Terve.fi

Onko nauru aitoa vai tekonaurua?

Onko nauru aitoa vai tekonaurua?
Julkaistu: 12.5.2014

Ihmisten kommunikaation kannalta ei ole samantekevää, onko nauru aitoa vai teeskenneltyä. Amerikkalaistutkijat päättivät selvittää, kuinka hyvin tekonauru tunnistetaan ja miksi.

Tutkijat äänittivät opiskelijatyttöjen keskustelusta näytteitä aidosta naurusta. Samankaltaisia äänitteitä tallennettiin naisilta, joita pyydettiin nauramaan. Sekä aitoja että tekonauruja esitettiin sitten joukolle opiskelijoita ja heidän tuli tunnistaa ehta nauru teeskennellystä. Tekonaurun erottaminen oli yllättävän helppoa, sillä kaksi kolmesta kuulijasta tunnisti aidon naurun. Seuraavassa testissä näytteet kelattiin nopeammin, jolloin aidon naurun tunnistus vaikeutui.

Nopeutetun tekonaurun erottaminen aidosta on vaikeampaa, koska aito ja tekonauru tuotetaan eri lailla. Molemmissa on kyse kurkunpään lihasten ja hengityksen yhteistoiminnasta.

Akustisissa analyyseissa todettiin nauruissa selviä eroja. Aito nauru syntyy mekanismeilla, jotka periytyvät ajoilta ennen puhetaidon kehitystä. Tekonauru taas tuotetaan samoilla menetelmillä joilla puhekin. Ihmisen alkuaikojen ha-ha-ha –rytmi on nopeampaa kuin puhemekanismeilla tuotetun naurun rytmi. Siksi äänitallenteen nopeutus vaikeuttaa erottamista.

Kolmannessa testissä soitettiin näytteet vahvasti hidastettuina ja pyydettiin kuulijoita sanomaan, olivatko äänet eläinten vai ihmisten tuottamia. Aidoista nauruista ei osattu sanoa, mutta tekonauruäänitteet olivat kuulijoiden mielestä selvästi ihmisten tuottamia. Apinatkin nauravat ja tuottavat naurua samoilla ikiaikaisilla tavoilla kuin aidosti naurava ihminen.

Nauru parantaa ja pidentää ikää. Se vaikuttaa hormoneihin ja rentouttaa lihaksia. Katkean naurusta ei ole turha sanonta. Tekonauru ei taida tähän pystyä.

Lue lisää:

Kommentoi »