Voiko parisuhteen alkuhuuma jatkua ikuisesti?

Voiko parisuhteen alkuhuuma jatkua ikuisesti?
Parisuhde on yhtä tunteiden vuoristorataa; kulku ei ole läheskään aina tasaista ruusuilla tanssimista. Suhdetta voi kuitenkin kannatella positiivisella puolella, kunhan vain osaa väistää parisuhteen sudenkuopat. Älä esimerkiksi ryhdy pitämään kumppania itsestäänselvyytenä alkuhuuman laannuttua. Jatkuvaa huumaa kun ei voi kestää ikuisesti.
Julkaistu 29.3.2012

Parisuhteen rakastumisvaihe kestää yleensä pari vuotta, jonka aikana kumppani tuntuu pääosin ihastuttavalta. Alkuhuuma ei kuitenkaan kestä ikuisesti, vaan jossain vaiheessa alkaa parisuhteen arki.

– En asettaisi rakastumisvaiheelle mitään tiettyä ajallista rajaa. Vaihe on kuitenkin suhteellisen lyhyt verrattuna muihin parisuhteen vaiheisiin ja usein ajatellaan, että juuri tämä vaihe on se, jossa tulisi pysyä ikuisesti, sanoo pari- ja seksuaaliterapeutti Satu Lekola.

Alun huumaa kaivataan myöhemmin, koska siinä ihastumisen ja rakastumisen tunteet voivat olla hyvin voimakkaita ja pari kokee vahvoja intohimon hetkiä.

– Rakastumisvaiheessa ihminen tavallaan rakastuu huumaan ja voimakkaisiin tunteisiinsa. Toki myös kumppaniinsa, mutta tässä vaiheessa näkee hänessä ainoastaan hyviä puolia. Tämä on sitä pinkit lasit silmillä -aikaa.

Kun alkuhuuma hiipuu

Lekolan mielestä rakastumisvaiheessa ei voi vielä puhua rakastamisesta. Kyse ei ole vain toisesta ihmisestä, vaan uudesta elämänvaiheesta – uudesta kohtaamisesta, jolloin elämä voin sinkkuajan jälkeen muuttua radikaalistikin.

Seksuaaliterapeutin sanoin alkuhuumassa kaikki tuntuu mahtavalta ja ihminen leijuu usein tunteiden vietävänä. Ihminen luo kuvia itsestään ja toisesta ja nämä kuvat ovat usein latautuneita oletuksilla ja odotuksilla. Rakastuminen tavallaan vääristää maailman hetkeksi.

Rakastumisvaihe ei kuitenkaan kestä ikuisesti, vaan alkuhuumakin loppuu aikanaan.

– Kun pari sitten tutustuu toisiinsa paremmin, alkavat he löytää sekä toisistaan että myös itsestään piirteitä, jotka ovat realistisempia. Mitä enemmän ja tiiviimmin kumppanukset viettävät aikaa yhdessä, sitä nopeammin tällainen tutustuminen tapahtuu.

Ajatukset saattavat risteillä: Ei hän olekaan sitä mitä oletin. Miten minusta nyt tulikin tällainen, enkö itsekään ole niin viehättävä kuin aluksi tuo toinen sai minut tuntemaan?

Moni etsii huumaa uudelleen ja uudelleen

– Parisuhde on melkoinen koulu. Toinen peilaa meistä asioita, jotka ovat hienoja ja hyviä, mutta myös meidän negatiivisia puoliamme. Kun tämä todellisuus alkaa hahmottua, alkaa myös alkuhuuma laimentua.

Huuman ei toki tarvitse kadota kokonaan, mutta tässä vaiheessa punnitaankin se, tuleeko suhteesta muutakin kuin vain hetken huuma.

– Monet jäävät kiinni tähän huumaan ja etsivät sitä uudelleen ja uudelleen. Toiset ovat valmiita syvempään suhteeseen ja etsimään itsensä, toisen sekä suhteen todellista kauneutta, kuvailee seksuaaliterapeutti.

Ei itsestäänselvyyksiä

Alkuhuuman jälkeen kumppania ja suhdetta aletaan helposti pitää itsestäänselvyytenä. Kumppanin toiveet ja tarpeet eivät tunnu enää yhtä tärkeiltä kuin suhteen alkuvaiheessa.

– On kovin itsekästä ajatella, että toisen ihmisen voisi omistaa ja itsestäänselvyys on tavallaan merkki siitä, että kuvittelee toisen kuuluvan vain itselle. Usein myös totumme siihen mitä meillä on ja saatamme kaivata sitä mitä sillä hetkellä emme saa. Pidämme moniakin asioita itsestäänselvyytenä: terveyttä, kotia, läheisiä ihmisiä ja niin edelleen, Lekola listaa.

Vasta sitten kun jokin asia uhkaa meitä ja saatamme menettää jotain meille tärkeää, havahdumme ja huomaamme, miten olemme pitäneet asioita itsestäänselvyytenä.

– Siksi onkin hyvä ajoittain pysähtyä ja pohtia mistä asioista on kiitollinen ja mitä kaikkea puoliso ja parisuhde elämään tuo.

Lekola kehottaa aina välillä pysähtymään ja katsomaan, ihailemaan ja arvostamaan kumppaniaan. Tällöin tulisi myös itse osata käyttäytyä toista kohtaan kunnioittavasti ja rakastavasti.

– Kannattaa miettiä mitä tapahtuisi ja mitä menettäisi, jos toinen ei huomenna olisikaan siinä vierelläsi, seksuaaliterapeutti vinkkaa.

Varokaa näitä!

Seksuaaliterapeutti listaa muutamia tunnetuimpia sudenkuoppia, joihin kompastuminen voi olla parisuhteelle kohtalokastakin. Esimerkiksi

  • mustasukkaisuus
  • epärealistiset odotukset
  • vuorovaikutushaasteet
  • lapsen saaminen
  • kummankin omat kehityskriisit
  • uskottomuus ja
  • eritahtisuus seksuaalisissa haluissa,

voivat ajaa pahimmassa tapauksessa suhteen nurin.

– Siksi nämä asiat kannattaa tiedostaa ja huomioida sitten jos tai kun ne parisuhteessa ovat ajankohtaisia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikille pariskunnille tulee eteen jotain haasteita – kyse onkin siitä millaiset valmiudet parilla on kohdata niitä.

Asiantuntijana pari- ja seksuaaliterapeutti Satu Lekola.

Kommentoi »