15 tapaa hieroa

15 tapaa hieroa
Hieronta rentouttaa ja antaa hyvää oloa. Esittelemme tekniikat akupainannasta vyöhyketerapiaan.
Julkaistu 12.10.2009

Akupistehieronta 

Akupistehieronta ja akupainanta ovat kotoisin Kiinasta. Tässä kiinalaiseksi hieronnaksikin kutsutussa menetelmässä käsitellään sormin painaen ja pyöritellen kehon akupisteitä ja meridiaaneja, eli kehon energiakanavia. Neuloilla tehtävässä akupunktiossa käytetään samoja akupisteitä. Hoito tasapainottaa elintoimintoja, ja hoidolla saadaan tarpeen mukaan joko rentouttava tai lihaksia aktivoiva vaikutus. Kiinalaisen hieronnan sanotaan myös hoitavan monenlaisia vaivoja.Kenelle: Jännityksestä ja jäykkyydestä kärsivälle henkilölle, joka on ennenkin kokeillut jotain hierontaa. Hoito ei satu, mutta terapeutista riippuen siinä voi olla varsin paljon tekemisen meininkiä.Kesto: Noin tunti.

Aromahieronta 

Aromahieronta riippuu varsin paljon tekijästään. Siinä käytetään yleensä perushieronnan otteita, mutta lisämausteena ovat aromaterapeuttiset öljyt. Kyse ei kuitenkaan ole varsinaisesta aromaterapiasta. Kannattaa kiinnittää huomiota hoidon antajan koulutustaustaan, sillä toisinaan aromahieronta saattaa olla vain öljyn sivelyä iholle. Parhaimmillaan aromahieronta on sekä rentouttavaa että tarpeen mukaan stimuloivaa.Kenelle: Tuoksuja rakastavalle, lihaskireydestä tai -jännityksestä kärsivälle ihmiselle.Kesto: Noin tunti.

Ayurveda 

Ayurvedan juuret ulottuvat tuhan­sien vuosien päähän Intiaan. Ayurveda-hieronnassa käsitellään useimmiten energiakanavien päätepisteitä eli marmapisteitä. Marmat ovat isompia alueita kuin esimerkiksi kiinalaisen hieronnan akupisteet. Hieronnassa käytetään ihmistyypin mukaan valittavia, lämpimiä öljyjä. Hierojan liikkeet ovat rytmikkäitä ja pyörittäviä. Ne laittavat verenkierron liikkeelle ja avaavat nivel­alueita. Hoito rentouttaa lihaksia ja hermostoa, poistaa kuona-aineita, energisoi ja tervehdyttää koko kehoa.Kenelle: Suhteellisen kevyestä kosketuksesta ja öljyistä pitävälle stressaantuneelle.Kesto: Tunnista puoleentoista. 

Hermoratahieronta 

Hermoratahieronnassa käsitellään ääreishermostoa pyörittävin ja painavin ottein. Tarkoituksena on herätellä kehon omaa puolustusmekanismia ja vapauttaa keho kivuista. Hermoratahieronta-nimeä käytetään sekä Venäjältä että Kiinasta kotoisin olevista lähestymistavoista, jotka eroavat varsin paljon toisistaan.Kenelle: Kroonisesta särky- tai kiputilasta kärsivälle kokeilunhaluiselle.Kesto: Vajaasta tunnista jopa kahteen tuntiin.

Intuitiivinen hieronta 

Intuitiivinen hieronta on yhdistelmä fyysistä hierontaa, ohjattua rentoutusta, mielikuvaharjoituksia, energiahoitoa, keskustelua ja liikuntaa. Hieronta on yleensä kevyttä öljyhierontaa, jonka kulun hoitaja päättää intuitionsa ohjaamana. Ideana on, että asiakas pääsee rentoutuneessa tilassa takaisin kosketukseen kehonsa ja mielensä kanssa.Kenelle: Epätasapainoon joutuneelle ylistressaantuneelle.Kesto: Noin puolitoista tuntia. 

Klassinen hieronta eli perushieronta 

Hieroja käsittelee pehmeitä kudoksia erilaisilla rytmikkäillä ja liikkuvilla otteilla. Käsittely kohdistuu pääasiassa lihaksiin. Otteiden suuntaa ja voimaa säädellään tavoitteen mukaan. Otteet sekä muokkaavat että venyttävät kudosta. Lisäksi hieroja voi ohjata asiakkaalleen lihaskuntoa ja -tasapainoa kehittäviä harjoitteita, kuten lihasvenytyksiä. Kudokset käsitellään ensin laajoilla otteilla. Vähitellen edetään syvemmälle pienien paikallisten otteiden avulla.Kenelle: Perushieronta sopii kaikille perusterveille ihmisille.Kesto: Esimerkiksi niska-hartiaseutu noin 45 minuuttia, kokohieronta jopa kaksi tuntia.

Kuumakivihieronta 

Kyseessä on hieronnan ja lämpöhoidon yhdistelmä, joka aromahieronnan tavoin riippuu paljon hoidon antajasta. Kyseessä ei ole varsinainen hierontatekniikka. Osassa hoidoista suoritetaan perushierontaa käyttäen apuna kiviä ja osassa lähinnä sijoitellaan kuumia kiviä selän alueelle. Hoito ennen kaikkea rentouttaa. Vaikutus perustuu pitkälti kivistä vapautuvaan lämpöenergiaan.Kenelle: Hetken pysähtymistä ja rentoutumista kaipaavalle. Lämmöstä pitävälle.Kesto: Noin tunti.

Lomilomi eli neljän käden hieronta 

Lomilomi-tekniikka ja neljän käden hieronta ovat peräisin Havaijilta. Hieronnassa kaksi hoitajaa hieroo samanaikaisesti rytmikkäin ottein kämmenillään ja kyynärvarsillaan. Vatsaa ja rintoja ei käsitellä, mutta muutoin hierojien kädet pyyhkivät vartaloa kuin rytmikkäät aallot. Käsittely purkaa jännityksiä ja herättää väsyneenkin.Kenelle: Kosketuksesta pitävälle ja siihen tottuneelle. Uusia elämyksiä halajavalle.Kesto: Reilu tunti. 

Lymfahieronta 

Lymfahieronta tehdään aivan ihon pinnalla. Hoitajan otteet ovat hyvin kevyet. Käsittely noudattaa imusuoniston kulkua. Hieronnan tarkoitus on edistää kudosnesteiden kulkua. Hoito vähentää turvotusta, lievittää kipuja ja rentouttaa. Lymfahierontaa käytetään usein silloin, kun potilaan lymfa- eli imunestekierto on häiriintynyt, esimerkiksi jos imusolmukkeita on jouduttu poistamaan kirurgisesti.Kenelle: Turvotuksesta kärsivälle, sopii myös raskausaikana.Kesto: Noin tunnista puoleentoista.

Shiatsu 

Shiatsu on akupistehieronnan japanilainen muunnos. Se perustuu samaan itämaiseen, energeettiseen ajatusmaailmaan kuin akupunktio. Shiatsussa hoitaja käy hengityksen tahtiin läpi peukaloilla ja muilla kehon osilla hoidettavan meridiaanit eli energiakanavat. Myös akupisteitä käytetään hyväksi. Lisäksi hoitoon sisältyy hoitajan suorittamia venytyksiä. Hoidossa on yllä löysä vaatekerta.Eräs shiatsun koulukunta Namikoshi Shiatsu taas perustuu hermoratoihin. Namikoshissa hoitaja käyttää hierontaan vain peukaloitaan ja kämmeniään. Shiatsu on pehmeä tapa tasapainottaa energiaa ja edistää hyvinvointia. Namikoshi Shiatsua tarjoaa ainoana Pohjoismaissa helsinkiläinen Shiatsu Center Finland.Kenelle: Rentoutumista ja uutta energiaa etsivälle kehon tasapainottamiseen. Stressin laukaisua kaipaavalle.Kesto: Noin tunti.

