Kauneus ja Terveys

Piilotteleeko elimistössäsi hiljainen tulehdus?

Piilotteleeko elimistössäsi hiljainen tulehdus?
Et näe etkä tunne sitä, mutta siitä huolimatta se voi jyllätä elimistössäsi. Mikä aiheuttaa matala-asteisen tulehduksen?
Julkaistu: 12.4.2016

Hiljaisesti kytevä matala-asteinen tulehdus on elimistölle haitallinen, ja se lisää riskiä sairastua esimerkiksi diabetekseen tai syöpään. Tulehduksen mahdollisuutta voi hillitä terveellisellä ruokavaliolla.

Mikä matala-asteinen tulehdus on?

Matala-asteinen tulehdus on elimistössä hiljaa kytevä kudosten ärsytystila. Se ei näy eikä tunnu päällepäin toisin kuin esimerkiksi nilkan nyrjähdyksen aiheuttama ärsytystila, joka saa nilkan turpoamaan. Matala-asteinen tulehdus voi sijaita esimerkiksi suoliston pinnalla tai verisuonissa. Tällaiselle tulehdukselle on tyypillistä, että tulehdussolujen toiminta on ylivilkasta suhteessa normaalitilaan.

Tulehdus on aina elimistön puolustusreaktio ulkoisia uhkatekijöitä vastaan. Matala-asteisessa tulehduksessa näitä uhkatekijöitä ovat esimerkiksi epäterveellinen ravinto, tupakointi, liikunnan puute, liika ihonalainen rasva, univaje ja stressi.

Mitä matala-asteinen tulehdus aiheuttaa?

Jatkuvasti kytevä matala-asteinen tulehdus on elimistölle haitallista. Arvellaan, että matala-asteinen tulehdus on osasyynä lähes kaikissa yleisissä pitkäaikaissairauksissa. Elimistössä pitkään kytevä matala-asteinen tulehdus on siis yksi syy siihen, että ihminen sairastuu esimerkiksi tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin, syöpään tai Alzheimerin tautiin.

Mistä tietää, piilotteleeko omassa elimistössä matala-asteinen tulehdus?

Ihan tarkkaan sitä ei voi tietää, sillä matala-asteiselle tulehdukselle ei ole olemassa yhtä yksiselitteistä mittaria, eikä sitä tällä hetkellä sellaisenaan terveydenhuollossa määritetä. Todennäköisesti hyvin moni lihava ihminen kantaa kuitenkin elimistössään matala-asteista tulehdusta, sillä ylimääräinen rasvakudos ruokkii sitä.

Myös koholla oleva verenpaine ja korkea kolesteroli antavat vihjeitä tulehduksen mahdollisuudesta, sillä ne ovat usein yhteydessä matala-asteista tulehdusta kiihdyttäviin elintapoihin. Näitä ovat muun muassa epäterveelliset ruokailutottumukset, liian vähäinen liikunta, univaje, runsas alkoholin käyttö, tupakointi ja huono stressinhallinta.

Millaiset ruokatottumukset voivat aiheuttaa matala-asteista tulehdusta?

Kaikkein huonoin ruokavalio on sellainen, jossa on runsaasti höttöhiilihydraatteja eli sokeria ja vähäkuituista viljaa sekä tyydyttynyttä, kovaa rasvaa, mutta vain vähän kasvikunnan tuoreita tuotteita. Jos esimerkiksi karkit, pullat, keksit, limsat, sipsit, voi, kerma, pekoni, makkarat ja rasvaiset pizzat ovat ruokavaliossasi isossa roolissa, altistat elimistösi hyvin todennäköisesti matala-asteiselle tulehdukselle.

Jo yksittäinen runsaasti sokeria ja kovaa rasvaa sisältävä ateria lisää elimistössä tulehdusta välittävien aineiden määrää. Terveyshaittojen ja sairastumisriskin kannalta on kuitenkin ennen kaikkea tärkeää huolehtia siitä, että ruokavalio on pidemmän ajan, eli vaikka viikon ja kuukauden, sisällä pääosin terveellisesti toteutettu.

Millainen ruokavalio vähentää matala-asteista tulehdusta?

Matala-asteista tulehdusta vähentää sama perusterveellinen ruokavalio, jota muutenkin suositellaan terveyden edistämiseen. Tulehdusta vähentävä ruokavalio laskee myös kohollaan olevaa kolesterolia ja verenpainetta, edistää hyvää sokeriaineenvaihduntaa ja estää lihomista.

Tällaisessa ruokavaliossa on runsaasti kasviksia, palkokasveja, marjoja ja hedelmiä, kalaa ja kasviöljyjä, kuitupitoista täysjyväviljaa sekä pähkinöitä, manteleita ja siemeniä. Maitotuotteet ja kananmuna ovat tulehduksen suhteen neutraaleja eli ne eivät lisää eivätkä vähennä matala-asteista tulehdusta.

Matala-asteista tulehdusta hillitsevä ruokavalio ei ole aivan samanlainen kuin tiettyihin tulehdussairauksiin, kuten reumaan tai tulehduksellisiin suolistosairauksiin, käytettävä ruokavalio. Näissä sairauksissa kannattaa noudattaa yksilöllisiä, lääkärin tai ravitsemusterapeutin antamia ruokavalio-ohjeita.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen

1 kommentti