Sairaudet

Lisäaineet voimistavat ADHD-oireita

Sydneyn yliopistossa tehty kliininen tutkimus tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöstä kärsivillä lapsilla osoittaa, että säilöntä- ja väriaineiden poisjättäminen ruokavaliosta tulisi olla yksi perushoitomuodoista [elink=http://www.poliklinikka.fi/adhd/]ADHD[/elink]:ta sairastavilla.

26.5.2008 Terve.fi

Tutkimuksen vetäjän, professori Andrew Kempin mukaan ADHD:n hoidossa vain lääkitys ja käyttäytymisterapia on nähty oikeaoppisina hoitomuotoina. Vaikka lisäaineiden yhteys sairauteen on todettu, ruokavalion muokkaamista pidetään edelleen vaihtoehtoisena hoitomuotoa.

Vastaavassa tutkimuksessa viime vuonna säilöntäaineiden vaikutusta kartoitettiin valtaväestön lapsilla, joiden ruokavaliota tutkittiin kuusi viikkoa. Testatut, jotka söivät paljon väri- ja säilöntäaineita (natriumbentsoaatti), olivat huomattavasti vilkkaampia kuin aikaisemmin. Testiryhmästä osa söi lisäaineita ja osa plaseboa. Tutkijat eivät tienneet ketkä saivat mitäkin.

Kempin mukaan aiempi tutkimustulos vahvistaa lisäaineettoman ruokavalion merkitystä erityisesti ADHD-lasten kohdalla ja ruokavalion muokkaaminen osana hoitoa tulisi toteuttaa ennen vahvojen lääkkeiden määräämistä.

Lähde: Preservatives and food colours may be the culprits in ADHD 25.5.2008 Lisää aiheesta: ADHD – Poliklinikka.fi

Noora Dahmane, toimittaja

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi