Ruoan kuitu se on, joka pitää vanhenevan ihmisen terveenä ja toimintakykyisenä, julistaa tuore tutkimus Australiasta. Siinä pyrittiin selvittämään mikä on ravinnon erilaisten sokerien, hiilihydraattien ja kuitujen vaikutus hyvään vanhenemiseen.
Sydneyn yliopiston tutkijat käyttivät kaupungin lähistöllä asuvista ihmisistä alun perin silmätautien tutkimukseen kerättyä tiedostoa. Siihen oli huolellisten dieettikyselyjen lisäksi koottu 10 vuoden seuranta osallistujien terveydentilasta ja kuolemista. Tutkimuksen alussa osallistujien ikä oli vähintään 50 vuotta. Joukosta valikoitui tähän tutkimukseen puolisentoista tuhatta ihmistä, jotka olivat seurannan alussa terveitä. 10 vuoden mittaan seurattiin, miten moni osallistujista sairastui esimerkiksi sydäntauteihin tai syöpään, masennukseen, hengitystieoireisiin, aivotoiminnan ongelmiin tai toimintakykyä haittaaviin muihin ongelmiin. Seurannan tuloksia suhteutettiin sitten aiemmin kerättyihin dieettitietoihin.
Noin 15 % osallistujista voitiin luokitella terveenä vanhentuneiksi 10 vuoden kuluttua. Lähes 40 % oli kuollut. Erilaisten sokereiden saannilla ei ollut mitään vaikutusta terveenä pysymiseen. Sen sijaan runsaasti kuituja syöneiden todennäköisyys pysyä terveenä ja hyväkuntoisena oli noin 80 % suurempi, kuin vähiten kuituja saaneiden ryhmässä. Kuituja sisältävät leivät, muut viljatuotteet, hedelmät ja kasvikset. Tarkemmassa analyysissä terve vanheneminen oli kytköksissä etenkin viljoihin ja hedelmiin, ei niinkään kasviksiin. Tutkijoiden mielestä kuitujen lähteellä on merkitystä.
Selityksiä haetaan kuitujen hillitsevästä vaikutuksesta tulehdusmekanismeihin. Se voi liittyä aterian jälkeiseen veren sokerin nousuun. Runsaskuituinen syötävä nostaa veren sokeria vähemmän ja hitaammin kuin sokereita sisältävä ruoka.
On hyvä muistaa, että paitsi hyviä kuitulähteitä, hedelmät, marjat, kasvikset ja viljatuotteet ovat muutenkin terveellistä syötävää.
Lähde: J Gerontol A Biol Sci Med Sci doi:10.1093/gerona/glw091
Lue lisäksi: