Terve.fi

Tässä syyt ainaiseen väsymykseen! Osa 1

Tässä syyt ainaiseen väsymykseen! Osa 1
Yöunen vähyys ei ole ainoa asia, joka tiputtaa energiatasot nollille. Väsymys saa arkiset askareet tuntumaan ylivoimaisilta ja arki alkaa maistua puulta. Health.com on listannut pahat tavat sekä hyvät vinkit, joiden avulla saat taas auringon arkeesi.
Julkaistu 6.10.2014

Tssä pahat tavat sekä hyvät vinkit, joiden avulla saat taas auringon arkeesi.

1. Jätät kuntoilun välistä

Saatat kuvitella, että säästät energiaa, kun jätät lenkin tai salikäynnin välistä. Todellisuudessa tilanne on juuri päinvastainen.

Päivittäistä istumatyötä tekevä hyötyy jo kolmesta 20 minuutin liikuntapätkästä viikoittain, kertoo yhdysvaltalaistutkimus. Kuuden viikon säännöllisen liikkumisen jälkeen tutkittavat kertoivat olevansa selvästi pirteämpiä.

Säännöllinen liikunta vahvistaa ja parantaa kestävyyttä. Verenkierron vilkastuessa happi ja ravinteet liikkuvat tehokkaammin, mikä tuntuu parempana olona.

Kuntoilusta ei kannatakaan laistaa, vaikka väsyttää. Lyhytkin kävelylenkki tekee vain hyvää.

2. Nuukailet veden juomisessa

Pienikin nestehukka saa energiatasot laskuun.

– Vain kahden prosentin vajaus normaalissa nestetasapainossa vaikuttaa hyvinvointiin, ravitsemusterapeutti Amy Goodson kertoo.

Nestehukka vähentää veren määrää ja tekee siitä paksumpaa. Sydän pumppaa paksumpaa verta hitaammin, jolloin happi ja ravinteetkin liikkuvat verkkaisesti.

Normaalioloissa noin 1-2 litraa vettä päivässä riittää, paljon liikkuva tai kuumeinen voi juoda tarpeen mukaan hieman enemmän.

3. Jätät aamiaisen väliin

Aamupala herättää kropan ja käynnistää aineenvaihdunnan yön rauhallisen jakson jälkeen. Ilman aamupalaa olo tuntuu tunkkaiselta ja väsyneeltä, kun aineenvaihdunta junnaa yöllisessä lepoasennossa.

– Täysjyvätuotteet, hyvät proteiinit ja terveelliset rasvat ovat oivallisen aamupalan rakennuspalikoita, Goodson kertoo.

Hyviä vaihtoehtoja ovat täysjyväleivät, smoothiet, proteiinijauheella höystetyt puurot ja kevyet kreikkalaiset jugurtit.

4. Elät roskaruualla

Sokeripommit ja nopeat hiilihydraatit tekevät suurta kiusaa kropalle.

– Jatkuvat verensokerin heilahdukset aiheuttavat uupumista, Goodson kertoo.

Terveellinen ruokavalio on ratkaisu tähänkin. Proteiinipitoinen ruoka höystettynä täysjyvätuotteilla on fiksu vaihtoehto.

5. Kroppasi halajaa lisää rautaa

Raudan puute saa olon veteläksi, heikoksi ja ärsyyntyneeksi. Keskittymiskykykin on koetuksella.

– Rauta vaikuttaa hapen liikkumiseen elimistössä. Rautatasot saa kohoamaan syömällä hyviä lihan osia, härkäpapuja, tofua, kananmunia keltuaisineen, palkokasveja ja pähkinöitä, Goodson neuvoo.

C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä. Jos syöt jo mielestäsi tarpeeksi rautaa sisältäviä ruokia, kannattaakin pohtia, olisiko sinulla sittenkin pulaa C-vitamiinista.

– Täytyy muistaa, että raudan puute voi olla merkki jostain muusta terveysongelmasta. Lääkärillä käynti on tarpeen, jos kärsii raudan puutokseen liittyvistä oireista, Goodson huomauttaa.

6. Hörpit lasillisen viiniä illan päätteeksi

Yömyssy saattaa kuulostaa hyvältä tavalta nollata päivän puuhat, mutta se voi helposti kostautua.

– Aluksi alkoholi rauhoittaa keskushermostoa ja saa siten aikaa unettavan olon. Tilanne kuitenkin kääntyy päälaelleen, kun alkoholi ehtii aineenvaihduntaan ja saa siellä aikaan adrenaliiniryöpyn, kertoo newyorkilainen neurologi Allen Towfigh.

Yölliset herätykset lisääntyvät, jos alkoholia nauttii juuri ennen nukkumaan menoa. Parasta olisi lopettaa naukkailu vähintään kolme tuntia ennen yöpuulle siirtymistä.

7. Juot kahvia pysyäksesi hereillä

– Kolmisen kuppia kahvia on itse asiassa hyväksi terveydelle. Mutta nekin kupilliset voi juoda väärään aikaan, Towfigh huomauttaa.

Kahvin juominen jopa kuusi tuntia ennen nukkumista vaikuttaa uneen, kertoo yhdysvaltalaistutkimus.

Kahvin hereillä pitävä vaikutus johtuu sen sisältämästä adenosiinista, joka ravisuttelee uni-valverytmiä. Kahvin juomista on syytä alkaa vältellä jo alkuillasta.

Lähde: Health.com

2 kommenttia