Shindo 

Shindo pohjautuu vanhaan itämaiseen perinteeseen. Sen kehitti 1980-luvun puolivälissä japanilainen Kazuko Kuratomi. Kuratomi käytti kehitystyössä apunaan myös länsimaisen anatomian ja fysiologian oppeja. Shindo on sekä hierontahoito että rentoutus- ja venyttelymenetelmä. Myös shindo-hieronta suoritetaan löysä vaatekerta päällä futon-patjalla. Shindossa on paljon erilaisia otteita ja hoitoasentoja, joita sovelletaan tarpeen mukaan.Kenelle: Rentoutumista kaipaavalle ja jäykkyydestä kärsivälle.Kesto: Noin tunnista puoleentoista.

Sidekudoshieronta 

Sidekudoshieronnalla vaikutetaan ihonalaisen sidekudoksen kautta verenkiertoon ja sisäelimiin. Menetelmä on peräisin Saksasta. Ihoa käsitellään voimakkain poikittaissuuntaisin vedoin hoidettavan elimen kanssa saman hermon hermottamalta ihoalueelta. Sidekudoshierontaa käytetään Suomessa suhteellisen vähän, joskin se on Keski-Euroopassa virallisesti hyväksytty menetelmä.Kenelle: Esimerkiksi voimakkaista kuukautiskivuista kärsivälle.Kesto: Noin tunti.

Thaihieronta eli joogahieronta 

Myös thaihieronnalla on usean tuhannen vuoden perinteet Thaimaassa. Sitä kutsutaan myös joogahieronnaksi, sillä hoitaja tavallaan joogaa hoidettavan kehon tämän puolesta. Venytykset perustuvat osittain vanhoihin intialaisiin jooga-asanoihin. Thaihieronta on yhdistelmä hierontaliikkeitä, passiivisia venytyksiä ja painalluksia. Hieroja suorittaa hoidon käsiensä, jalkojensa ja kyynärpäidensä avulla futon-patjalla. Hierottavalla on yllään löysä vaatekerta. Joogahieronta vähentää lihasten jännitystiloja, lisää nivelten liikkuvuutta, nopeuttaa aineenvaihduntaa ja rentouttaa.Kenelle: Hoitajan läheisyyttä kavahtamattomalle. Liikkujalle tai sohvaperunalle, joka haluaa lisää liikkuvuutta ja venyvyyttä ja joka osaa olla hoidon aikana rentona. Ei nivelongelmaisille.Kesto: Tunnista puoleentoista.

Urheiluhieronta 

Nimensä mukaisesti kyseessä on urheilijan hierontaa, joka perustuu hyvään lajituntemukseen ja eri lajien kuormitustekijöiden ymmärtämiseen. Otteet ovat usein voimakkaampia kuin perushieronnassa. Hieronnassa käytetään paljon syviä sivelyitä, jotka kohdistuvat lihasten rajapintoihin. Hierontaa sovelletaan sen mukaan, minkälainen valmennusohjelma ja minkälaiset tavoitteet urheilijalla on.Kenelle: Urheilijoille ja paljon liikkuville kuntoilijoille.Kesto: Käsiteltävästä alueesta riippuen noin tunnista puoleentoista tuntiin. 

Vyöhyketerapia

Myös vyöhyketerapian juuret ovat itämaisissa energeettisissä hoitomuodoissa. Ihmisen keho on jaettu pystysuuntaisiin vyöhykkeisiin, jotka kulkevat jalkapohjista päähän. Jokaiselle anatomiselle rakenteelle löytyy heijastealue jalkapohjasta. Idea on, että jalkapohjaa hoitamalla voidaan hoitaa koko kehoa. Heijastealueita on myös käsissä ja korvissa. Moderni vyöhyketerapia on keho- ja tunneterapian yhdistelmä. Ikivanhana hoitomenetelmänä vyöhyketerapiaa on käytetty esimerkiksi intiaanien keskuudessa.Kenelle: Niin kivuista kärsivälle kuin pysähtymistä tarvitsevalle.Kesto: Noin puolitoista tuntia.Asiantuntijat hieronnan opettaja Aira Niemi, Helsingin sosiaali- ja terveysalan oppilaitos ja hoitolavastaava Sari Luopa, Helsinki Day SpaLähde Luonnonlääketieteen Keskusliiton internetsivujen hoitokuvaukset www.lkl.fi

Kommentoi »