Erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen THL:n ravitsemusyksiköstä sanoo, ettei ateriatiheydelle ole yhtä, ihanteellista suositusta.
– Kun eläinkokeissa vähennettiin eläinten ruokintakertoja, koe-eläinten elinikä pidentyi.- Ihmisillä ruokailurytmin yhteys terveyteen on kuitenkin monisyisempää, Marja-Leena Ovaskainen toteaa.Hyvin pitkät ruokailuvälit voivat johtaa yhteen suureen ateriaan, joka venyttää mahaa ja saattaa nostaa verensokeria paljon.– Tällaista rytmiä puolustellaan ihmisen alkukantaisella ruokavaliolla, jolloin ruokaa syötiin suuret määrät silloin kuin sitä oli saatavilla.RUOKAVALION LAATU HUONOMMIN HALLINNASSA- Yhden aterian rytmillä päivän ruokavalion laatu on kuitenkin huonommin hallinnassa, Ovaskainen sanoo.Usein tapahtuvalla syömisellä sanotaan olevan se haittaa, että syömisen jälkeen elimistöön syntyisi aina tulehdustila. Se syntyy liiallisesta energian varastoitumisesta ja siihen liittyvästä kovan rasvan ja sokerin liian suuresta saannista.Ovaskainen pitää tärkeänä, että jos syö vain yhden aterian päivittäin, söisi silti välipaloina esimerkiksi kasviksia, juureksia ja palkokasveja.
SYÖ 4-5 TUNNIN VÄLEIN, JOS HALUAT HALLITA PAINOA
Ovaskaisen mukaan aterioiden harventamisessa on järkeä. Se voi olla joillekin ainoa toimiva tapa painon nousun pysäyttämiseksi.– 4–5 tuntia on kohtuullinen ruokapaussi. Siinä ajassa elimistö siirtyy luontaisesti käyttämään rasvavarastoja energianlähteenä, Marja-Leena Ovaskainen sanoo.Ikä vaikuttaa ruokarytmin tärkeyteen merkittävästi. Esimerkiksi nuoret ja lapset tarvitsevat jatkuvasti energiaa ja ravintoaineita kasvuun.
Lue myös: