Ravitsemus

Kala on hyväksi silmille

Kalaa säännöllisesti syövät sairastuvat muita harvemmin silmänpohjan ikärappeumaan.

28.6.2012 | Päivitetty 19.12.2023 | Terve.fi

Kalaa kahdesti viikossa syövät sairastuvat muita harvemmin silmänpohjan ikärappeumaan, yleisimpään yli 65-vuotiaiden näkövammojen aiheuttajaan. Mahdollinen suojavaikutus johtuu todennäköisesti kalan omega-3-rasvahapoista. Myös muista lähteistä saatavat omega-3-rasvahapot liittyvät pienentyneeseen sairastumisriskiin, todettiin hiljattain julkaistussa katsaustutkimuksessa.

Katsauksessa analysoitiin yhdeksän aihetta selvittäneen tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä 89 000 henkilön tiedoista. Heistä 3 200 sairasti silmänpohjan ikärappeumaa.

Kalaa ainakin kahdesti viikossa syövistä viidenneksen harvempi sairasti varhaisen vaiheen sairautta ja kolmanneksen harvempi pitkälle edennyttä sairautta kuin verrokeista, jotka söivät kalaa vähemmän.

Omega-3-rasvahappoja runsaasti saavilla pitkälle edenneitä tapauksia todettiin noin 40 prosenttia vähemmän kuin kyseisiä rasvahappoja niukanlaisesti saavilla.

Analysoidut tutkimukset eivät olleet parhaita mahdollisia, joten näiden tulosten perusteella kalan syömistä ei vielä voi julistaa varmaksi silmänpohjan ikärappeuman ehkäisykeinoksi. Kalalla ja omega-3-rasvahapoilla on kuitenkin monia muita suotuisia terveysvaikutuksia, joten niiden syöminen kannattaa joka tapauksessa.

Lähde: Archives of Ophthalmology 2008;126:826-833

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt