Kauneus ja Terveys

Päästä irti lapsesta

Päästä irti lapsesta
Pesän tyhjeneminen voi olla niin suuri kauhistus, että ripustautuu lapseen. Kun vanhemmat alkavat elää omaa elämäänsä, kaikki voittavat.
Julkaistu: 25.5.2017

On luonnollista, että kodin tyhjeneminen surettaa. Monilapsisessa perheessä on helpompi tottua ajatukseen, että jokainen lapsi jättää pesän vuorollaan. Ainoan lapsen tai iltatähden muutto omilleen voi kuitenkin raastaa.Vanhemman ripustautuminen lapseen kertoo yleensä, ettei lapsen ja vanhemman symbioottinen vaihe ole katkennut kunnolla. Jälkikasvu ei ole ottanut tarpeeksi etäisyyttä vanhempiinsa uhmaiässä eikä varsinkaan murros­iässä.Kun lapsen tulisi aikuistua, irrottautuminen voi olla vaikeaa. Vastaavasti vanhempi ei koe itseään erillisenä vaan elää lapsen kautta ja tämän tarpeita varten.

– Taustalla voi vaikuttaa vanhempien huono parisuhde. ­Yksinhuoltaja taas saa tukea ja turvaa lapsistaan, perheterapeutti Pekka Hämäläinen terapia- ja koulutuskeskus Ikaroksesta toteaa.

Huoli lapsista ei lopu koskaan

Jokainen vanhempi toivoo, että lapsi pärjäisi. Huoli lapsista ei lopu koskaan. Paapominen ei haittaa, jos se ei ole vanhemman ainoa rooli. Hyysätty saattaa oppia vaativaksi ja odottaa myöhemminkin, että kaikki tehdään valmiiksi.Ripustautuja voi tyrkyttää apua ja taloudellista tukea, jotta side lapseen lujittuisi. Näin lapsi jää kiitollisuudenvelkaan ja kuuntelee herkemmin vanhemman toiveita.Moni aikuinen huomaa taantuvansa pienen lapsen tasolle vanhempiensa seurassa. Heistä tulee tahdottomia ja osaamattomia, vaikka he olisivat menestyneet opinnoissaan ja urallaan erinomaisesti.

Aikuistuva lapsi ottaa oman tilansa

Taantujien napanuora ei ole katkennut kokonaan. Aikuistuvan lapsen on otettava oma tilansa ja opittava sanomaan ei vanhemman liiallisille vaatimuksille ja toiveille.– Tavoitteena on päästä eroon lapsi-vanhempi-asetelmasta. Sen tilalle tulee luoda vähitellen kahden aikuisen välinen suhde, johon kuuluvat vastavuoroisuus ja molempien näkemysten arvostaminen.

Lue myös: Haittaako lapsia riitely eksän kanssa? Kahden aikuisen välisessä suhteessa lapsella on myös oikeus päättää, kuinka tiiviisti hän haluaa pitää yhteyttä vanhempiinsa.

Uuden tasavertaisen keskustelukulttuurin raken­taminen saattaa tapahtua kriisin kautta. Vaikka välit viilenisivät ja menisivät vähäksi aikaa poikki, yleensä suhteessa päästään eteenpäin.– Vanhemmille tulee kyllä tilalle uutta sisältöä elämäänsä, kunhan he vain havahtuvat etsimään sitä.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehden numerossa 8/2014.

Lue myös: 

Kommentoi »