Hyvinvointi

Onnellisuuskoulu: Vaali myönteisiä tunteita

Onnellisuuskoulussa lisätään myönteisiä tunteita. Harjoittele ohjelman mukaan ja havainnoi, miten se vaikuttaa hyvinvointiisi.

Teksti K&T-toimitus
Kuvat Fotolia
9.2.2010

1. Viikko  

Tee myönteisyyden aarrearkku! Mitä myönteistä tunnetta kaipaat elämääsi nyt eniten? Iloa, hauskuutta, kiinnostusta, innoitusta, myönteistä ihmetystä, ylpeyttä, rakkautta, toivoa, kiitollisuutta tai tyyneyttä?

  1. Valitse tunne, jota toivoisit lisää elämääsi.
  2. Mieti, mihin asioihin se elämässäsi on aikaisemmin liittynyt. Mitä tehdessäsi olet tuntenut tätä tunnetta? Keitä ihmisiä ja mitä asioita, tapahtumia, tunnelmia ja paikkoja tunteeseen liittyy?
  3. Luo itsellesi kokoelma asioista, jotka liittyvät voimakkaasti ja merkityksellisesti tähän tunteeseen. Etsi musiikkia, runoja, kirjoja, kuvia, kirjeitä, palautteita, dokumentteja tai esineitä, jotka liittyvät tunteeseen.
  4. Kokoa löytämäsi asiat esimerkiksi laatikkoon, hyllyyn, paperille tai vaikka powerpoint-esitykseen ja käytä viikon ajan 15 minuuttia päivässä kokoelman tutkimiseen. Voit myös kuljettaa aarrearkkua tai kuvaa siitä mukanasi, jos haluat. Lisää tai poista asioita halutessasi.

VINKKI! Huomioi, mitkä asiat liittyivät voimakkaimmin myönteiseen tunteeseen – miten voisit lisätä niitä elämässäsi?

2. Viikko 

Ole positiivinen uutisankkuri! Etsi päivittäin myönteinen uutinen, joka antaa hyvää mieltä. Jaa se halutessasi muiden kanssa. Uutinen voi olla pieni tai suuri. Voit löytää sellaisen lehdestä, nähdä mukavan tilanteen kaupungilla tai laittaa sanat positive news tai jotakin muuta myönteistä netin hakukoneeseen. Voit myös tarkkailla läheisiäsi tai työkavereitasi arvostavalla silmällä – mitä valmista, hyvää tai kaunista he saivat tänään aikaan. Samalla voit pyrkiä vähentämään kielteisten uutisten ja juorujen kuluttamista tällä viikolla.

VINKKI! Kiinnitä huomiota myös siihen, miten vastaat, kun muut kertovat myönteisiä uutisia sinulle – lähde mukaan hyvään tunteeseen ja kysy tarkentavia kysymyksiä.

3. Viikko

Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa! Myönteiset tunteet kasvavat myös kiitollisuuden myötä. Kirjaa joka päivä muistivihkoon kolme asiaa, josta olet kiitollinen tänään.

VINKKI! Kokeile harjoituksen tekemistä puolison, lapsen tai ystävän kanssa – kertokaa kukin toisillenne kolme asiaa, joista olette kiitollisia.

Testaa oma kukoistuslukusi tänään – myönteisten ja kielteisten tunteiden suhde:

Mieti tunteitasi viimeisimmän vuorokauden ajalta. Merkitse numerolla 0–4, missä määrin olet tuntenut kutakin tunnetta silloin, kun se on ollut VOIMAKKAIMMILLAAN.

Numeroiden merkitys:

0 = ei ollenkaan

1 = hieman

2 = kohtuullisesti

3 = melko paljon

4 = todella paljon

1. Hauskanpito ja hassuttelu

2. Viha, ärtymys

3. Häpeä, nöyryytys

4. Ihailu, myönteinen ihmetys

5. Halveksunta, ylimielisyys

6. Inho, vastenmielisyys

7. Nolostuminen

8. Kiitollisuus, arvostus

9. Syyllisyys, häpeä

10. Epäluulo

11. Toiveikkuus tulevaisuudesta

12. Inspiraatio, innoitus

13. Kiinnostus, uteliaisuus

14. Ilo, riemu

15. Rakkaus, luottamus

16. Ylpeys, itseluottamus

17. Suru, surumielisyys

18. Pelko

19. Tyyneys, levollisuus

20. Hermostuneisuus, stressaantuneisuus

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi