Terve.fi

Raskauden aikainen verinen vuoto

Raskauden aikainen verinen vuoto
Alkuraskaus ja vuoto: Alkuraskauden verinen vuoto saattaa olla täysin viatonta tai sitten merkki keskenmenosta.

Verinen vuoto alkuraskaudessa voi olla viatonta tai merkki keskenmenosta. Viaton verivuoto aiheutuu yleensä veritäyteisistä, herkistyneistä limakalvoista synnytinelimissä raskauden aikana. Joskus istukka voi kiinnittyä alas kohtuonteloon lähelle kohdunsuuta ja vuotaa hieman verta reunastaan. Jos vuoto on niukkaa, eikä siihen liity voimakkaita kouristavia ja aaltomaisia alavatsakipuja, on kyseessä usein viaton vuoto, jonka ehtii tarkistuttaa muutaman päivän kuluessa omassa neuvolassa. Jos vuoto on runsasta, hyytynyttä ja siihen liittyy kovia alamahakipuja, on aihetta hakeutua päivystyksellisesti lääkäriin arvioitavaksi.

Alkuraskauden keskenmenot ovat yleisiä eikä niiden estämiseksi ole hoitoa. Keskenmeno alkuraskaudessa johtuu yleensä viallisesta hedelmöittyneestä munasolusta (esim. kromosomi- tai geenivirhe) tai tuulimunaraskaudesta, jossa sikiön kehitys ei jostain syystä kunnolla käynnisty. Verivuodon yhteydessä on syytä poissulkea emätin- ja virtsatietulehdukset ja ottaa irtosolunäyte (PAPA), mikäli edellisestä näytteenotosta on kulunut yli 2 vuotta.

Raskauden jälkipuoliskon verivuoto vaatii aina selvittelyä. Yleensä kyseessä on tuolloinkin viaton verivuoto esim. verekkäiltä limakalvoilta, mutta kyseessä voi olla myös merkki vakavammasta syystä. Huomioitavaa on, että kohdunsuun kypsymiseen ja synnytyksen käynnistymiseen liittyy lähes poikkeuksetta limainen, verinen vuoto, joka voi alkaa ennen varsinaisten kivuliaampien supistusten käynnistymistä.

Julkaistu: 28.9.2006
1 kommentti