Tästä vaivasta kärsii jopa joka viides mies!

Tästä vaivasta kärsii jopa joka viides mies!
Ennenaikainen siemensyöksy on yleinen vaiva, joka voi vaikuttaa sekä omaan että kumppanin seksuaaliseen tyytyväisyyteen, ja näin koko parisuhteeseen. Kyse ei ole pelkästä nuorten miesten vaivasta, vaan ongelma saattaa kärjistyä nimenomaan vanhemmiten.
Julkaistu 14.2.2011

Ennenaikainen siemensyöksy vaikuttaa herkästi sekä miehen että hänen kumppaninsa seksuaaliseen tyytyväisyyteen ja näin koko parisuhteeseen. Kummankin itsetunto laskee ja motivaatio seksuaaliseen kanssakäymiseen heikentyy.

Tutkimuksissa on muun muassa havaittu, että naisen orgasmivaikeudet ja haluttomuus ovat selvästi yhteydessä miehen ennenaikaiseen siemensyöksyyn. Sekä eurooppalaisesta että amerikkalaisesta aineistoista tehdyissä tutkimuksissa noin kolme neljästä tutkimukseen vastanneesta arvioi ennenaikaisen siemensyöksyn selkeästi parisuhdehaitaksi.

Moni ajattelee, että miehen vaiva helpottuu iän myötä. Näin ei yleensä käy ja samaan aikaan naisen halu vähenee, jolloin oravanpyörä on valmis: seksuaalinen kanssakäyminen ei tyydytä, itsetunto romahtaa, yhdynnät eivät tyydytä kumpaakaan ja seksielämä hiipuu.

Ei vain nuorten vaiva

Nuorempana osa miehistä pystyy kompensoimaan ennenaikaista siemensyöksyä aloittamalla uuden yhdynnän varsin pian ensimmäisen jälleen. Iän karttuessa kyky ei enää välttämättä riitä toiseen yhdyntään, vaikka halua olisikin.

Ennenaikaisesta siemensyöksystä vaietaan usein. Se on jopa suurempi tabu ja salaisuus kuin erektiohäiriöt.

– Ennenaikainen siemensyöksy on sekä miehelle että naiselle vaikeampi hyväksyä ja ymmärtää kuin erektiohäiriö. Erektiohäiriö on tavallaan konkreettisempi, koska se liittyy usein esimerkiksi verenpainetautiin tai diabetekseen. Ennenaikainen siemensyöksy ei välttämättä liity mihinkään sairauteen, joten sitä on hankala tajuta ja hyväksyä, kertoo dosentti, kliinisen fysiologian erikoislääkäri Juhana Piha.

Eri tyypit ja syyt

Ennenaikainen siemensyöksy tarkoittaa sitä, että mies saa siemensyöksyn noin minuutissa tai jopa ennen yhdyntää. Hän ei pysty hallitsemaan siemensyöksy, ja tilanteeseen liittyy usein ahdistuneisuutta ja turhautuneisuutta. Ennenaikaisesta siemensyöksystä kärsivät välttelevät usein seksuaalista kanssakäymistä.

Vaiva voi alkaa ensimmäisestä seksikokemuksesta tai se voi alkaa vasta myöhemmällä iällä. Ennenaikainen siemensyöksy jaetaan neljään pääryhmään: elinikäiseen, hankittuun, ”luonnollisesti vaihtelevaan” ja nopeaksi koettuun siemensyöksyyn. Elinikäinen on yleisin ryhmä.

Siemensyöksy voi nopeutua myös esimerkiksi sairauden tai jonkin tapahtuman, kuten parisuhdekriisin, myötä. Tällöin puhutaan hankitusta siemensyöksystä.

Luonnollisesti vaihtelevalla puolestaan tarkoitetaan sitä, että siemensyöksy on välillä normaali ja toisinaan haitallisen nopea. Nopeaksi koetussa ejakulaatiossa mies vain kokee tulevansa liian nopeasti.

Yleinen vaiva

Ennenaikainen siemensyöksy on miehen yleisin seksuaalinen toimintahäiriö. Esiintyvyysluvut vaihtelevat suuresti.

– Luvut vaihtelevat 20 prosentista 30 prosenttiin. Oma arvioni on, että 20 prosenttia on lähellä totuutta. Näistä 20 prosentista noin puolet tarvitsisi apua vaivaansa. Noin puolet on sopeutunut tilanteeseen löytäen esimerkiksi vaihtoehtoisia keinoja toteuttaa seksuaalisuuttaan ja harrastaa seksiä, kertoo Piha, jolla on myös kliinisen seksologin vaativan erityistason pätevyys.

Ennenaikaisesta siemensyöksystä kärsivät miehet saapuvat Pihan vastaanotolle keskimäärin 43-vuotiaina, jolloin he ovat kärsineet vaivastaan keskimäärin 17 vuotta.

Apua ajoissa!

Dosentti Piha kertoo, että ennenaikainen siemensyöksy on vahvasti perinnöllinen biologinen ominaisuus, sillä siemensyöksyn säätely tapahtuu keskushermostossa.

– Perinnöllisyyteen liittyvät ja tahdosta riippumattomat seikat säätelevät aivoissa "laukeamiskynnystä", joka ennenaikaisesta siemensyöksystä kärsivillä miehillä on varsin matala.

Lääkehoito tähtää tämän laukeamiskynnyksen nostamiseen, jotta yhdyntä kestäisi kauemmin.

Ongelmaan kannattaa hakea apua ajoissa. Osa potilaista saa apua psykoterapiasta. Ennenaikainen siemensyöksy voi johtua myös parisuhdevaikeuksista, jolloin esimerkiksi terapeuttisista menetelmistä on apua.

– Näissä tapauksissa psyko- ja pariterapia voi auttaa, muuten psykoterapian merkitys vaivan hoidossa on varsin vähäinen, toteaa Piha.

Ennenaikaiseen siemensyöksyn lääkehoidossa käytetään muun muassa erilaisia puudutteita, erektiolääkkeitä ja niin kutsuttuja SSRI-lääkkeitä, jotka vaikuttavat serotoniinin toimintaan. Erektiolääkkeistä voi olla apua silloin, jos ennenaikainen siemensyöksy liittyy erektiohäiriöön, mikä on mahdollista.

Dapoksetiini on ensimmäinen nimenomaan ennenaikaista siemensyöksyä varten kehitetty lääke. Se on erittäin lyhytvaikutteinen SSRI-lääke. Se on viranomaisten hyväksymä tähän indikaatioon; se tuli Suomessa myyntiin 2009.

Asiantuntija Juhana Piha on dosentti ja kliinisen fysiologian erikoislääkäri

Lue myös:

Kommentoi »