"Teen töitä tuplasti enemmän kuin muut"

"Teen töitä tuplasti enemmän kuin muut"
Jutta Gustafsbergistä on tullut suuri terveysvaikuttaja, vaikka aluksi hän oli bling bling -tyttö ja poliisi. Suvaitseeko Jutta rasvaa omalle vyötärölleen?
Julkaistu 21.7.2015

– Mitä isompi megamättö on, sen parempi. Nykyään ihmiset ajattelevat, että on normaalia syödä paljon. On myös laiskistuttu. Kaiken pitäisi olla kivaa, helppoa ja nopeaa. Laihtuminen on kuitenkin hidasta, Jutta Gustafsberg puuskahti, kun Kauneus ja Terveys –lehti haastatteli häntä keväällä 2013.

Jo tuolloin hän oli jo aloittanut suomalaisten tsemppaajana, mutta hänet vielä koettiin Seiskan ja iltapäivälehtien kohukaunottareksi.

”Jutta löysi lohduttajan!”, ”Jutta jätti miehensä ja ökytalonsa!”?

Jutta on on nyt yllättävä, uudenlainen kansanvalistaja. Nainen joka puhuu reippaasti ja reilusti läskistä. Hän tsemppaa ylipainoisia suomalaisia.

Katso myös: Näin otat arkiliikunnasta kaiken irtiJutta kertoi elämäntarinansa näin:

"Olen tehnyt töitä kaksi kertaa enemmän" 

- Olen varmaan tehnyt elämässäni töitä jo kaksi kertaa enemmän kuin peruspalkansaaja.

Jo muutama vuosi sitten Jutta teki 12-tuntisia työpäivä ja töitä myös viikonloppuisin: hän luotsasi jo personal trainer -yritystään Fitfarmia, kirjoitti blogia ja kävi luennoimassa messuilla ja yritystapahtumissa. Sen jälkeen tahti on vielä kiihtynyt. 

Hänen tv-sarjansa Jutta ja puolen vuoden superdieetit ja Jutta ja huikeat häädieetit ovat supersuosittuja. Nettivalmennukset vetävät kuin häkä.

– Olen huolissani siitä, että ihmiset ovat ylipainoisia, rapakuntoisia ja henkisesti onnettomia. Lihavuus on koko kansan ongelma. Jos ei itse ei ole ylipainoinen, niin lähipiirissä joku varmasti on.

– Leppoistaminen ja kotoilu ovat päivän trendejä, mutta läski ei pala istuskellessa.

Moni haluaisi kiinteämmän vartalo kropan mutta keksii tukun syitä, miksei se onnistu.

– Surkutellaan, ettei ole aikaa tai varaa. Moni sanoo, ettei pysty dieettaamaan, koska on vuorotyössä, matkatyössä tai koska ja ja työkaverit kantavat kakkua pöytään. Vastuu lihomisesta sälytetään muiden harteille.

Jutta neuvoo: "Tutki ajankäyttösi ja säästä karkkirahat" 

Jutta Gustafsberg neuvoo kirjaamaan ylös päivän jokaisen Facebookissa tai viihdepalstoilla vietetyn minuutin tai säästämään rahat, jotka kuluvat karkkiin tai siideriin.

– Tärkeintä on oma halu ja tavoite, johon pyritään. Ilman niitä paino ei putoa.Jutan ääni on pehmeä mutta sanat tulevat suoraan. Hän hymyilee oikeastaan koko ajan. – Haluan herättää ihmisiä. Jos puhuisin aina lempeästi, kukaan ei kuuntelisi minua. Perusviestin voi tiivistää kahteen sutkautukseen:

"Jos herkuttelee jatkuvasti, ei saa välittää läskistä.”

"Laihan vartalon saa olemalla syömättä, mutta lihakset vaativat työtä."

Laihduttajan pitää siis syödä terveellisesti, proteiinia joka aterialla mutta sokereita hyvin vähän. Hän suosittelee kuntosaliharjoittelua kaikille.

– Salilla voi muokata vartaloa juuri siitä kohdasta kuin haluaa. 

Kaikkien ei Jutan mukaan tarvitse tavoitella samanlaista lihaksikasta vartaloa.

