Terve.fi

Nauraminen on luonnollinen tapa lievittää kipua

Nauraminen on luonnollinen tapa lievittää kipua
Julkaistu: 19.11.2012

Tutkimuksesta uutisoi NBC Body Odd.

– Naurusta on apua kivunlievityksessä, koska se saa kehon työskentelemään kovasti. Sydämellinen nauru on hyvää harjoitusta rinnan ja keuhkojen lihaksille. Myös endorfiinien vapautuminen voi auttaa naamioimaan kivun. Kun ihmisen endorfiinien määrä kohoaa, myös kivunsietokyvyn raja nousee, selittävät Oxfordin yliopiston tutkijat.

Tutkimusta varten tutkijat tekivät sarjan erilaisia laboratoriotestejä sekä yhden todellisessa ympäristössä. Monet testit suoritettiin pienissä ryhmissä, koska aiempien tutkimusten mukaan nauru on 30 kertaa todennäköisempää sosiaalisessa tilanteessa kuin yksin ollessa.

Joissakin testeissä puolet osallistujista katsoivat komedioita, kuten esimerkiksi South Parkia, Frendejä, Mr. Beania ja Simpsoneita. Toiset taas katsoivat pitkäveteisiä dokumentteja esimerkiksi golfista, eläinten koulutuksesta tai luonnosta.

Jokaisen osallistujan kivunsietokyky testattiin ennen ja jälkeen videoiden katsomisen. Sietokyvyn määrän todettiin edustavan henkilön endorfiinien määrää.

Lisäksi tutkijat kirjasivat ylös sen, kuinka pitkään osallistujat nauroivat. Pelkkää hihitystä ei kuitenkaan laskettu – ainoastaan rentoutunut, sosiaalinen, hymylihaksia venyttävä nauru otettiin huomioon.

Kivunsietokyky oli korkeampi niillä naisilla ja miehillä, jotka katsoivat hauskoja videoita. Tutkijat onnistuivat myös selvittämään, että kivunsietokyky kohosi nimenomaan naurun itsensä ansiosta eikä siksi, että ihminen on yksinkertaisesti paremmalla tuulella.

– Nauru on ehdottomasti yksi parhaista kipulääkkeistä. Vaikuttaisi siltä, että endorfiinit tehostavat vastustuskyvyn toimintaa, joten niiden vapautumisen laukaiseminen naurun avulla auttaa ihmisiä toipumaan sairauksista ja antaa keholle mahdollisuuden torjua tartuntoja, tutkijat toteavat.

Lue myös:

Kommentoi »