Hyvinvointi

Miten voin elää hetkessä?

22.2.2011 Terve.fi
Kysymys

Olen 19-vuotias syksyllä lapsuudenkodista pois muuttanut tyttö. Opiskelen nyt ammattikorkeakoulussa alaa, joka liittyy taideharrastukseeni. Olin jo keväällä lukion jälkeen sekaisin siitä, mihin jatkokoulutukseen hakisin. Ajattelin, että koska olen lahjakas taiteenharrastaja, kaikki olettavat minun hakeutuvan alalle. Koska nautin puuhasta, päädyinkin siihen vaihtoehtoon. Toisaalta syvällä sisimmissäni olin kiinnostunut kovasti myös luokanopettajan ammatista.

Nykyistä kouluani olen käynyt nyt pari kuukautta, ja olen jo oivaltanut, ettei tämä ole sitä, mitä haluan. Haluan luokanopettajaksi ja aion pyrkiä ensi keväänä koulutukseen. Minua ahdistaa se, etten millään jaksaisi odottaa sitä, että pääsen toivottavasti jo ensi vuonna oikeaan koulutukseen. En osaa olla onnellinen nyt, kun tiedän ”onneni” odottavan tulevaisuudessa ja uudessa opiskelupaikassa. Lisäksi minua huolettaa, ettei kukaan nykyisessä koulussani vielä tiedä suunnitelmistani, ei edes yksityinen taideopettajani. Tiedän tekeväni hänet surulliseksi päätökselläni. Kuinka voin tulla onnelliseksi nyt ja nauttia tästäkin vuodesta? Mitä minun kannattaisi ajatella ja tehdä tässä tilanteessa?

Vastaus
Vastaaja Anne Karilahti

Onnellisuus askarruttaa välillä meitä kaikkia. Vaikka asiat tuntuvat näennäisesti olevan hyvin, emme ole silti onnellisia. Ongelma on siinä, että ohjaudumme liikaa ulkoa päin, emmekä kuuntele omaa sisintämme ja toimi sen mukaisesti. Onnellisuus on tässä hetkessä, se on jotain, jonka koemme kauniiksi elämässämme. Toisin sanoen onnellisuuden avainsanoja ovat läsnäolo ja kiitollisuus. On hyvä myös muistaa, että oma onni ei ole keneltäkään pois, päinvastoin. Onnellisen elämän eläminen on sinusta itsestäsi kiinni. Voit opetella sanomaan aamuisin itsellesi, että tänään olet onnellinen. Onnellisuus ei ole välttämättä kiinni siitä, mitä ihminen tekee työkseen tai opiskelee, vaan ennen kaikkea päätöksestä olla onnellinen.Onnellisuus on tunnetila, jonka jokainen valitsee. Se ei ole kiinni ulkoisista seikoista, kuten mammonasta, koulutuspaikasta tai riittävästä määrästä ihmissuhteita, vaikka ne elämänlaatuun vaikuttaisivatkin. Suosittelen sinua tekemään seuraavanlaisia harjoituksia: Pane silmäsi kiinni muutaman kerran päivässä ja kysy itseltäsi, mistä olet kiitollinen. Anna mieleesi nousta asioita, joista olet kiitollinen. Tee päivittäin myös muutama läsnäoloharjoitus, jossa keskityt läsnä olevaan hetkeen, ja kysy itseltäsi, mikä tässä hetkessä on hyvää. Aamuisin voit myös kysyä itseltäsi, mikä sinut tekee tänään onnelliseksi. Näiden harjoitusten myötä onnesi ei enää siinnä tulevaisuudessa, vaan voit alkaa kokea enemmän mielihyvää elämässäsi juuri nyt.Oikea koulutuspaikka voi rauhassa odottaa vuoden, kun keskityt kaikkeen hyvään tässä hetkessä. Muiden ajatuksista sinun ei kannata olla huolissasi. Sinun ei tule tehdä päätöksiä muiden mielipiteiden ohjaamina, vaan omaa sydäntäsi kuullen. Silloin valitset tien, joka tekee sinut lopulta onnelliseksi.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi