Yksi ateria päivässä voi olla hyvä ratkaisu

Yksi ateria päivässä voi olla hyvä ratkaisu
Pakko aterioida 5 kertaa päivässä? Näin nykyään suositellaan, mutta se ei ole terveyden kannalta ainoa totuus.
Julkaistu 30.7.2015

Erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen THL:n ravitsemusyksiköstä sanoo, ettei ateriatiheydelle ole yhtä, ihanteellista suositusta.

– Kun eläinkokeissa vähennettiin eläinten ruokintakertoja, koe-eläinten elinikä pidentyi.- Ihmisillä ruokailurytmin yhteys terveyteen on kuitenkin monisyisempää, Marja-Leena Ovaskainen toteaa.Hyvin pitkät ruokailuvälit voivat johtaa ­yhteen suureen ateriaan, joka venyttää mahaa­ ja saattaa nostaa veren­sokeria paljon.– Tällaista rytmiä puolustellaan ­ihmisen alkukantaisella ruokavaliolla, jolloin ruokaa syötiin suuret määrät silloin kuin sitä oli saatavilla.RUOKAVALION LAATU HUONOMMIN HALLINNASSA- Yhden aterian rytmillä päivän ruokavalion laatu on kuitenkin huonommin hallinnassa, Ovaskainen sanoo.Usein tapahtuvalla syömisellä sanotaan olevan se haittaa, että syömisen jälkeen elimistöön syntyisi aina tulehdustila. Se syntyy ­liiallisesta energian varastoitumisesta ja siihen liittyvästä kovan rasvan ja sokerin liian suuresta saannista.Ovaskainen pitää tärkeänä, että jos syö vain yhden aterian päivittäin, söisi silti välipaloina­ esimerkiksi kasviksia, juureksia ja palko­kasveja. 

SYÖ 4-5 TUNNIN VÄLEIN, JOS HALUAT HALLITA PAINOA

Ovaskaisen mukaan aterioiden harventamisessa on järkeä. Se voi olla joillekin ainoa toimiva tapa painon nousun pysäyttämiseksi.– 4–5 tuntia on kohtuullinen ruokapaussi. Siinä ajassa elimistö siirtyy luontaisesti käyttämään rasvavarastoja energianlähteenä, Marja-Leena Ovaskainen sanoo.Ikä vaikuttaa ruokarytmin tärkeyteen merkittävästi. Esimerkiksi nuoret ja lapset tarvitsevat jatkuvasti energiaa ja ravintoaineita kasvuun.

Lue myös:

Kommentoi »