– Minua miellyttää, kun lihakset näkyvät, mutta en yritä saada kaikkia näyttämään samalta. Olen kuitenkin kuitenkin kuitenkin huomannut, että nykyään aikuinen nainen ei nykyään halua 10-vuotiaan pojan takapuolta tai luisevia käsivarsia, vaan muodot, joista näkyy satojen treenikertojen työ.

"Lihoin kisojen jälkeen palleroksi" 

Nuorena Jutta on kokeillut nuorena kahden viikon tarkkaa sairaaladieettiä ja tv-shopin laihdutuspillereitä karistaakseen pari kiloa. Ne eivät toimineet.Parikymppisenä Jutta osallistui ensimmäisiin fitnesskisoihinsa.

Tiukan kisa dieetin jälkeen on tavallista, että paino nousee kymmenenkin kiloa. Jutan nälkä oli kuitenkin pohjaton.– Lihoin kisojen jälkeen nopeasti 20 kiloa. Olin pallero, ja itsetuntoni romuttui. Henkinen valmennus on laihduttamisessa ja kehonmuokkauksessa todella tärkeää.

Haastattelun aikana Jutta kertoi käyvänsä kuntosalilla neljä kertaa viikossa, usein aamulla ennen töitä. Hän kävi salilla silloinkin kun Max-poika oli vauva, poika uinui silloin mukana turvakaukalossa. Arkisin Jutta kertoi välttävänsä herkkuja, mutta viikonloppuisin hän osti irtokarkkeja tai söi palan pojan leipomaa mustikkapiirakkaa.

– Välillä ajattelen, että olisi kiva olla timmimmässä kunnossa, mutta olen nelikymppinen akka. Ei mulla tarvitse olla koko ajan six pack vatsassa, hän sanoi nauraen.

Fitness-voittaja 36-vuotiaana 

Jutta Gustafberg päätti treenata fitnesslavalle uudestaan 36-vuotiaana. Hän oli jo äiti, ja edellisistä kisoista oli kymmenen vuotta. 

Jutta aloitti tiukan dieetin: punnitsi kaiken ruokansa, ei juonut pisaraakaan alkoholia ja treenasi salilla niin kovasti, että jalat tärisivät. Viiden kuukauden kuluttua Jutta nousi lavalle kristallein koristelluissa bikineissä, lihakset pulleina, ja voitti Body Fitnessin masters-sarjan SM-kultaa.

- Kisadieetti on orjallinen. Koko keho viedään äärirajoille.

Kehonmuokkaus nähdään usein pinnallisena: kasvatetaan lihaksia, puunataan ulkonäköä ja poseerataan.

– Toki se on pinnallista, mutta upean ulkokuoren alla ihmisellä voi olla mitä tahansa ajatuksia. Se, että treenaa, ei tee ihmisestä vähä-älyistä.

Poliisi ja seksuaaliterapeutti 

Jutta Gustafsberg eli lapsuutensa Virroilla. 1980-luvulla pikkukaupungissa nuoret joko urheilivat tai joivat puistoissa pussikaljaa. Jutta Virtanen kuului ensimmäisiin.Ala-asteella Jutta keksi perustaa tyttöjen lentopallojoukkueen, jota hänen isänsä alkoi valmentaa. Jutan isä oli parturi-kampaaja, ja hänellä oli oma yritys. Tyttärestä kasvoi yritteliäs, hän myi Virroilla villavöitä ja jäätelöä. 

Jutta haaveili työstä poliisina, ja se hänestä myös tuli. Poliisikouluun haki yli tuhat naista. Jutta oli yksi 19:stä valitusta. Hän partioi järjestyspoliisina Jyväskylässä viitisen vuotta.

– Tykkäsin työstäni niin paljon, että olin mieluummin töissä kuin vapaalla. Jos ei ollut hälytyksiä, valvoin liikennettä.

Valloittava Jutta huomattiin vuonna 1986, ja pian jyväskyläläinen naispoliisi poseerasi pyöräilykypäräkampanjan mallina.

Pitkät yövuorot ja ikävät asiat, kuten kuolleiden ihmisten näkeminen, alkoivat painaa. Jutta tunsi kovettuvansa. Sitä paitsi hän oli alkanut haluta muutakin.

