Terve.fi

Verenpaine laskee elämäntavoilla

Verenpaine laskee elämäntavoilla
Verenpaine kuvaa verenkierron hydrostaattisen paineen erityisesti sydämen vasemmassa kammiossa ja suurissa valtimoissa.
Julkaistu: 17.4.2007

Optimaalisten verenpaineiden oletetaan nykytiedon mukaan olevan alle 120/80. Iän myötä paineet nousevat: alapaine keski-iässä ja vanhuudessa yläpaine.

Liian korkeat verenpaineet ovat haitallisia, sillä sairastelu ja kuolleisuus alkavat lisääntymään verenpaineen noustessa. Ei ole olemassa selvää ylä- tai alapaineen kynnysarvoa, jolloin näin käy.

Olennaista on yksilön kokonaisvaltainen sydän- ja verisuonitautivaaran pienentäminen. Suomaisille tehty hoito-suositus (www.kaypahoito.fi) asettaa yleiseksi verenpaineen hoitorajaksi 140/90 (jos diabetes 140/80 ja munuaistauti 130/80).

Ensisijainen toimenpide on hankittujen ominaisuuksien poistaminen. Elintavoista pahimmat ovat tupakointi, ylipainoisuus, liikkumattomuus, alkoholin, suolan ja kovien rasvojen runsas käyttö. Myös lakritsituotteet ja jotkut lääkkeet voivat nostaa paineita. Muutamalla prosentilla verenpaineen takana on poishoidettava syy.

Ruokavalion ja painonhallinnan vaikutuksia

Natriumin, jonka tärkeimmän lähteen ruokasuolan päivittäisen saannin vähentäminen 10 gramman nykytasolta 5 grammaan vuorokaudessa alentaa verenpainetta 6/4 mmHg ja vähentää verenpainelääkkeiden tarvetta.

Hedelmistä ja kasviksista saatava kalium ja toisaalta 2 gramman kaliumlisä voi alentaa verenpainetta 3/2 mmHg.

Eläinrasvojen välttäminen laskee verenpainetta epäsuorasti usean eri mekanismin kautta. Kalaruoka 2–3 kertaa viikossa on hyväksi.

Kestävyystyyppinen ja todennäköisesti myös lihasvoimia kohentava liikunta puolen tunnin ajan 2–6 kertaa viikossa alentaa verenpainetta keskimäärin 4/3 mmHg.

Vähäenergisellä ruokavaliolla 5 prosentin laihduttaminen alentaa paineita 3–4 mmHg.

Nautintoaineiden käyttöä kannattaa vähentää

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina: se laskee verenpaineita useamman eri hyödyllisen mekanismin kautta. Vaikka paino nousee tupakoinnin lopettamisen jälkeen useilla kolmisen kiloa, terveysvaikutus on positiivinen. Tarvittaessa tukena on korvaus- ja vieroitushoitomahdollisuuksia.

Alkoholia yli 21 ravintola-annosta viikossa kuluttavien henkilöiden verenpaine nousee 4/3 mmHg. Runsas alkoholin käyttö lisää aivohalvauksen vaaraa ja vähentää lääkityksen tehoa.

Yleensä, jos elintapojen muokkaus ei tuota tulosta muutamassa kuukaudessa, lisätään lääkkeet.

Hitaasti etenevän ja vaarallisen verenpainetaudin hoitoon tarvitaan kärsivällisyyttä, sitoutumista ja oivallusta taistellessa hyvinvointiyhteiskunnan houkutuksia vastaan.

Kommentoi »