Terve.fi

Ranska laittoi Suomessakin käytetyn elintarvikevärin syyniin

Ranska laittoi Suomessakin käytetyn elintarvikevärin syyniin
Ranskan hallinto on määrännyt tehtäväksi turvallisuusarvion tiitaanidioksidista, jota käytetään elintarvikevärinä etenkin makeisissa.
Julkaistu 1.2.2017

Ranskan hallinto on määrännyt tehtäväksi turvallisuusarvion tiitaanidioksidista, jota käytetään elintarvikevärinä etenkin makeisissa. Arviopyyntö sai alkunsa vastikään julkaistuista tutkimustuloksista, jotka perustuivat titaanidioksidin vaikutuksiin eläimissä.

Titaanidioksidia käytetään laajasti elintarviketeollisuudessa valkoisena elintarvikevärinä. Titaanidioksidi on ainesosa etenkin makeisten ja kahvileipien kaltaisissa tuotteissa, ja se tunnetaan myös nimellä E171.

INRA:n (France’s National Institute for Agricultural Research) toteuttaman tutkimuksen perusteella E171 kykenee läpäisemään eläinten suolistoseinämän ja täten pääsemään myös muihin kehonosiin.

Tutkijat havaitsivat immuunijärjestelmän häiriöitä, jotka liittyivät nanokokoisiin E171-hiukkasiin. Tulosten perusteella säännöllisesti nautittuna E171-lisäaine johti suolistokasvaimen muodostumiseen 40 prosentilla eläimistä.

- Vaikka tutkimustulokset valottavat lisäaineen roolia kolorektaalisen karsinogeneesin varhaisissa vaiheissa, ei tuloksia voida vielä yleistää ihmisiin tai taudin myöhäisempiin vaiheisiin, INRA:sta kerrotaan.

Tutkimustulosten myötä Ranska onkin pyytänyt arviota E171-lisäaineen turvallisuudesta ja terveysvaikutuksista ihmisiin.

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto suoritti arvion E171-lisäaineesta viime vuonna. Viraston mukaan tämänhetkisen tutkimustiedon valossa lisäaine ei ole terveydellinen huolenaihe.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi. Tutustu myös muihin terveydenhuollon ammattilaisten palveluihimme.

Lue lisäksi:

Kommentoi »