Kauneus ja Terveys

Hämmentävä parisuhde

Seksuaali-, parisuhde- ja perheterapeutti

Sinikka Savander
Julkaistu: 22.2.2011

Kysymys:

Olen 26-vuotias naimisissa oleva 3- ja 5-vuotiaiden lasten äiti ja melko tyytyväinen elämääni. Olen ollut tyytyväinen myös aviomieheeni. Hän on ensimmäinen mies, joka on onnistunut tuottamaan orgasmin minulle. Kenties siksi olemmekin naimisissa. Pystyn luottamaan mieheeni, hän osaa tukea minua, hoitaa lapsia hyvin, muttei ole kuitenkaan nössykkä. Hänellä on oma mielipide asioista, ja hän osaa sanoa rakentavasti, jos ei ole samaa mieltä kanssani.

Olemme puhuneet suhteessa tylsistymisestä ja jopa sopineet, että pikkuista kivaa saa pitää jonkun tuntemattoman kanssa. Se tarkoittaa suutelua ja hyväilyä vaatteiden päältä, mutta sänkyyn ei mennä! Miehelläni on ollut yksi tällainen kerta, enkä ole ollut mustasukkainen.

Ennen kuin tapasin puolisoni, olin ihastunut toiseen mieheen. Olisin halunnut seurustella hänen kanssaan, mutten saanut vastakaikua. Päätimme olla vain ystäviä. Kun aloin seurustella tulevan puolisoni kanssa, toinen mies osoittikin kiinnostusta, josta kuitenkin kieltäydyin. Ystävyytemme jatkui silti. Nykyään ajelulle tai kahville lähteminen tarkoittaa kuitenkin sitä, että jossain vaiheessa iltaa päädymme suutelemaan ja hyväilemään toisiamme. Sänkyyn emme ole menneet.

Olen jutellut toisen miehen kanssa, kuinka ihanaa yhteinen elämä olisi. Toisaalta mietin, kuinka hän tulisi toimeen lasteni kanssa ja miten lapseni suhtautuisivat muutokseen. En haluaisi satuttaa aviomiestäni, sillä rakastan häntä. Olen kertonut asian myös toiselle miehelle, eikä hän painosta minua mihinkään. Tiedän, että ystävyys pitäisi sanoa irti, mutta sitä en halua tehdä. Ajoittain haluaisin jättää kaiken nykyisen taakseni, mutten silti halua luopua kaikesta saavuttamastani. Kaipaan kipeäsi neuvojasi!

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos olet tyytyväinen aviomieheesi, miksi haluat kokea jotain muuta? Kerrot, että sinulla on kelpo mies, joka osaa keskustella ja sanoo rakentavasti mielipiteensä. Moni nainen toivoisi keskustelevaa ja kuuntelevaa kumppania. Teidän kommunikaationne pelaa siis hyvin. Olit nuori, kun sitouduit aviomiehesi kanssa ja tulit myös nuorena kahden lapsen äidiksi. Onko jotain jäänyt kesken? Oletteko olleet välinpitämättömiä suhteemme huoltamisessa? On hyvä muistaa, että arki kuuluu elämään. Kun parisuhde on liikaa urautunut ja kaavoihin kangistunut, vanha suola alkaa janottaa. On varmaan vaikea elää tasapainoista elämää, jos hajotat tunteesi sinne ja tänne. Kun avioliitossa menee vähän huonommin, tilaisuus saattaa tehdä varkaan. Pystyisitkö silloin hillitsemään tunteesi? Onko sänky muuten se ainoa paikka, jossa ollaan uskottomia?Perhe ja lapset ovat sinulle tärkeitä. Sanot rakastavasi myös miestäsi, mutta silti haluaisit vähän virkistäytyä vanhan ystäväsi kanssa. Olisiko muita tapoja virkistyä kuin hypätä toisen miehen syliin? Selkeät rajat ja yhdessä sovitut säännöt helpottavat omaa ja puolison elämää. Pienten lasten vanhemmuus on vaativa tehtävä, ja silloin on laitettava omat tarpeet joksikin aikaa sivuun. Vanhemmat, joilla on rakastava ja turvallinen parisuhde, luovat lapsillekin levollisen kasvuympäristön. Olette antaneet toisillenne luvan kaikkeen kivaan jonkun toisen ihmisen kanssa. Se on houkutteleva fantasia, mutta pelottava lupaus. Jotkut ovat kokeilleet vapaata suhdetta, mutta eivät ole kuitenkaan kestäneet sitä. Mielessä alkavat myllätä mustasukkaisuus ja muut tunteet. Silloin ei suju missään, eikä kenenkään kanssa ja itsekin on ihan rikki.Jos vanhassa suhteessa on ikävystyttävää ja tunteet vetävät toisaalle, on erottava ja hakeuduttava yhteen sen ihmisen kanssa, jonka kanssa luulet myös arjen olevan onnellista. Usein käy niin, että jännitys ja intohimo katoavat, kun suhteesta tulee luvallinen. Keskustelkaa, mitä kaikkea muutoksia teille tulisi eron myötä. Mitä jäisitte kaipaamaan ja mitä saisitte tilalle silloin, kun ovessa ei lukisikaan enää molempien nimi? Rakastat miestäsi ja virkistäydyt toisen miehen kanssa. Tietääkö miehesi, mitä suunnittelet ja mihin olet turhautunut? Anna rakkauden energia ja uudet ideat avioliittoonne, sillä se on itsensä tuntemisen paras korkeakoulu! Selvitä itsellesi ja miehellesi, mitä päämäärää kohti haluat kulkea!

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.