Treeni ja ravinto

Kun ruoka aiheuttaa kipuja

Vaikka ruokailu aiheuttaa pahaa oloa yleensä ruokamyrkytyksen tai ylensyönnin tapauksissa, voi ruoka aiheuttaa joillakin ihmisillä myös lihaskipuja, hengitysvaikeuksia, reumaa ja iho-ongelmia. 70 prosenttia vastustuskykysoluista sijaitsee ruoansulatuskanavassa. Ruoan bakteerikanta saattaa laukaista tulehdusreaktiot elimistössä, jos elimistö merkkaa tietyn ruoka-aineen vaaralliseksi.

Teksti Milka Krogerus
15.8.2012 Terve.fi

American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan prosessoidun sokerit ja korkeaglykeemiset tärkkelykset voivat aiheuttaa tulehdusreaktion, joka aiheuttaa kipua, kuumentumista, punoitusta ja turvotusta. Vaikka tulehdusreaktio on normaali ja tarpeellinen, krooninen tulehtuneisuus voi johtaa moniin vaarallisiin tauteihin.

CNN listasi muutaman keinon, jolla voit parantaa vastustuskykyäsi ja vähentää tulehdusreaktioita.

1.Vältä jauhoja ja sokeria

Valkoinen jauho on tärkkelystä, joka muuttuu sokeriksi ruoansulatuskanavassa. Suuri määrä sokeria voi taas aiheuttaa sokerin jälkituotteiden mutaatioihin. Kun elimistö yrittää pilkkoa näitä jälkituotteita, vastustuskyky taas erittää tulehdustuotteita, kytokiineja. Riippuen siitä, missä sokereiden jälkituotteet syntyvät, ne voivat aiheuttaa reumaa, kaihia, sydäntautia, huonoa muistia ja ihon ryppyisyyttä.

2.Vältä allergisoivia ruokia

Allergisoivien aineiden syöminen häiritsee insuliinitasapainoa, huonontaa verensokeriarvoja, mikä taas lisää tulehtuneisuutta. Korkea insuliinitaso lisää stressihormonitasoja, mikä taas saa elimistön kiinnittymään rasvoihin. Allergisoivat aineet taas lisäävät histamiinitasoja, mikä taas aiheuttaa punoitusta ja turvotusta. Kannattaa siis pysyä kaukana aineista, joille tiedät tai uskot olevasi allerginen.

3. Väriä lautaselle

Retiisit, jamssit, punakaali ja vihreät vihannekset sisältävät suuria määriä C-vitamiinia, mikä vähentää tulehdusreaktioita elimistössä. Vihervihanneksissa oleva rikki auttaa myös puhdistamaan maksaa. Myös marjojen syömisen on todistettu vähentävän tulehtuneisuutta.

4. Vähärasvainen proteiini

Punaisen lihan suola, nitraatit ja muut ainesosat lisäävät tulehtuneisuuden määrää. Pavut, kana, kalkkuna ja riista ovat mahtavia vähärasvaisen proteiinin lähteitä.

5. Oikeat rasvat

Vältä transrasvoja ja omega-6 -öljyjä ruoanlaitossa ja korvaa ne oliiviöljyllä. Oliiviöljy on todistettavasti hyvä vähentämään tulehdusreaktioita elimistössä. Oliiviöljyä käyttävillä ihmisillä on myös parempi insuliinitasapaino ja alhaisempi verensokeri.

Lähde:

CNN 

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi