Terve.fi

Hoikaksi nauraen? Kuinka paljon nauraminen kuluttaa energiaa

Hoikaksi nauraen? Kuinka paljon nauraminen kuluttaa energiaa
Amerikkalaiset tutkijat selvittivät, kuinka paljon energiaa lihakset nauraessa kuluttavat. Lue lisää.
Julkaistu: 24.12.2014

Nauraminen tekee hyvää sekä mielelle että keholle. Nauramiseen tai naurattamiseen perustuvat jotkut terapeuttiset menetelmätkin. Nauramisessa pallealihas ja rintakehän lihakset aiheuttavat voimakkaan ilman ulosvirtauksen keuhkoista. Äänihuulet pätkivät virtausta kullekin naurajalle ja naurulajille tyypilliseen tapaan. Amerikkalaiset tutkijat selvittivät, kuinka paljon energiaa lihakset nauraessa kuluttavat. Sen verran kevyeksi puuhaksi nauraminen osoittautui, ettei siitä oikein kuntoliikunnaksi ole.

Tutkimukseen otettiin 45 aikuista, jotka muodostivat pareja haluamallaan tavalla. Pareja käytettiin siksi, että sosiaalisena toimintona nauraminen onnistuu huonosti yksin. Tutkittavat laitettiin pari kerrallaan pienen huoneen kokoiseen kalorimetriin, joka mittasi hapenkulutuksen ja hiilidioksidin tuotannon ja niiden perusteella energiankulutuksen. Lisäksi mitattiin syketasot. Pareille näytettiin 40 minuutin mittaisia humoristisia ja totisia videoita vuoron perään. Nauramisten kestot mitattiin äänitallenteista.

Videoiden valinta osoittautui onnistuneeksi, sillä humoristiset videot naurattivat paljon, totiset eivät lainkaan. Nauramiskertoja oli keskimäärin runsaat viisi minuutissa ja niiden kesto kymmenisen sekuntia. Miesparit nauroivat enemmän kuin nais- tai sekaparit. Nauraminen lisäsi energiankulutusta keskimäärin 0.2 kilokaloria minuutissa. Kovimmilla naurajilla lisäystä oli jopa kaksi kilokaloria minuutissa. Sykettä nauraminen nosti muutamalla lyönnillä.

Nauraminen osoittautui varsin energiatehokkaaksi toiminnaksi. Energiankulutusta ja sykettä se nostaa vain kymmenisen prosenttia, joka on samaa luokkaa kuin kirjoittamisen tai kortinpeluun aiheuttama lisäys. Päivittäinen 10 – 15 minuutin nauraminen kuluttaa 2 – 30 kilokaloria, eli enimmillään yhden piparin sisältämän energian verran. Nauramalla eivät siis kilot paljoa karise, mutta mieliala tietysti paranee. Naurun pitää kuitenkin olla aitoa. Tekonauru perustuu erilaisiin hermostollisiin mekanismeihin kuin aito nauru, eikä se siksi vaikuta yhtä hyödyllisesti.

Lue lisää:

Kommentoi »