Kauneus

Selluliitti riesana? Ota järeät keinot käyttöön!

Muhkuroita vastaan taisteleminen ei ole turhaa. Paras selluliitin torjuntakeino on aloittaa hyvät elämäntavat jo nuorena.

Teksti Jenny Belitz-Henriksson
Kuvat alamy.com
3.7.2015

Miksi läski ei lähde, tuskailee moni kesän alla ja puristaa vartaloaan kohdasta, jossa rasvasolut ovat suurentuneet ja kerääntyneet röpelöiksi rykelmiksi, selluliitiksi. Terve rasvakudos sen sijaan on pehmeää ja tasaisemmin kehossa.

Vaikka treenaisi monta kertaa viikossa, olisi normaalimitoissa ja söisi terveellisesti, selluliittia voi olla. Kun ihonalaisen rasvakudoksen tulehdustila on kerran syntynyt, siitä on vaikea, muttei mahdotonta, päästä eroon. 

Geneettisesti joku voi olla alttiimpi selluliitille kuin toinen. Perintötekijöiden lisäksi kudostyyppi ja elintavat määrittelevät, ryöstäytyykö tilanne pahaksi. 

Laihduttaminen ei silota muhkuroita

Vaikka ylipainoisella voi olla selluliittia hoikkaa enemmän, laihduttaminenkaan ei silota tulehtuneita rasvakertymiä.

– Jos niitä on jo muodostunut, ne eivät lähde keneltäkään pois täydellisesti. Mitä aikaisemmin asiaan kiinnittää huomiota, sitä parempi. Jos tietää, että äidillä on pahat selluliittireidet, viimeistään parikymppisenä kannattaa tarkastella elintapojaan, toteaa Sairaala Siluetin johtava sairaanhoitaja Taina Heikkinen.

Terveysklinikka Pisaran omistaja, plastiikkakirurginen sairaanhoitaja ja terveysvalmentaja Teresa Sepponen sanoo, että selluliittia voi saada pois vain ammattilaisten avulla.

– Taistelu ei silti ole turhaa. Hyvä uutinen on, että vaikka selluliittia ei saisi  kokonaan poistettua, sitä voidaan hoitaa. Halpaa lysti ei ole. Sarjahoidot maksavat satoja euroja.

Selluliittia on 3 vaikeusastetta 

Selluliitti luokitellaan kolmeen asteeseen.

 1. Lievin muoto näkyy silloin, kun ihoa puristaa.
 2. Toisen asteen selluliitti näkyy seisten mutta häviää makuulla.
 3. Kolmannen asteen selluliitti näkyy koko ajan ja voi olla todella kivuliasta. 

– Hoidossa kehon verenkiertoa ja lymfakiertoa vilkastutetaan, mikä poistaa selluliittikohtiin kertyneitä kuona-aineita, kuten ruoan säilöntä- ja lisäaineita sekä ruoan sulatusjätettä, Heikkinen kertoo.

Hoitoihin tulee sitoutua elämäntavoillaan.  Vettä tulee juoda runsaasti ja syödä parin kolmen tunnin välein. Kovan liikunnan lisäksi kehoa tulisi huoltaa venyttelemällä ja kevyellä hieronnalla. Tupakointi pitää lopettaa, samoin runsas sokerin syönti. Ylipainoa pitää laihduttaa pois. Selluliitti ei siloitu vähällä.

– Kivennäisvedet eivät ole veden korvike, sillä  ne happamoittavat kehoa eikä lymfajärjestelmä  hyödynnä kuin puhdasta vettä. Ruokavalioon tulee kuulua myös mahdollisimman vähän prosessoitua ja synteettistä ruokaa. Sokerin lisäksi  myös pasta, peruna ja vehnäleipä ovat tulppia aineenvaihdunnalle ja lisäävät kuonaa kehossa,­ Sepponen sanoo. Pysyykö selluliitti loitolla tai ainakin lievällä tasolla, riippuu asiakkaasta.

– Jos ei ole valmis harrastamaan liikuntaa ja parantamaan ruokailutottumuksiaan, hyvänkin hoitotuloksen saaneen asiakkaan tilanne palautuu lähtötasolle jopa vain puolen vuoden kuluttua, Heikkinen muistuttaa. 

Selluliittia vaihdevuosissa

Koska elämäntavat ovat huonontuneet, selluliittia näkee jo parikymppisillä ja sitäkin nuoremmilla tytöillä. Viimeistään se uhkaa iskeä vaihdevuosien aikaan. 

– Silloin kehon rasvakoostumus muuttuu hormonien takia. Rasva jämähtää reisiin ja vatsaan, Heikkinen kertoo.

Selluliittihoidossa rasvaa ei ole mahdollista polttaa pois. Kehon ympärysmitat voivat kuitenkin pienentyä, kun muhkurainen rasva tasoittuu ja ylimääräinen kudosneste poistuu kehosta.

– Mitä kauemmin kudos on veltostunut tai kuonaa ja rasvaa on pakkautunut kehoon, sitä kauemmin myös tilanteen korjaaminen kestää. Monen nykyihmisen keho on sotkua. Mitä  paremmin keho toimii, sitä vähemmän siinä on kuonaa, Sepponen toteaa.

Järeät keinot selluliittia vastaan

Selluliitista voi hankkiutua eroon monin eri keinoin.

Velashape 3

 • Mikä: Rasvakertymiä hoidetaan alipaineella, mekaanisella hieronnalla, radiofrekvenssillä ja infrapunavaloenergialla. Ne lämmittävät kudosta ja kiihdyttävät rasva-aineenvaihduntaa.
 • Hinta: Reidet, käsivarret tai vatsa 290 e/krt.

Method Pisara -selluliittiterapia

 • Mikä: Hoidossa yhdistetään asiakkaan tarpeen mukaan ultraääni-, sähkö-, alipaine-, lymfa- ja infrapunaterapiaa. Yhdistelmähoito hajottaa rasvasoluja sekä kiinteyttää sidekudosta ja ihoa.
 • Hinta: Esimerkiksi rasvasolujen poisto ultraäänellä maksaa 480-600 euroa. Se yhdistetään aina hoitosarjaan. Kysy kokonaishintaa Terveysklinikka Pisarasta, klinikkapisara.com. Hoitosuunnitelmakonsultaatio on ilmainen. 

Lue myös: 15 tapaa hieroa

LPG

 • Mikä: Lipomassagen tieteellisesti tutkittu imurullaustekniikka aktivoi rasvasoluja ja tasoittaa selluliittia. Kivuton hoito parantaa myös lihasjännityksiä.
 • Hinta: Noin 84 e/60 min.

Lipolaser

 • Mikä: Menetelmässä käytetään matalataajuista laseria, joka vapauttaa rasvahappoja solukalvon läpi aineenvaihduntaan.
 • Hinta: Yksi alue 250 e/krt.
Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi