Alakulon syvimmissä syövereissä piehtaroidessa mikään ei tunnu miltään. Onnen ja tarkoituksen löytäminen elämään saattaa kuitenkin olla helpompaa kuin luulet.
Piristä itseäsi näillä MSN Healthin listaamilla yksinkertaisilla keinoilla.
Rauhoitu nopeasti kesken työpäivän
Olet valmis nukahtamaan pystyyn, mutta luulet, ettet ehdi tehdä asialle mitään. Mieti uudelleen: nopeimmat rentoutushetket kestävät vain puolestatoista kahteen minuuttia. Minirentoutuksilla vähennät työhösi liittyvä stressiä yhtä tehokkaasti kuin 15 minuutin lihasrentoutuksilla.
- Asetu istumaan mukavasti.
- Keskity hengittämiseesi, jokaiseen sisään- ja uloshengitykseen.
- Laske yhteen, kun hengität rauhallisesti ulos, sitten kahteen seuraavalla uloshengityksellä.
- Jatka näin, kunnes saavutat vitosen. Toista.
Hyödy pahasta tuulestasi
Valittaminen voi olla puhdistavaa, kunhan teet sen oikealla tavalla.
- Ole strateginen. Kohdista valituksesi jollekulle, joka todella haluaa kuunnella sinua. Pidä huoli, ettei kyseessä ole aina sama ihminen – ethän halua hänen ajattelevan, että olet parantumaton purnaaja.
- Vapaudu. Pitääkö purkaa tunteita? Myönnä se suoraan. Näin kuulijasi ymmärtää valittamistasi paremmin.
- Ole rakentava. Käytä faktoja ja ole diplomaattinen. “Äitisi ei ole joustava syntymäpäiviesi suhteen” on parempi kuin “äitisi on aina niin vaikea”.
- Ole maltillinen. Valituksesi oikeellisuudella ei ole väliä – liika valitus on yksinkertaisesti rasittavaa.
Anna mennä – hymyile!
Onnellisuus vaikuttaa fyysiseen terveyteen yhtä voimakkaasti kuin savuttomuus. Tutkimusten mukaan onnellisuus vahvistaa vastustuskykyä, ehkäisee sairastumista ja pidentää elinikää. Yritä siis parantaa mielesi. Koeta aktiviteetteja, jotka vaativat koko keskittymisesi: mene joogaamaan tai aerobictunnille. Jos olet töissä, soita tauolla ystävällesi tai kuuntele miellyttävää musiikkia.
Nauru tekee keholle hyvää
Nauru on todellakin lääkkeistä parhain. Tutkimukset osoittavat, että sydämellinen hekotus ei ainoastaan tunnu hyvältä, vaan se myös auttaa.
- Vahvista vastustuskykyäsi. Nauraminen lisää T-soluja, jotka tuhoavat taudinaiheuttajia.
- Paranna mielialaasi. Nauru vähentää negatiivisia tunteita.
- Lievitä kipua. Huumori voi lisätä kivunsietoa.
- Vähennä stressiä. Nauraminen vähentää olennaisesti kortisolin eli stressihormonin määrää.
- Muuta asennettasi. Huumori hävittää negatiiviset ajatukset, jotka voivat johtaa fyysisiin ja psyykkisiin terveysongelmiin.
Lyö pitkäaikainen masennuksesi
Masennuslääkkeitä ei kannata syödä vuosikausia. Jos oireet eivät kunnolla helpota lääkkeillä, on järkevää koettaa kognitiivista terapiaa, uusi tutkimus ehdottaa. Suurin osa kognitiivisessa terapiassa käyneistä potilaista parani täysin masennuksesta kahdessa vuodessa – ainoastaan kahdeksalla prosentilla esiintyi vielä masennusoireita.
Lääkkeitä voi myös syödä yhtä aikaa terapian kanssa: aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet tämän tavan olevan tuloksellinen. Masennuslääkitystä ei saa lopettaa ilman, että asiasta keskustelee lääkärin kanssa.
- Lue myös: Masennus ei aina näy päälle päin
Jo 20 minuutin liikunta vähentää stressiä
On yleisessä tiedossa, että säännöllinen liikunta piristää mieltä. Uuden skottitutkimuksen mukaan yksittäinen 20 minuutin harjoitus viikossa riittää vähentämään stressiä, helpottamaan ahdistusta ja lisäämään onnellisuutta ja energiaa. Melkein mikä tahansa fyysinen toiminta, kotitöistä reippaaseen kävelyyn, auttaa vähentämään ahdistusta.
Tämä 20 minuutin liikkumiskerta ei riitä pitämään hyvää terveyttä yllä, joten viikon aikana kannattaa liikkua huomattavasti enemmän.
Anna ajatusten ryntäillä hurjana päässäsi
Ajattele niin nopeasti kuin voit, sillä kiitävät ajatukset hälventävät alakuloisuuden minuuteissa. Nopea ajattelu nimittäin saattaa vapauttaa välittäjäaineita, jotka tuottavat hyvää oloa. Voit myös ehkä unohtaa koko ahdistuksen aiheen.
Jos esimerkiksi anoppisi on tekemässä sinut hulluksi, rauhoitu 30 sekunnin ajaksi. Laadi mielessäsi lista kaikista niistä asioista, joissa hän on aiemmin auttanut – alat pian tuntea olosi paremmaksi. Jos et keksi mitään positiivista anopistasi, mieti sitten hänen huonoimpia puoliaan. Jopa pikainen negatiivisten asioiden ajattelu voi parantaa mieltä.
Pitäisikö parantaa mieltä? Koputa seuraavalle ovelle
Mukavan naapurin kanssa juttelu saa yhtä onnelliseksi kuin se, että viettäisi aikaa sisaruksen kanssa, kertoo uusi tutkimus. Eniten merkitsee se, kuinka usein ystävykset tapaavat. Ystävien, jotka asuvat vajaan kilometrin säteellä toisistaan, mahdollisuus olla onnellinen nousee 42 prosentilla. Jos ystävä taas asuu kauempana, noin kolmen kilometrin päässä, mahdollisuus tippuu 22 prosenttiin – todennäköisesti siksi, että ystävät näkevät toisiaan harvemmin.
Nautiskele kalaa
Kala ja muut ruoat, joissa on paljon B-vitamiinia, piristävät alakuloista oloa ja jopa masennuksesta kärsivän mieltä. Kalaruoasta saa myös nopeasti kehon tarvitsemat omega-3-rasvahapot. Uusi tutkimus myös osoittaa, että mitä enemmän syö kalaa, sitä epätodennäköisemmin ahdistuu.
- Lue lisää: Kala on hyväksi silmille
Tulkoon valo
Valo piristää, sen on jokainen varmasti huomannut. Valo nimittäin lisää serotiinin, mielentilaan vaikuttavan välittäjäaineen, tuotantoa. Riittämätön valonsaanti voi johtaa pahimmillaan kaamosmasennukseen. Jos sinulla on tapana masentua lyhyinä talvipäivinä, hanki itsellesi kirkasvalolamppu.