Elätkö tylsässä suhteessa?

Elätkö tylsässä suhteessa?
Parisuhteessa tylsistyminen on yleistä, eikä sen vuoksi kovin usein haeta ammattiauttajan apua. Lue Maaret Kallion vinkit, mitä tehdä kun on tylsää.
Julkaistu 29.11.2012

Parisuhteessa tylsistymistä alkaa ilmetä hyvin usein pitkissä suhteissa. Jos arki tuntuu toistavan aina samaa kaavaa, eikä parisuhde tarjoa yllätyksiä, on parisuhteen tilaa syytä tarkastella.

– Tylsistymisen taustalla voivat vaikuttaa ne odotukset, joiden pohjalta suhteeseen on tultu. Jollakin voi olla odotuksia, että parisuhde tuo hänen elämäänsä ilon ja onnen. Tällöin helposti unohtuu, että ihminen on loppupeleissä itse vastuussa omasta hyvinvoinnistaan ja elämästään, kertoo erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Maaret Kallio Väestöliiton seksuaaliterveysklinikalta.

Onko vika sittenkin minussa?

Parisuhteessa tylsistyminen juontaa juurensa usein siitä, että omaa vastuuta parisuhteessa pakoillaan. Suhteissa odotetaan helposti, että suhteen toinen osapuoli muuttaa parisuhteen paremmaksi ja että omat tarpeet voivat täyttyä vain ulkopuolelta. Jos ihmisellä on ongelmia oman itsensä kanssa, heijastuu se niin ikään parisuhteeseen.

– Tulisi miettiä, onko kyllästynyt itseensä ja omaan elämäänsä vai parisuhteeseensa. Odottaako parisuhteen ja kumppanin parantavan omat ongelmat? On muistettava, että parisuhteessa on kaksi osapuolta, joista toinen on itse. Jos suhteessa on jotain pielessä, on syytä miettiä, mitä voisi tehdä itse tilanteen muuttamiseksi, Kallio painottaa.

Oman pään selvittämisessä auttaa, kun miettii, missä haluaa olla vuoden päästä. Mitkä ovat unelmani? Mitä haluan?

Alkuhuumasta tunneyhteyden menettämiseen

– Uuden suhteen alussa eletään alkuhuumaa, jonka aikana usein ajatellaan, että ”tuo osaa kyllä täyttää tarpeeni ja tuon kanssa olen varmasti onnellinen”, Kallio sanoo.

Suhteen alussa halutaan aina tutustua toisen maailmaan. Kenenkään mielen maailmaa ei kuitenkaan voi tuntea täydellisesti, eikä ole täysin mahdollista tietää, mitä kumppani oikeasti ajattelee.

Myöhemmin tämä voi näkyä tunneyhteyden kadottamisena. Herkästi kuvitellaan, että puoliso ei ole muuttunut lainkaan vuosien saatossa. Myös kiire ja lapset voivat aiheuttaa sen, että puolisoa ei enää osata kohdata oikein, eikä yhteyttä ole.

Lapsiperheissä isän ja äidin roolit ovat usein niin vahvat, ettei arjen kiireessä muisteta olla enää puolisoita. Tällöin parisuhde ajan myötä tylsistyy, kun siinä ei ehditä olla, Kallio selittää.

Omien vanhempien malli

Omien vanhempien parisuhde voi usein vaikuttaa omaan suhteeseen. Vanhempien suhdetta tarkastelemalla on helppoa havaita, toistaako samoja asioita itse omassa parisuhteessaan.

– Vanhemmilta opitaan monia asioita – myös parisuhdemalleja – mallioppimisen kautta. Tutkimuksissa on esimerkiksi huomattu, että uskottomuus on yleisempää niillä, joidenkin omatkin vanhemmat ovat olleet uskottomia, Kallio kertoo.

Tylsistyminen on merkki tavallisuudesta

Tylsistyminen ei kuitenkaan ole välttämättä huono asia, eikä sitä voi eikä tarvitse ennaltaehkäistä.

– Jos parisuhde olisi koko ajan pelkkää alkuhuuman kaltaista ilotulitusta, on se pidemmän päälle aika rasittavaa. Parisuhde voi tuntua tylsältä, vaikka se olisikin oikeastaan vain tavallista, tuttua ja turvallista. Mikäpä elämässä ei tylsistyttäisi jossain vaiheessa, Kallio miettii.

Jos tylsyyttä on kestänyt vuositolkulla, voi se alkaa tuntua tikulta kynnen alla. Jos kumppanukset eivät löydä keskinäistä yhteyttä, pitää tehdä jotain.

– Molempien osapuolten tulisi alkaa panostaa suhteeseen ja raivata sille tilaa. Lisäksi on tärkeää pitää itse itsestään ja tarpeistaan hyvää huolta, eikä asettaa niitä kumppanin taakaksi. Tietoinen yhteyden luominen kumppaniin auttaa.

Esimerkiksi kerran viikossa olisi hyvä pitää tunnin mittainen keskustelu, jossa puhuttaisiin läpi, mitä kuuluu ja niin edelleen. Se, että tietää olevansa puolisonsa ajatuksissa ja että tietää itse tämän maailmasta jotain, on tärkeää.

Mitä tehdä kun on tylsää?

Jos illat koostuvat monotonisesta television katselusta yhdessä kumppanin kanssa, ei kohtaamista pääse tapahtumaan. Samojen asioiden tekeminen päivästä toiseen on puuduttavaa.

– Ystävien kanssa on harvoin tylsää ja heidän kanssaan tulee tehtyä kaikkea hauskaa. Samanlaisen uusien asioiden kokeilun ja hauskanpidon voi siirtää myös parisuhteeseen, Kallio neuvoo.

– Kannattaa myös miettiä oman suhteen alkuaikoja. Mitä sieltä voisi siirtää tähän päivään? Esimerkiksi yhteiset treffit kerran kuussa voivat piristää suhdetta paljonkin.

Pelkkä tylsistyminen tavallista, mutta jos suhteessa ei löydetä yhteyttä ja jos päällimmäisinä tunteina ovat välinpitämättömyys ja viha, pitää herätä. Jos piristyskokeilutkaan eivät auta ja suhteen tila pysyy samana, kannattaa hakea apua ammattiauttajalta.

Asiantuntija Maaret Kallio on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja psykoterapeutti

1 kommentti