Seksi on miellyttävä kokemus silloin, kun siitä nauttii.
Yhdyntä aktivoi jopa 30 eri aivoaluetta vapauttaen mielihyvähormoneita. Olo on seksin jälkeen parhaimmillaan autuaan onnellinen.
Naisilla kehoon erittyy seksin aikana erityisesti oksitosiini-hormonia, joka tunnetaan stressiä lievittävistä ja kiintymistä edistävistä ominaisuuksistaan. Miehillä puolestaan kehon valtaa mielihyväntunne, joka syntyy dopamiini-hormonin vaikutuksesta.
Seksi aktivoi aivojen mielihyväkeskusta, jolloin nainen ei tunne kipua, vaan mielihyvää. Kaikilla näin ei ole.
Mikä on vestibulodynia (VVS)?
- Vulvodynian yleisin muoto
- Syndrooma, joka aiheuttaa voimakasta kipua ja kirvelyä emättimen aukon limakalvoilla
- Kipu voi tuntua laajemmalla alueella emättimessä ja virtsaputken suulla
- Aiheuttaa voimakasta kipua erityisesti yhdynnän aikana
- Limakalvo voi olla niin herkistynyt, että kevytkin kosketus sattuu
Vestibulodynia on nuorten naisten sairaus
Sairauden puhkeamiseen vaikuttaa merkittävästi emättimen limakalvojen immuunipuolustuksen aktivoituminen, selviää tuoreesta suomalaisessa väitöstutkimuksesta.
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Päivi Tommolan väitöstutkimuksessa selvitettiin emättimen eteisen kosketuskivun syntymekanismeja ja hoitoa.
Sairaudella on kaksi muotoa:
- Primaarinen: Sairaus on alkanut usein jo murrosiässä ja se on huomattu esimerkiksi tamponin laiton tai ensimmäisen seksikokemuksen yhteydessä
- Sekundaarinen: Alkaa myöhemmässä vaiheessa ja voi puhjeta pitkänkin oireettoman jakson jälkeen
Tommolan tekemässä kudostutkimuksessa selvisi, että sairaudesta kärsivällä potilaalla voimakkaan kivun syynä on emättimen limakalvojen tuntohermotuksen muuttuminen. Terveillä naisilla tuntohermoja oli emättimen limakalvon pinnalla vähemmän.
Vestibulodynian yleisin sairastaja on seksuaalisesti aktiivisessa iässä oleva nuori nainen, jolle saattaa kehittyä oireita äkillisesti. Nuori ikä vaikeuttaa sairauden hyväksymistä, sillä seksielämä saattaa olla hyvinkin vilkasta. Äkillisten oireiden iskiessä sairastunut saattaa hämmentyä ja hätääntyä.
Sairauden esiintyvyys on 8–12 % Suomen väestöstä.
Vestibulodynian riskitekijät
Vestibulodynian riskitekijä on nuorella iällä aloitettu, useita vuosia kestänyt ehkäisypillereiden käyttö.
Ennen kuin varsinaiset oireet ilmaantuvat, potilas saattaa kärsiä toistuvista hiiva- ja virtsatieinfektioista.
Jos limakalvot ovat herkät, toistuva hankaus etenkin ilman emättimen kostumista ja kiihottumista voi jättää pysyviä vaurioita ja laukaista vylvodynian.
Mieliala kärsii emättimen kosketuskivusta
Seksi on useimmille tärkeä osa elämää. Seksi auttaa lievittämään stressiä, lisää onnellisuutta, hyvinvointia ja saa hehkumaan sisäisesti ja ulkoisesti.
Kun seksin harrastaminen estyy sairauden vuoksi, seksittömyys voi johtaa elämänlaadun heikkenemiseen ja jopa masennukseen.
Sairaus vaikuttaa muuhunkin kuin seksiin. Esimerkiksi tamponin tai ehkäisyrenkaan käyttäminen estyy ja gynekologikäynnit ovat tuskallisia. Sairaus aiheuttaa kipua silloinkin, kun emättimeen ei kosketa.
Emättimen kosketuskivun vuoksi seksi saattaa jäädä kokonaan pois sairastuneen elämästä ja parisuhteiden luominen saattaa olla hankalaa. Olemassa oleva parisuhdekin saattaa kärsiä merkittävästi, sillä aiemmin toiminut seksielämä on kivun vuoksi muuttunut turhauttavaksi ja piinalliseksi.
Haluttaisi, mutta kipu estää nauttimasta pariskunnan yhteisestä ilosta.
Vestibulodyniaan eri hoitoja tai leikkaus
- Seksuaaliterapia
- Lantionpohjanlihasten fysioterapia
- Kipulääkitys
- Hiivatulehduskierteen katkeaminen
- Limakalvojen terveenä pitäminen
- Leikkaushoito
Väitöstutkimuksesta selviää, että sairauden luonnetta ei tunneta tarpeeksi hyvin, vaan potilas saattaa kipuilla oireidensa kanssa pitkään. Oikea hoito olisi tärkeää aloittaa ajoissa.
Vestibulodynian hoidossa osa potilaista saa apua perinteisistä hoidoista, kuten seksuaaliterapiasta, lantionpohjan lihasten fysioterapiasta ja kipulääkityksestä.
Tärkeää on myös hiivatulehduskierteen saaminen kuriin ja limakalvojen pitäminen terveenä. Pahimmissa tapauksissa leikkaushoito (vestibulektomia) saattaa olla ainoa toimiva ratkaisu.
Leikkauksessa emättimen eteisen limakalvo poistetaan. Se on turvallinen vaihtoehto heille, jotka eivät hyödy perinteisemmistä hoitomuodoista – tutkimuksen mukaan leikkaushoito aiheutti lieviä haittoja 21 prosentilla leikatuista.
Päivi Tommolan väitöstutkimuksessa tutkittiin leikkaushoidon ja muiden hoitojen eroja 4,5 vuotta hoidon alkamisesta. Molemmissa ryhmissä potilaista kolmannes koki hoidon tehonneen täydellisesti ja 90 prosenttia potilaista hyötyi hoidoista jonkin verran.
Lähteet: