Kauneus & Terveys

Pakkolaihdutus pois, iloa tilalle!

Pakkolaihdutus pois, iloa tilalle!

Super terveellinenkään elämä ei takaa laihduttajalle tuloksia, jos elämästä puuttuu ilo. Hyväksy itsesi – oma kokosi löytyy ajan mittaan.
Teksti Taina Laine
Kuvat Fotolia
Mainos

Oletko sinäkin joskus joutunut viiden kilon koukutuksen valtaan? Viiden – tai useamman – kilon koukutuksessa luulee, että kun olisi laihempi, elämä paranisi: uskaltaisi pukeutua kauniisti, olisi sosiaalisempi ja rohkeampi, toteuttaisi unelmansa. Lopulta on vaikea tietää, onko syy epämääräiseen tyytymättömyyteen liikakiloissa vai siinä, että tietää, mikä tekisi itselle hyvää, mutta ei uskalla tarttua tekemiseen.

Tavoitteet ovat yleensä hyväksi. Hankalaksi asian tekee se, jos viiden kilon koukutukseen sisältyy ajatus, että ei ole tarpeeksi hyvä ja riittävä osallistumaan elämäänsä sellaisena kuin on. Pikkuhiljaa ja huomaamatta jatkuva toisenlaisuuden tavoittelu voi johtaa itseinhoon ja luonnottomiin laihdutuskuureihin. Jos olet valmis kokeilemaan syyllisyyden sijaan armollisuutta, aloita elämäsi lempein laihdutus.

Lue myös: Valitse oikea asenne

Lempeä laihdutus

Lempeä laihdutus tarkoittaa itsen ja oman kehon hyväksymistä ja arvostamista sekä elämästä nauttimista. Kun arvostat itseäsi, sinulle nousee halu pitää itsestäsi huolta ja kohdella itseäsi hyvin. Ilo taas tuo tekemiseesi keveyttä ja pitkäjänteisyyttä. Tämä näkökulma voi auttaa erityisen hyvin niitä, jotka ovat yrittäneet jo kaikkea ja samalla vieraantuneet luonnollisesta tavasta syödä ja nauttia ruoasta. Lempeä laihdutus sopii kuitenkin ihan jokaiselle, joka tahtoo voida hyvin.

Lempeysdieetissä voit keskittyä puntarin vahtimisen sijasta itsestäsi huolehtimiseen. Aikajänteenä on pikemminkin koko elämä kuin seuraavat neljä viikkoa. Painolukemien sijasta huomaat edistymisen itsesi ja arkesi arvostamisen lisääntymisestä, elämänilosta ja hyväksymisen tunteesta. Ajan myötä suhteesi syömiseen tulee yhä mutkattomammaksi ja kehosi ehkä etsii sopivaa, uutta kokoa. Kun olet avoin ja tarkkaavainen, opit matkan varrella, mikä tekee sinulle hyvää, ja osaat myös olla syyttämättä itseäsi, kun joskus saat syömisillä ja juomisilla itsellesi hankalan olon. Oikeastaan lempeysdieetissä kyse ei siis ole niinkään laihtumisesta vaan lempeistä elämäntavoista.

Lue myös: Tahdon tahdonvoimaa!

Itseinhosta eroon

Itseinhon turvin laihtuminen on vaikeaa, sillä energiaa kuluu syyllisyyden ja häpeän kanssa painiskeluun. Siksi tärkeää olisikin ensin harjoitella myönteisyyttä sekä hyväksyvää asennetta itseä kohtaan. Tutkimustieto kertoo, että myönteinen elämänasenne tuo mukanaan myös fyysistä terveyttä.

Samoin tiedetään, että tunnetaitojen ja stressinhallinnan kasvattaminen esimerkiksi hyväksyvän tietoisen läsnäolon menetelmin tukee hyviä elämäntapoja. Tämä tarkoittaa hyväksyvää keskittymistä nykyhetkeen – ei menneisyyden vatvomista tai jatkuvaa tulevaisuudesta huolehtimista. Lempeysdieetissä onkin tarkoitus siirtyä empimisestä tekoihin tässä ja nyt: mieliharrastusten ja aitojen ilonlähteiden pariin itsesyytösten ja sohvalla makaamisen sijasta.

Hyvä arki ehkäisee ylipainoa

Pienet askeleet lisäävät elämäniloa ja energiaa. Tärkeää on myös taito käsitellä hankaliakin tunteita. Näin arkisista syömishetkistä tulee luonnollisia ja liioittelemattomia. Niissä ei pihistetä liiaksi, muttei­ myöskään mässätä. Nämä hyvän arjen elementit ehkäisevät ylipainon kertymistä. Toki elämään on hyvä kuulua myös päivittäistä hyötyliikuntaa sekä harrasteliikuntaakin viikoittain. Nekin onnistuvat parhaiten ilon kautta, sillä superterveellinenkään elämä ei takaa tuloksia, jos siitä puuttuvat rakkaus ja ilo.

Psykiatri George Vaillant on johtanut 70 vuotta jatkunutta miesten hyvinvoinnin seurantatutkimusta Harvardin yliopistossa jo 40 vuoden ajan. Hän tiivistää tulokset sanomalla ”onnellisuus on rakkautta”. Tämä tarkoittaa, että kaikista parhaiten fyysistä ja psyykkistä terveyttä ja hyvää elämää ennustavat lämpimät ihmissuhteet lapsuudessa sekä nykyhetkessä. Tutkimuksessa ilmeni myös kypsien psykologisten hallintakeinojen tärkeys, esimerkiksi empatia ja hyväksyvyys muita ja itseä kohtaan itsekkyyden ja syyllisten etsimisen sijasta.

Lue myös: Usko siihen, mitä janoat

5 kilon koukussa

Viiden kilon koukutus antaa sinulle arvokasta tietoa unelmistasi. Jos olet ajatellut tekeväsi jotakin ”joskus”, sitten kun olet parempi ihminen ulkoisesti tai sisäisesti tai sinulla on enemmän aikaa, mitä se olisi? Jos kukaan tai mikään ei estäisi sinua, mitä tahtoisit tehdä? Mitä hyvää toisi elämääsi se, että tarttuisit tekemään asiaa heti tänään? Ehkä asia toteutuukin elämässäsi jo pienessä mittakaavassa eikä siis olekaan niin kaukana kuin luulet. Mikä olisi seuraava pieni askel kohti asiaa, jota kaipaat?

Pienet arkiset, iloa tuottavat asiat – esimerkiksi iltakävelyt puolison kanssa, kuorolauluharrastus, kasvimaan tai lemmikkien hoitaminen – ovat yksi elämän suurimmista voimavaroista. Kuitenkin ne ovat on myös yksi väheksytyimmistä. Luulemme, että täytyy tapahtua jotakin suurta, mullistavaa ja mahtavaa, kuten lottovoitto, kauneusleikkaus tai dramaattinen laihtuminen, jotta elämä olisi parempaa. Kuitenkin esimerkiksi ratkaisukeskeisessä psykoterapiassa lähdetään elvyttämään elämän pieniä ilonaiheita. Juuri niillä on voimaa tuoda meidät lähemmäs omaa itseämme ja kantaa meidät myös sairauden ja vaikeuksien ylitse pieni askel kerrallaan.

Tutkimukset kertovat, että suuret mullistukset kuten lottovoitto, laihtuminen tai upea uusi auto tekevät onnellisemmaksi vain hetkeksi. Hyvin pian onnellisuus palaa samalle tasolle kuin se oli ennen muutosta: onnelliset jäävät onnellisiksi, tyytymättömät palaavat tyytymättömiksi. Jotta voisit elää aktiivista ja iloista elämää, sinun täytyy päivittäin tehdä valintoja itsesi puolesta. Varmaa on, että monikin taho tahtoisi varastaa aikaasi, joten sinun täytyy pitää omista voimanlähteistäsi kiinni ystävällisen päättäväisesti. Mitä tahtoisit tehdä hoikkana? Haluaisitko vaikkapa pyytää ihastustasi treffeille, matkustaa Pariisiin, opetella karatea tai aloittaa laulutunnit? Aloita tekeminen nyt, siinä mittakaavassa kuin tänään voit. Käytä luovuuttasi löytämään unelmallesi uusia, pieniä toteutustapoja ja ilmentymiä.

Lue myös:

Tiesitkö? Mieli voi vaikeuttaa laihdutusta

Kun olet laihduttanut, tee näin

Laihduttajan uudet vaatteet

Julkaistu: 1.3.2011