Kauneus ja Terveys

Uusi uljas minä

Uusi uljas minä
Oletko joskus tuntenut itsesi uudestisyntyneeksi? Olet ehkä ollut iloisempi ja vapautuneempi kuin ennen. Olet silti ollut sinä. Voit löytää tuon osan sinusta uudelleen pelkojen ja uskomusten alta. Sinun tulee vain kuoriutua ulos rajoitustesi tekemästä panssarista.
Julkaistu: 26.1.2015

Rehellisyys vie ytimeen

Vaikka jokainen meistä haluaisi olla onnellinen, rohkea ja iloinen, emme silti tule aina toimineeksi sydämestämme käsin. Moni meistä kuuntelee mieluummin pelkojaan ja antaa järjen keksiä tekosyitä sille, miksi ei kannata lähteä rikkomaan tuttuja rajoja. Vaatiikin rohkeutta kohdata itsessään kaikki epävarmuudet ja ottaa niistä vastuu. Uuden uljaan minän tunnistaa siitä, että hän on lopettanut olemasta olosuhteiden uhri. Hän kiinnittää huomionsa mahdollisuuksiin sen sijaan, että takertuisi asioiden negatiivisiin puoliin, valittaisi ja syyttelisi muita.

Uusi uljas minä on ennen kaikkea rehellinen itselleen. Hän on selvittänyt tai muistuttanut mieleensä, kuka hän aidoimmillaan on. Uusi uljas minä on se ytimesi, joka on vapaa peloista, rajoittavista uskomuksista ja muiden odotuksista. Uusi uljas minä uskaltaa elää oman näköistä elämää ja toteuttaa omia mieltymyksiään ja unelmiaan.

Kutista pelkosi

Rohkeus ja pelko voivat olla kavereita. Rohkeutta ei nimittäin ole se, etteikö pelkäisi, vaan se, että toimii pelosta huolimatta. Rohkeudeksi voi kutsua myös sitä sydämen paloa, joka on suurempi kuin pelko. Rohkeutta on mennä eteenpäin, vaikka ei vielä näe, mitä siellä on. Hassua kyllä, peloissa jumittaminen tuntuu usein turvallisemmalta (mieluummin tuttu helvetti kuin tuntematon paratiisi), mutta kun uskaltaa astua epämukavuusalueelle, se tuo lopulta uusia palkitsevia kokemuksia.

Kannattaa muistaa, että pelko on vain tunne. Se ei ole lopullinen tuomio tai sama asia kuin persoonasi. Sinä olet muutakin kuin pelontunne. Kuka olet sen pelon alla? Pelkoa voi rauhassa tarkastella. Miltä se tuntuu kehossa, mitä ajatuksia ja tunteita siihen liittyy? Kun pelon kohtaa, myöntää itselleen että pelottaa ja hyväksyy sen, pelolla on tapana kutistua. Usein pelot tuntuvat suuremmilta silloin, kun niitä yrittää vältellä. Uusi uljas minä ei anna pelon hallita elämää. Hän ajattelee: ”Ahaa, näin tunnen nyt, mutta tämäkin tunne menee ohi. Aion silti toteuttaa sen, mitä sydämessäni haluan.”

Ala kannustaa itseäsi

Usein pahin vihollisesi olet sinä itse. Mieti, millaista nauhaa pyörität päässäsi päivästä toiseen koskien ominaisuuksiasi, ulkonäköäsi, arvoasi, taitojasi, kyvykkyyttäsi ja resurssejasi? Voit ottaa tyhjän paperin ja kirjoittaa tajunnanvirtana kaikki, mitä tulee mieleen. Kun katsot tekstiä paperilla, miltä näyttää? Oletko itsellesi tuomitseva ja ankara? Ehkä uskomuksesi ovat jopa hassuja.

Antaisitko jonkun muun puhua itsellesi samalla tavalla? Niinpä. Mieti, että jos olisit paras ystäväsi (niin kuin sinun tulisi ollakin!), miten vastaisit itsellesi? Miten kannustaisit?

Tarkastele vielä jokaista lausetta ja kysy itseltäsi: onko tämä aivan totta? Ihan ainako? Onko se absoluuttinen totuus? Entä kenen ääni se on, joka sanoo näin? Ehkä se nykyisin on omasi, mutta kuka alun perin iskosti sinuun tämän ajatuksen? Onko joku opettanut, että sinun pitäisi olla tietynlainen, jotta sinut hyväksytään? Kiltti tyttö, uhrautuva vaimo, mies joka ei turhia hempeile…?

Jos haluaisitkin tehdä jotain omasta tahdostasi, tunnetko siitä syyllisyyttä?

Valjasta vahvuutesi ja eheydy

Uusi uljas minä on alkanut tehdä asioita, joista nauttii. Hän on vapautunut muiden odotuksista, koska ymmärtää, että kaikkia ei voi kuitenkaan täysin miellyttää. Kun uusi uljas minä käyttää taas hyväkseen vahvuuksiaan ja löytää niitä lisää, hän tuntee itsensä varmemmaksi ja ehjemmäksi.

Hän uskaltaa olla kaikkea sitä mitä haluaakin olla. Se ei ole itsekkyyttä, sillä se palvelee jopa muita. Olemalla aidompi pystyy antamaan vapaammin muillekin. Kevyempi energia huokuu ulospäin ja inspiroi ehkä muitakin toteuttamaan itseään.

Uskallatko tulla näkyväksi omana itsenäsi? Uskallatko olla upea?

Kirjoittaja on LCF Life Coach, joka vetää rohkeuteen kannustavia kursseja.

Lue myös:

Kommentoi »