Terve.fi

Vihurirokon oireet

Vihurirokon oireet
Vihurirokko itää 14-21 vuorokautta. Virurirokkoon kuuluu ihottuma, joka on pienitäpläistä ja punaista. Lue lisää vihurirokon oireista.
Julkaistu: 10.4.2018
Vihurirokon itämisaika on 14-21 vuorokautta. Tautiin liittyy yleensä kuume, mutta se voi myös puuttua. Suurentuneita imusolmukkeita esiintyy yleensä jo ennen ihottuman puhkeamista erityisesti niskassa ja leukakulmissa. Vihurirokossa ihottuma on punaista, pienitäpläistä ja iholta hieman koholla olevaa. Se alkaa kasvoilta ja leviää ylävartalolle sekä raajoihin. Ihottuman voimakkuus on hyvin vaihtelevaa. Usein ihottuma on vähäistä. Jos ihottumaa on runsaasti, voi myös suun limakalvoilla esiintyä limakalvoihottumaa. Ihottuma kestää yleensä 2-3 vuorokautta.
Ihottuman kanssa voi samanaikaisesti esiintyä lieviä hengitystideoireita ja silmän sidekalvon tulehduksia. Naisilla esiintyy usein niveloireita erityisesti käsien sormien pikkunivelissä. Vihurirokkoon voi liittyä myös komplikaatioita. Vihurirokko-niveltulehdus esiintyy yleensä isoissa nivelissä ja voi vaivata monta viikkoa. Harvinaisia komplikaatioita ovat aivokuume ja verihiutaleiden määrän vähenemisestä johtuva purppuraihottuma.
Vakavin komplikaatio on mahdollinen sikiövaurio, jos äidillä on vihurirokko raskauden aikana. Yli 90 prosentissa tapauksista virus kulkeutuu sikiöön alkuraskauden aikana ja loppuraskauden aikana noin 50 prosentissa. 20. raskausviikon jälkeen sikiölle ei kuitenkaan enää aiheudu merkittäviä vaurioita, koska sikiön oma immuunipuolustus pystyy kehittämään vasteen virukselle.
Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana tapahtunut tartunta aiheuttaa sikiölle yleensä kroonisen kohdunsisäisen vihurirokon, joka voi aiheuttaa monia vaurioita. Elinvaurioista yleisin yhdistelmä on silmä-, korva-, ja sydänvauriot. Sisäkorvaperäinen kuulovamma on näistä yleisin. Muita oireita ovat mm. akuutin tulehduksen aiheuttamat keuhkokuume ja aivokuume. Krooninen tulehdus puolestaan hidastaa sikiön kasvua ja kehitystä.
Raskaudenkeskeytys voi olla aiheellinen, jos äidillä todetaan vihurirokko 16 ensimmäisen raskausviikon aikana.
Vihurirokon kliiniset oireet eivät riitä varmaan diagnoosin tekoon vaan diagnoosi on varmistettava pariseeruminäytteistä tapahtuvilla vasta-ainemäärityksillä. Kun epäilyttävät tapaukset varmistetaan, voidaan samalla tarkkailla MPR-rokotuksen tehoa. Erityisen tärkeää on raskaudenaikaisten tautiepäilyjen varmistaminen tai poissulkeminen.
Lisätietoa rokkotaudeista.
Lähteet:
Davidkin I., Hedman K., Vihurirokkovirus, Mikrobiologia, Kustannus Oy Duodecim 2010.
Helminen M., Tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko (MPR-taudit), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2017.
Kommentoi »