Terve.fi

Parempi ruokavalio – pirteämpi päivä!

Parempi ruokavalio – pirteämpi päivä!
Julkaistu 16.3.2012

Rojahdus sohvalle ja innoton ja kärttyinen kuulumisten vaihto kumppanin kanssa – taidanpa vain aukaista sipsipussin ja alkaa mököttää itsekseni….

Kuulostaako tutulta päivänkululta? Moni suomalainen tosissaan taistelee, että jaksaisi läpi päivän rutiinien kunnialla. Väsymyksestä voi kuitenkin olla helppo sanoutua irti, kun kiinnittää edes hieman huomiota jaksamisen kannalta oleelliseen tekijään – nimittäin ruokavalioon.

Energiaa koko päiväksi

Yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi ja liikuntafysiologi Jani Somppi ovat koostaneet yksinkertaisen ravinto-ohjeistuksen, jolla saa heidän mukaansa uutta puhtia arkeen. Ohjeessa korostuvat ruokarytmin säännöllisyys luonnolliset rasvat keinotekoisten asemesta ja vähähiilihydraattisempi jääkaapin sisältö.

Aamiainen

Aamiainen on päivän tärkeimpiä aterioita. Siksi sen koostamiseen kannattaa paneutua huolella. Aamiaisen myötä pääset vaikuttamaan suoraan, kuinka päiväsi lähtee kulkemaan ja millä vireystasolla palaat työpäivän päätteeksi kotiisi. Mainioista aamupaloista käyvät esimerkiksi vihanneksilla, kinkulla tai poronlihalla höystetty munakas, pekonisiivuilla, paistetuilla kananmunilla ja suolakurkulla täytetty lautanen ja voisilmäpuuro keitetyn kananmunan kera. Teitpä mitä tahansa aamiaiseksi, vältä kevytlevitteiden käyttämistä ja suosi voin käyttämistä paistamisessa.

Lounas

4-5 tunnin päästä aamiaisesta on hyvä syödä lounas. Vaikket olisikaan nälkäinen, kannattaa lounas nauttia ja näin välttää myöhemmin päivällä iskevä sudennälkää. Työlounaasta käyvät aamiaiselta mukaan otetut ruoat, hyvälaatuiset juustot ja kalasäilykkeet. Kyseiset vaihtoehdot ovat huomattavasti valmispussikeittoja parempia. Juustoja valitessasi vältä kevytvaihtoehtoja – rehdit ja rasvaiset juustot ovat kohtuudella käytettynä parempia.

Päivällinen

Päivällinen on sosiaalinen makuhermoja kutkuttava tapaus – ehdottomasti yksi päivän kohokohdista! Valmistaessasi päivällistä yhdessä kumppanin ja muun perheen kanssa vaihdat iloisesti kuulumiset heidän kanssaan ja rauhassa nautittuna päivällisestä on mukava siirtyä jouhevasti iltaan.

Päivällislautasen koostaminen kannattaa aloittaa valitsemalla hyvälaatuinen proteiinin ja rasvan lähde. Lähteistä käyvät tuore kala, kana tai punainen liha, joilla peitetään kolmasosasta puoleen lautasen tilasta. Lopun osan lautasesta voi täyttää mielensä mukaan esimerkiksi vihanneksilla ja salaatilla. Salaatin sekaan loraus oliiviöljyä ja ruokajuomaksi vaikkapa sitruunamehusta vedellä laimennettua juomaa, joka tasapainottaa lihan aiheuttamaa happamuutta.

Keittoruokia päivälliseksi valmistaessasi jätä keitosta pois peruna. Perunan käytöstä luopuminen aiheuttaa hieman vaikeuksia, sillä onhan peruna ollut osa suomalaista ruokakulttuuria iät ja ajat. Sen vähentäminen ruokavaliossa kuitenkin palkitsee kylläisyyden tunteen lisääntymisenä ja parempana energiatasona. Keittoruoat kannattaa valmistaa kermaan ja perunan sijasta on hyvä käyttää vaikka selleriä, naurista ja lanttua.

Iltapala

Iltapalalla älä nauti makeita sisältäviä ruokia. Sokeriruokien nauttiminen illalla kostautuu huomisaamuna, jolloin mielesi ei tee syödä juuri mitään ja näin ruokarytmisi häiriintyy. Iltapalan yhdeksi vaihtoehdoksi kannattaa suosia rasvaisia maustamattomia bulgarialaisia, kreikkalaisia ja turkkilaisia jogurtteja. Lisämakua saa sekoittamalla marjoja tai marjarouhetta niiden sekaan. Raakamaitoon tehdyt juustot ovat myös mitä mainioimpia iltapalan raaka-aineita.

Kommentoi »