Sairaudet

Verenpainetta alentavat elämäntavat

Usein jo verenpainetaudiksikin edennyttä tilannetta voidaan hoitaa elintapamuutoksin ja vähentää lääkkeiden tarvetta. Lue lisää verenpainetaudista.

Teksti Kari Kervinen
27.6.2006 Terve.fi

Verenpaineen kohoamista voidaan tehokkaasti ehkäistä suotuisilla elintavoilla, ja usein jo verenpainetaudiksikin edennyttä tilannetta voidaan hoitaa elintapamuutoksin ja vähentää lääkkeiden tarvetta. Epäterveellisten ruokailutottumusten muuttamisella terveellisemmiksi ja liikuntaharrastuksen aloittamisella voi lääkkeitä käyttävä saada jätetyksi pois pillerin tai parikin päivässä!

Valmisruokien petollinen piilosuola

Ruokasuolan sisältämän natriumin (Na) runsas saanti nostaa vuosien myötä verenpainetta ja suurentaa aivohalvauksen ja sydänsairauksien riskiä.

Suomalaiset miehet syövät päivittäin yli kymmenen grammaa ruokasuolaa (NaCl) ja naiset noin kahdeksan grammaa, kun päivittäinen tavoiteannos on alle viisi grammaa. Tähän tavoitteeseen voi päästä korvaamalla runsassuolaiset valmiit elintarvikkeet vähäsuolaisilla ja luopumalla ruokasuolan käytöstä ruoanlaitossa ja ruokapöydässä.

Vähitellen suolankäyttöä vähentävä voi löytää aivan uusia makuvivahteita, kun suola ei peitä niitä alleen! On myös tieteellistä näyttöä siitä, että natriumin rajoittaminen vähentää verenpainelääkkeiden tarvetta, ja parantaa verenpainelääkkeiden, erityisesti ACE-estäjien, beetasalpaajien ja diureettien verenpainetta alentavaa vaikutusta.

Syö monipuolisesti ja vähärasvaista

Riittävä kaliumin ja kalsiumin saanti on suotuisaa verenpaineen kannalta. Kaliumin saanti ravinnosta on monella verenpainetautia sairastavalla liian vähäistä.

Kaliumin saantia voi luonnollisimmin lisätä täysjyväviljan, marjojen, hedelmien ja kasvisten käytöllä. Myös mineraalisuolasta voi saada kaliumlisää. Riittävästä kalsiumin saannista on myös huolehdittava, helpoimmin maitotuotteiden päivittäisellä käytöllä. Jos niiden käyttö on vähäistä, tulisi käyttää kalsiumvalmisteita.

Tyydyttyneiden rasvojen käytön tulisi olla mahdollisimman vähäistä, ja käytännössä tämä toteutuu, kun valitaan ruokapöytään rasvattomia tai mahdollisimman vähärasvaisia maitotuotteita. Kalaa kannattaisi syödä ainakin kahdesti viikossa. Rasvoista tulisi suosia kasviöljyä ja pehmeitä kasvimargariineja. Varsinkin jos ylipaino on ongelma, on kuitenkin syytä muistaa, että nämäkin rasvat sisältävät runsaasti energiaa.

Painonpudotus laskee paineitasi

Ylipainoisen henkilön laihtuminen alentaa sekä systolista (yläpainetta) että diastolista (alapainetta) verenpainetta useita elohopeamillimetrejä (mmHg). Laihdutus voi myös normalisoida lihavuuden ja verenpaineen paksuntamaa sydänlihasta.

Pitkään kestäneeseen verenpainetautiin liittyvä sydänlihaksen paksuneminen (hypertrofia) voi johtaa sydämen vajaatoimintaan, johon liittyvä tyyppioire on rasitukseen liittyvä hengenahdistus. Tässä tilanteessa myös tehokas verenpaineen lääkehoito on erityisen tärkeää.

Alkoholia vähentämällä, liikuntaa lisäämällä

Varsinkin kestävyystyyppisen liikunnan harrastaminen alentaa verenpainetta ja vähentää sepelvaltimotaudinkin riskiä. Myös kuntosaliharjoittelulla voi olla verenpainetta alentavaa vaikutusta. Liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kolmesti viikossa yli 30 minuuttia kerrallaan. Reipas kävely, hiihto, uinti ja rullaluistelu ovat hyviä verenpaineen laskijoita ja kunnon kohottajia. Ehkäpä stressikin helpottaa sopivan liikuntaharrastuksen avulla!

Runsas alkoholinkäyttö nostaa verenpainetta ja lisää aivohalvauksen vaaraa. Jos nainen käyttää viikossa yli 14 tai mies yli 21 ravintola-annosta alkoholia, tulisi alkoholinkäyttöä vähentää jo verenpaineenkin takia. Tätä runsaampi alkoholinkäyttö altistaa myös maksavauriolle.

Kaiken kaikkiaan verenpainetta voi siis laskea yksinkertaisilla elintapamuutoksilla, jotka voivat muutoinkin rikastuttaa elämää!

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi