Kauneus ja Terveys

Älä tee erektiosta ongelmaa!

Älä tee erektiosta ongelmaa!
Hae ajoissa apua: se voi löytyä esimerkiksi hormonikorvaushoidosta tai erektiolääkkeistä. Myös stressitekijöiden vähentäminen auttaa saamaan erektiokyvyn takaisin.
Julkaistu: 20.5.2011

Yleisimpiä miesten seksuaaliongelmia ovat erektio-ongelmat. Niiden kanssa taistelevat sekä nuoret että vanhemmat miehet. Urologi Timo Vornanen kertoo, että nuoremmilla miehillä syy haluttomuuteen ja erektio-ongelmiin psykologisten syiden lisäksi saattaa joskus olla mieshormonitason alentuminen aivolisäkkeen vajaatoiminnan kautta. Tällöin mies on myös vetämätön ja nukkuu huonosti.

– Muita hormonitason alentumiseen johtavia syitä nuorilla voivat olla kivestulehdus, tuolloin kuitenkin on kyseessä yleensä ohimenevä puutostila. Vanhemmilla miehillä kivesten hormonituotannon alentuminen on pysyvämpää, selittää urologi Vornanen.

Ylipaino voi vaikuttaa hormoneihin

– Jos yhdyntään riittävää erektiota ei murrosiän jälkeen ole koskaan ollut voi kyseessä olla anatominen poikkeavuus siittimen verenkiertosysteemissä esimerkiksi ylimääräinen laskimosuoni, jolloin veri karkaa, kun siittimen pitäisi kovettua. Näitä, kylläkin harvinaisia syitä, on mahdollista hoitaa kirurgisesti, Vornanen sanoo.

Tunnetusti myös keskivartalolihavuus, runsas alkoholinkäyttö ja tupakoiminen lisäävät erektio-ongelmia. Verenpainelääkitys osaltaan vaikuttaa verenkiertoon erektiota huonontaen.

Ylipainolla puolestaan voi olla vaikutusta mieshormonitasoon. Toisin kuin rasvan kertyminen naisilla reisiin ja pakaroihin, miehillä rasva kertyy keskivartalolle, eli rasva kertyy vatsaonteloon ja vaikuttaa negatiivisesti terveyteen, myös seksuaaliseen suorituskykyyn.

Suorituspaineetta sänkyyn!

Etenkin stressi vaikeuttaa erektiota. Stressaantuneilla ja etenkin burn outin kokeneilla miehillä testosteronitaso voi olla normaalia alhaisempi. Urologi Timo Vornanen sanoo, että suhteessa, jossa mies on kiltti ja nainen kontrolloiva, esiintyy usein miehen haluttomuutta ja siitä johtuvia erektio-ongelmia.

Myös uuden parisuhteen alkuvaiheessa suorituspaineet voivat hankaloittaa erektion saamista.

Jos on eronnut tai jäänyt leskeksi, ja pitkästä aikaa harrastaa seksiä, ei erektio yhdynnän aikana aina onnistu. Tuolloin niin sanottu päivittäispilleri voi antaa aluksi hyvän avun. Tuolloin erektiota vahvistava lääke otetaan säännöllisesti aamuisin, kuin mikä tahansa hoitolääke.

Mikäli oireet kuitenkin jatkuvat kuukausia putkeen, on syytä hakeutua hoitoon. Lääkäreistä ainakin urologit ovat erikoistuneet erektio-ongelmien ja myös hormonaalisten syiden tutkimiseen. Työterveyslääkäriltä kannattaa kysyä apua, ainakin häneltä saa lähetteen tarvittaviin tutkimuksiin.

Mitä hoidoksi?

Erektio-ongelmien hoitona siis käytetään eniten Viagran kaltaisia erektiolääkkeitä, joita on useita. Erektiota vahvistava vaikutusaika vaihtelee eri lääkkeillä. Lyhytkestoisten pillerien vaikutusaika on vain viitisen tuntia kun taas pitkäkestoiset antavat jopa puolentoista vuorokauden valmiusajan. Lisäksi markkinoilta löytyy aiemmin mainittu päivittäin otettava lääke.

Mikäli testosteroni eli mieshormoni taso veressä todetaan alhaiseksi, voidaan aloittaa hormonikorvaus- kokeilu. Urologi Vornasen mukaan korvaushoitoa käyttävät potilaat eivät ole enää ärtyneitä, ajatus kulkee nopeammin ja he nukkuvat paremmin. Korvaushoito ei sovi nuorille miehille, sillä se voi vaikuttaa pituuskasvuun ja muitakin ongelmia voi tulla.

– Testosteronihoito myös huonontaa hedelmällisyyttä, joten se toimii osittain kuin ehkäisypilleri, Vornanen sanoo.

Hormonikorvaushoidon vaikutuksia seurataan aina lääkärillä, sillä esimerkiksi hemoglobiini voi nousta liikaa lääkityksen takia.

Miten naisen tulisi suhtautua?

Erektio-ongelmat vaikuttavat rajusti myös parisuhteeseen ja naisen tyytyväisyyteen. Naiselle on useimmiten tärkeää tuntea itsensä halutuksi. Miten naisen sitten pitäisi suhtautua miehen – ja siten myös yhteiseen – ongelmaan?

– Tärkeää on, että kumppaneiden välillä on kommunikaatiota, ettei asian vain anneta olla. Asiasta kannattaa keskustella ilman mitään asenteita, Vornanen neuvoo.

Jos puhuminen kahden kesken tuntuu liian vaikealta, kannattaa harkita, olisiko helpompi mennä yhdessä seksuaaliterapeutin vastaanotolle.

Viisi neuvoa erektion hoitoon

  1. Älä päästä stressiä jatkumaan liian pitkään. Opi ennaltaehkäisemään stressiä tunnistamalla, mistä se sinulla yleensä johtuu.
  2. Nuku, nuku, nuku. Riittävä yöuni on vähintään 7–8 tuntia yössä. Elimistösi toimintakyky ei palaudu ilman unta.
  3. Säilytä kosketus ja yhteys kumppaniisi. Kerro mahdollisista erektiovaikeuksista hänelle heti.
  4. Laajenna rakastelun maailmaasi. Rakastelu ei ole pelkkää seksiä, eikä seksi ole pelkkä yhdyntä. Nainen nauttii usein enemmän rakastelun muista osa-alueista kuin itse yhdynnästä.
  5. Hakeudu lääkäriin ajoissa. On älykkäämpää mennä hakemaan apua ajoissa kuin ajaa itsensä täysin loppuun ja pilata parisuhteensa.

Asiantuntija Timo Vornanen on urologi

Lue myös:

1 kommentti