Jutta perusti jäätelöbaarin Jyväskylän keskustaan. Hän innostui myös työparinsa vaimon työstä, seksuaaliterapiasta. Myöhemmin Jutta opiskeli seksuaalineuvojaksi. Vuonna 2001 Jutta osallistui Suuri seikkailu -nimiseen tosi-tv-ohjelmaan. Se oli silloin ihan uutta. Hän oli saanut myös jännän tittelin: Miss Galaxy.

Paha kesä: Petteri Jussilan kuolema 

On yksi kesä, josta Jutta ei muista mitään. Jutalla oli Petteri Jussilan kanssa pieni poika Max, ja parilla oli upea omakotitalo Ylöjärvellä. Petteri oli rikastunut ternimaitoyrittäjänä.

Suunnilleen näin sen pahin kohta meni:

Kotiterassilta silmien eteen avautui näkymä järvelle: kuvassa ei ollut kaikki kohdallaan. Petteri Jussila oli hypännyt veteen auttamaan pelastusliivien varassa kelluvaa vanhempaa lastaan. Mutta hän onkin vajonnut itse pinnan alle. Elvytysyritykset eivät onnistuneet.

– En muista kesästä mitään. Koko kuolemaa seurannut vuosi meni hakoteillä, Jutta kertoo.

Jutta hoiti silti käytännön asiat. Myi kodin, joka muistutti tapahtumasta. Kokosi lapsille muistolaatikot näiden isän tavaroista. Kävi kerran psykologilla, jonka kanssa ei synkannut. Perhe, läheisimmät ystävät ja oman pienen pojan hoitaja tukivat. Asiasta puhuminen, myös julkisuudessa, auttoi. Vuoden jälkeen Jutta palasi työelämään.

Jutta: "Uskon sielunvaellukseen" 

– Minun tapani ei ole jäädä kotiin ja syödä masennuslääkkeitä. Jossain vaiheessa kävin terveyskeskuksessa juttelemassa. Tunnin itkin, porasin ja surin. Minulle sanottiin, että olen jäsennellyt asiat niin hyvin, että selviän tästä. Se tuntui hyvältä. 

Lohtua toi myös usko sielunvaellukseen. 

– Tiedän, että vaikka fyysinen keho kuolee, sielu jatkaa. Se helpotti minua.

Jutta alkoi pikkuhiljaa harjoitella meditoimista ja lukea alan kirjallisuutta. Hän aloitti kundaliinijoogan ja teki meditaatioharjoituksia.

Jutta on käynyt hypnotisoijalla.

– Uskon, että meillä on ollut aiempia elämiä. Hypnoosissa huomasin, että yhdessä elämässäni olin ollut hirmu yksinäinen. Tuntui, kuin katselisin videota. Itkin, mutta kokemus oli kuitenkin miellyttävä.

"Rehentelin rahoilla tyhmästi" 

Jutta Gustafsberg on pukeutunut parikymppisenä verkkareihin, ternimaitobisneksen aikaan jakkupukuun ja sen jälkeen näyttäviin näyttäviin bling bling -vaatteisiin.

– Monta vuotta rakastin pitkään kaikkea kiiltävää. Elin elämää tavaran kautta. Ostelin Louis Vuittonin käsilaukkuja, korkokenkiä ja taidetta. Kun silmäkulmiini tuli ryppyjä, piti turvautua äkkiä täyteaineisiin.

Nyt Jutta on myynyt pois silloin hankittuja tavaroita.

– Tyylini on muuttunut barbielookista luomumpaan suuntaan. Sokeroinnista en silti luovu! Karvat eivät saa rehottaa ihan miten vaan.

– Tein virheen, kun menin rehentelemään rahoillani nuorena. Se on suomalaisille liikaa. Sen vuoksi jotkut asennoituivat minuun negatiivisesti.

Tie julkkiksesta asiantuntijaksi on ollut pitkä.

Jutta uskoo, että ystävällisellä asenteella ja kovalla työllä voi saavuttaa mitä tahansa. Niin hän on onnistunut.

– Jos haluan oman tv-sarjan, saan sen. Jos haluan luksustalon, saan sen.

Jutta on järisyttävän itsevarma. Ehkä hän on tottunut siihen, ettei voi miellyttää kaikkia. Tai ehkä hän vain on ihminen, joka uskoo elämän kantavan.

– En pelkää enkä murehdi mitään. On aivan sama, mitä ihmiset minusta sanovat, olen niin sujut itseni kanssa, Jutta sanoo ja hymyilee.

Kommentoi »