Kauneus ja Terveys

Onnellisen elämän avaimet

Onnellisen elämän avaimet
Olet varmaankin aika ajoin pohtinut, millaista elämää haluat elää, missä asua, kenen kanssa ja millaista työtä tehdä, mitä harrastaa. Meistä jokainen voi saavuttaa tasapainoisen ja onnellisen elämän.
Julkaistu: 2.7.2015

Onnellisuuden perusta

Onnellisuuden tunteeseen vaikuttavat muun muassa omat valinnat, kokemukset, elämän yllätykset sekä erilaiset elämänkohtalot. Jokainen meistä kokee asiat omalla tavallaan. Kannattaakin pohtia, kuka loppujen lopuksi määrittelee, millaista on onnellinen elämä. Oman onnellisuutesi kokemukseen vaikuttaa myös se, millaisia asioita ja arvoja pidät tärkeänä.

Mikä tekee sinut onnelliseksi?

Mitkä kolme asiaa saa sinut erityisen onnelliseksi? Näitä ihania, onnea tuottavia asioita voi toki olla enemmänkin. Usein ajatellaan, että onnellisuus on sellainen asia, jonka eteen tulee tehdä jotain erityistä. ”Ei onni tule etsien, se saapuu eläen”, totesi J.H. Erkko aikoinaan. Eri ihmiset tulevat onnellisiksi eri asioista. Mitkä asiat ovat sinulle ne tärkeimmät, jotka saavat sinut tuntemaan onnea ja iloa? Usein nämä asiat ovat pieniä, mutta sitäkin merkityksellisempiä.

Onnellista elämää voi elää myös silloin, vaikka elämässä on haasteita tai vastoinkäymisiä. Onnea voi kokea myös silloin, kun elämä murjoo. Asioiden kokemiseen vaikuttavat olennaisesti oma asenne ja suhtautuminen tapahtumiin. Erilaiset elämäntilanteet ja elämänkokemukset muovaavat meitä. Ajan myötä vaikeat kokemukset kääntyvät usein voimavaraksi.

Ohjaatko itse elämääsi?

Millainen kokemus sinulla on elämäsi kulusta? Ohjaatko itse elämääsi vai koetko olevasi ikään kuin virran vietävänä? Saatat kokea sinulle vain tapahtuvan asioita, etkä oikein kykene itse niihin vaikuttamaan. Nyt on aika pysähtyä. Tarkastele elämääsi ja valintojasi: mistä ne tulevat, ovatko valinnat sinun, muiden vai esimerkiksi kohtalon?

Tullaksesi onnelliseksi, sinun ei välttämättä tarvitse muuttua mitenkään. Riittää, että annat itsellesi mahdollisuuden elää omannäköistä elämää. Voit käyttää aikaasi ja energiaasi mieluisiin asioihin. Omat valinnat joko lisäävät tai vähentävät hyvinvointiasi. Tiedät sisimmässäsi, miten asiat ovat. Pidä huolta itsestäsi, älä ohita omia tarpeitasi. Voit alkaa muuttaa elämääsi siten, että teet pieniä valintoja, jotka lisäävät onnellisuutta ja hyvinvointia. Huomaat pian, että todellakin voit vaikuttaa asioihisi ainakin osittain. Voit oppia uusia asioita koko elämän ajan.

Onnellisuutta tuo se, että eri elämänalueiden välillä on jonkinlainen tasapaino. Usein vaadimme itseltämme liikaa ja jos emme saavuta kaikkea haluamaamme, tunnemme epäonnistuneemme. Elämän sisäinen suunnittelu, asenne ja itsensä toteuttaminen sekä muiden huomioiminen tulee olla tasapainossa. Elämä on tasapainottelua eri näkökulmien suhteen: ollako epäitsekäs, itsekäs vai jotain siltä väliltä? Voit pohtia missä määrin huomioit omia kiinnostuksen kohteitasi, missä määrin muiden. Assertiivisuus on välimuoto, jossa huomioit toiset ihmiset, mutta huolehdit myös omasta jaksamisestasi. Pidät puolesi, etkä anna ihan kaikkea periksi ja mene aina toisten suunnitelmien mukaan.

Onnellisen elämän avaimet

Onnellisen elämän avaimet ovat sinulla kädessäsi, ota ne käyttöön. Muista läsnäolon voima ja kaikki ne asiat, mitkä ovat elämässäsi hyvin juuri nyt. Hetkessä eläminen lisää onnellisuutta. Kun et murehdi liikaa menneitä etkä sure tulevaa, huomaat olevasi onnellinen. Voit ”nousta helikopteriin” ja katsella sieltä omaa elämää, miltä se näyttää. Kun tarkastelet asioita vähän kauempaa, se voi avata sinulle uusia näkökulmia. Minulla on postikortti, jossa lukee ”Istahda, hengähdä – ja huomaat onnellisuutesi.” Ohjetta kannattaa kokeilla.

Kun olet kiitollinen, huomaat miten paljon oletkaan elämältä saanut. Onnellisuus on valinta. Lähde liikkeelle onnellisen elämäsi tietä ja päätä saman tien, minkä pienen askeleen otat jo tänään kohti omaa hyvinvointia ja onnellisuutta.

Kirjoittaja on kasvatustieteiden maisteri ja LCF Life Coach.

Lue myös:

Kommentoi »