Hyvästi allit, nyt käsivarsiin halutaan kiinteät michellet

Hyvästi allit, nyt käsivarsiin halutaan kiinteät michellet
Nykynainen haluaa lihaksikkaat olkavarret. Niitä tavoitellaan treenillä ja kauneuskirurgialla. Idolina on Michelle Obama.
Julkaistu 23.3.2014

Ensimmäinen nainen Michelle Obama tuskin aavisti vuonna 2009, että hänestä tulee ihailtu juuri käsivarsiensa ansiosta.

Yhdysvaltain presidentin vaimon tavaramerkki ovat olleet alusta asti hihattomat kotelomekot – ja niiden paljastamat treenatut olkavarret. Ei ylimääräistä rasvaa, ei roikkuvaa ihoa eikä selluliittia! Lihaksetkin piirtyvät esiin. Nämä lihakset on haluttu näyttää muotiraamattu Voguen kannessa kahdesti.

Arvovaltainen esimerkki inspiroi, ja kauneuskirurgien veitsille alkoi tulla lisää töitä. Vuonna 2012 käsivarsiaan kohensi leik­kauksella 15  457 amerikkalaisnaista, kun vuonna 2002 määrä oli 338, osoittavat amerikkalaisen plastiikkakirurgiyhdistys ASPS:n tilastot. Eniten hoidettiin 40–54-vuotiaita.

Operoiduilta naisilta kysyttiin heidän käsivarsi-idolejaan. Ihailluimpia olivat Michelle Obama, 50, (31%) sekä näyttelijät Jennifer Aniston, 45, (29%) ja Jessica Biel, 31 (16%). Myös näyttelijät Kelly Ripa, 43, ja ­Demi Moore, 51, saivat ääniä.

Aikuisia naisia kaikki.

KYMMENEN VUOTTA SITTEN OLISI PIDETTY OUTONA, jos poliitikon vaimon tai tavallisen naisen paitapuseron hihoissa olisivat kinnanneet huomattavan lihaksikkaat kädet.

Nyt bisnesnaisen jakkupuvussa tai tv-­juontajan mekossa voi pullis­tella triathlonistin vartalo – ja sitä ihaillaan. Tuo nainen käy salilla. Hän huolehtii itsestään. Hänellä on itsekuria.

Mitä on tapahtunut?

– Kauneusihanne on muuttunut. Parin vuoden aikana lihaksikkaista käsistä on tullut muoti-­ilmiö, personal trainer Jutta Gustafsberg sanoo.

Hän kohtaa Jutta ja puolen vuoden superdieetit -tv-ohjelmassaan tavallisia naisia alleineen. Lihaksia ei enää pelätä vaan tavoitellaan.

Käsivarsijumpan kysyntä on kasvanut. Google-haku sanoilla Michelle Obama arms workout antaa yli 11 miljoonaa tulosta. Moni nainen palkkaa omavalmentajan ja osa treenaa bikini fitness -kisoihin.

ON YKSILÖLLISTÄ JA GEENIEN SANELEMAA, mihin rasva vartalossa kertyy. Niin sanotun hormonidieetin kehittäneen Kaisa Jaakkolan mukaan rasvan pakkautuminen olkavarsiin voi johtua elimistön matalasta DHEA-tasosta. DHEA on lisämunuaisten erittämä hormoni.

Myös sukuhormonien epätasapaino tai ­liian vähäinen testosteronin eritys voi Jaakkolan mukaan kerätä rasvaa olkavarsiin. Kiistatonta näyttöä Jaakkolan teoriasta ei ole.

Jos on taipumusta käsivarsirasvaan, se voi istua tiukassa. Laihdutus ei välttämättä polta rasvaa juuri alleista. Jos paino laskee rajusti ja äkkiä, olkavarsien iho voi alkaa roikkua tyhjinä pusseina.

Paikallinen rasvanpoltto etenkin käsivarsista on Jutta Gustafsbergin mukaan liki mahdotonta. Rasva palaa tasaisesti kaikkialta.

Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei lihaskuntoa kannattaisi kohentaa.

– Käsivarret näyttävät paremmilta, jos rasvan alla on treenatut lihakset, Gustafsberg kannustaa.

KÄSIVARSIIN VOIDAAN TEHDÄ RASVAIMU tai brachio­plastia eli olkavar­sien ihon kiristys. Rasvaa voidaan poistaa myös laserilla.

Suomessa brachio­plastian ja rasvaimun yhdistelmä maksaa noin 4 200–5 300 euroa, pelkkä olkavar­sien rasva­imu 2 800–3 700 euroa.

Näkyykö muoti-ilmiö Suomen klinikoilla?

– En ole huomannut kasvanutta kysyntää kyseisen tyyppiselle toimenpiteelle, plastiikkakirugi, LT Antti Koski sanoo. Hän on Suomen esteettisten plastiikkakirurgien puheenjohtaja.

Toisaalta nyt kun laihdutusleik­kausten määrä on kasvanut, myös olkavarsia muokataan enemmän. Vuodessa tehdään muutamia satoja olkavarsien operaa­tioita, Koski arvioi. Julkisella puolella käsivarsien ihoa ei juuri kiristetä, sillä haitta on pitkälti vain esteettinen.

2 kommenttia