“Syön kerran päivässä, aina samaan aikaan ja samaa ruokaa. Olen kokeillut jokaista rytmiä ja jokaista ruokavaliota, mitä kuvitella saattaa. Kun aloin itse opiskella fysiologiaa, alkoi siirtyminen kohti nykyistä ruokavaliota.
Pahimmille ruokavalioille yleistä on ollut se, että on kehotettu syömään usein ja satsaamaan aamiaiseen. Kun noudatin sellaista, painoni nousi ja olin koko ajan väsynyt.
Myöskään vähähiilihydraattinen ruokavalio ei sovi minulle – voin yksinkertaisesti huonosti ilman ruisleipää. Rasva taas ei tuo minulle kylläisyyttä, joten sitä minun kannattaa välttää. Tällä ruokarytmillä aivot pysyvät koko päivän skarppina, eikä minulle tule ylitsepääsemättömiä mielihaluja.
Ruokailu on aina suuri nautinto. Ruokahaluni on hyvä, koska keho ei ole saanut ruokaa 20 tuntiin.
ERINOMAISET RASVA-ARVOT
Painoni pysyy tasaisena. Se on näkyvin muutos. Näin on ensimmäistä kertaa sitten teini-iän. Olen 158-senttinen ja paino vaihtelee 44–46 kilon välillä. Myös rasva-arvoni ovat erinomaiset. Saan ateriastani yllinkyllin proteiinia ja välttämättömät rasvat pähkinöistä ja omega-3-kapseleista. Koska lisään rahkaani kuitua, suolistokin voi hyvin.Syön myös D-vitamiinia, kalaöljyä, antioksidantti EGCG:tä ja asetyylisalisyylihappoa.Yhden paheen olen suonut itselleni: karkit. Niitä syön vähän liikaa.Rytmini perusteet löytyvät fysiologiasta. Elimistölle suurin rasitus on se hetki, jolloin suolesta imeytyy ravintoa vereen.
Lue myös: Piilotteleeko elimistössäsi hiljainen tulehdus?
EN HALUA MATALA-ASTEISTA TULEHDUSTA
Jos ruoassa on runsaasti rasvaa tai fruktoosia, syntyy myös matala-asteinen tulehdus, joka kestää 4–5 tuntia ruokailun jälkeen. Tutkimuksissa tulehdus on saatu aikaa, kun on syöty aterialla 20–50 grammaa tyydyttyneitä rasvoja. Fruktoosille ei ole annettu suositusta, mutta olen päätellyt, että 35 grammaa on liikaa päivittäin. Mitä vähemmän sitä syö, sen parempi.Tutkimuksissa on todettu, että mitä useammin ja pitempään elimistössä on tulehdus käynnissä, sitä todennäköisemmin sairastuu sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen, erinäisiin syöpiin ja rappeuttaviin aivosairauksiin. Matala-asteinen tulehdus siis nopeuttaa vanhenemista.Tulehdus on voimakkaampi, jos kehossa, etenkin sisäelinten ympärillä on rasvaa. Sen muodostumista edistää muun muassa fruktoosi.
Lue myös: Ruokarytmi asiantuntijan mukaan
JAKSAN TREENATA HYVIN
Kerran päivässä syövä ei muka jaksa harrastaa liikuntaa, tällaista kuulen usein. Se ei pidä paikkaansa. Käyn viiden kilometrin lenkillä ennen ruokailua, eikä ikinä ole heikottanut tai tuntunut pahalta.
Treenaan salilla ja lihakseni ovat nyt vahvemmat kuin silloin, kun treenasin saman verran ja söin perinteisellä ruokarytmillä."
Susanne Björkholm on tiedetoimittaja.
Lue myös:
Miten syöt, jos ateriointi on työn vuoksi hankalaa?
Laihduttajan ruokavalio, esimerkkiviikko ja ruokalista