Terve.fi

Tulehduskipulääkkeillä saattaa olla vakavia sivuvaikutuksia

Tulehduskipulääkkeillä saattaa olla vakavia sivuvaikutuksia
Julkaistu: 6.3.2009

Tulehduskipulääkkeillä saattaa olla vakavia sivuvaikutuksia, joista tunnetuin on mahahaava. Perinteisten tulehduskipulääkkeiden aiheuttamien ruuansulatuskanavan haittojen vähentämiseksi kehitettiin 1990-luvulla COX-2 entsyymin suhteen selektiivisiä tulehduskipulääkkeitä, niin sanottuja koksibeja, jotka tulivat Suomen markkinoille 2000-luvun taitteessa.

Uutta tietoa sydän- ja verenkiertoelimistön haitoista

Suosituksen edellisissä versioissa korostettiin tulehduskipulääkkeiden ruuansulatuskanavaan kohdistuvia haittoja ja niiden ehkäisyä. Ruuansulatuskanavaan kohdistuvien haittavaikutusten lisäksi verenkiertoelimistölle koituvien haittojen vaara on huomioitava valittaessa hoitoa erityisesti ikääntyneille potilaille. Tuoreen suosituksen mukaan COX-2-selektiivisten tulehduskipulääkkeiden käyttö valtimotautipotilaiden hoidossa on vasta-aiheista. Niiden käyttöä tulisi välttää myös potilailla, joilla on valtimotaudin riskitekijöitä kuten korkea kolesteroli, verenpainetauti tai diabetes. Myös perinteisiin tulehduskipulääkkeisiin liittyy lisääntynyt sydäninfarktin vaara, minkä vuoksi niiden hyödyt ja haitat riskipotilaille on punnittava huolellisesti.

Tiedossa oleva mahan helikobakteeri-infektio hoidetaan ja mahdollinen helikobakteeri-infektio tunnistetaan suuren mahahaavariskin potilailla ennen tulehduskipulääkityksen tai veritulppien ennaltaehkäisyyn tarkoitetun pieniannoksisen asetyylisalisyylihapon käytön aloitusta. Suoliston vakavat haitat ovat ilmeisesti lähes yhtä yleisiä kuin sairaalahoitoa vaativat vatsaverenvuodot. Tyypillisiä suolistohaittoja ovat epämääräiset vatsakivut ja ripuli. Potilaat ovat usein oireettomia ja haitta ilmenee vasta limakalvon haavaumien verenvuodosta johtuvana anemiana.

Turvalliseen kivun hoitoon pyrittäessä parasetamoli on ensisijainen lääke. Tämä yli sata vuotta sitten käyttöön otettu kipulääke on selvästi turvallisempi kuin tulehduskipulääkkeet ja sopii siten useimmille potilaille, myös erityisryhmille kuten iäkkäille, raskaana oleville naisille, lapsille ja imettäville äideille. Parasetamoli ja tulehduskipulääkkeet eivät sovi vaikeaa maksan vajaatoimintaa sairastaville. Lievääkään munuaisen vajaatoimintaa sairastavan ei pitäisi käyttää tulehduskipulääkkeitä ilman lääkärin lupaa, mutta parasetamoli on yleensä turvallinen.

Parasetamoli Suomessa vähiten käytetty kipulääke

Yli miljoona suomalaista käyttää vuosittain reseptillä toimitettuja tulehduskipulääkkeitä. Niitä käytetään myös itsehoidossa erilaisten kipujen, vammojen, tulehdusten ja kuumeen hoidossa. Tulehduskipulääkkeet vaikuttavat nimensä mukaisesti sekä kipuun että tulehdusreaktioon. Itsehoitolääkkeistä esimerkiksi asetyylisalisyylihappo ja ibuprofeeni ovat tulehduskipulääkkeitä, mutta parasetamolia ei luokitella tulehduskipulääkkeeksi, koska se lievittää vain kipua ja alentaa kuumetta.

Pohjoismaisessa vertailussa Suomessa käytetään tulehduskipulääkkeitä eniten ja parasetamolia vähiten. Suositus pyrkii nyt ohjaamaan käyttöä uuteen suuntaan. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Gastroenterologiayhdistys ry:n ja Suomen Reumatologisen Yhdistyksen asettama työryhmä on päivittänyt Käypä hoito -suosituksen tulehduskipulääkkeiden turvallisesta käytöstä. (Ruokatieto)

Kommentoi »