Treeni ja ravinto

Pärjääkö karulla ruokavaliolla?

Susanne Björkholm syö kerran päivässä ja pysyy mielestään terveempänä kuin muut.

Teksti Ani Kellomäki
Kuvat Timo Pyykkö, A-lehdet
9.3.2015

“Syön kerran päivässä, aina ­samaan ­aikaan ja samaa ruokaa. Olen kokeillut ­jokaista rytmiä ja jokaista ruokavaliota, mitä kuvitella saattaa. Kun aloin itse opiskella fysiologiaa, ­alkoi siirtyminen kohti nykyistä ruokavaliota.

Pahimmille ruokavalioille­ yleistä on ollut se, että on kehotettu syömään usein ja satsaamaan aamiaiseen. Kun noudatin sellaista, painoni nousi ja olin koko ajan väsynyt.

Myöskään vähähiilihydraattinen­ ruoka­valio ei sovi minulle – voin ­yksinkertaisesti huonosti ilman ruis­leipää. Rasva taas ei tuo minulle­ kylläisyyttä, joten sitä ­minun kannattaa välttää. Tällä ruokarytmillä aivot ­pysyvät koko päivän skarppina, ­eikä minulle tule ylitsepääsemättömiä mieli­haluja.

Ruokailu on aina suuri nautinto.­ Ruoka­haluni on hyvä, koska keho ei ole saanut ruokaa 20 tuntiin.

ERINOMAISET RASVA-ARVOT

Painoni pysyy tasaisena. Se on näkyvin muutos. Näin on ­ensimmäistä kertaa sitten teini-iän. Olen 158-senttinen­ ja paino vaihtelee 44–46 kilon välillä. Myös rasva-arvoni ovat erinomaiset. Saan ateriastani yllin­kyllin proteiinia ja välttämättömät rasvat pähkinöistä­ ja omega-3-kapseleista. Koska ­lisään rahkaani kuitua, suolistokin voi hyvin.Syön myös D-vitamiinia, kala­öljyä, antioksidantti EGCG:tä ja asetyylisalisyyli­happoa.Yhden ­paheen olen suonut itselleni: karkit. Niitä syön vähän liikaa.Rytmini perusteet löytyvät fysiologiasta.­ Elimistölle­ suurin rasitus on se hetki, jolloin suolesta imeytyy ravintoa vereen.

Lue myös: Piilotteleeko elimistössäsi hiljainen tulehdus?

EN HALUA MATALA-ASTEISTA TULEHDUSTA

Jos ruoassa on runsaasti rasvaa tai fruktoosia, syntyy myös matala-asteinen tulehdus, joka kestää 4–5 tuntia ruokailun jälkeen. Tutkimuk­sissa tulehdus on saatu aikaa, kun on syöty aterialla 20–50 grammaa tyydyttyneitä rasvoja. Fruktoosille ei ole annettu­ suositusta, mutta olen päätellyt,­ että­ 35 grammaa on liikaa päivittäin. Mitä vähemmän sitä syö, sen parempi.Tutkimuksissa on todettu, että mitä useam­min ja ­pitempään elimistössä on tulehdus käynnissä,­ sitä ­todennäköisemmin sairastuu sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen, erinäisiin syöpiin ja rappeuttaviin aivosairauksiin.­ ­Matala-asteinen tulehdus siis ­nopeuttaa vanhenemista.Tulehdus on voimakkaampi, jos kehossa, etenkin sisäelinten ympärillä on rasvaa. Sen muodostumista edistää muun muassa fruktoosi.

Lue myös: Ruokarytmi asiantuntijan mukaan

JAKSAN TREENATA HYVIN

Kerran päivässä syövä ei muka jaksa harrastaa liikuntaa, tällaista kuulen usein. Se ei pidä paikkaansa. Käyn viiden kilometrin lenkillä ennen ruokailua, eikä ikinä ole heikottanut tai tuntunut pahalta.

Treenaan salilla ja lihakseni ovat nyt vahvemmat kuin silloin, kun treenasin ­saman verran ja söin perinteisellä ruokarytmillä."

Susanne Björkholm on tiedetoimittaja.

Lue myös:

Miten syöt, jos ateriointi on työn vuoksi hankalaa?

Laihduttajan ruokavalio, esimerkkiviikko ja ruokalista

“Laihakin voi olla läski”

 

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi