Työ ja perhe - näin saat ajan riittämään

Työ ja perhe - näin saat ajan riittämään
Miten saat ajankäytön järjestettyä siten, että läheisille ihmisille jää riittävästi aikaa kaiken puurtamisen keskellä? Löydä oma tapasi yhdistää perhe ja työ!
Julkaistu 18.8.2015

Ihmisen elämä muodostuu eri rooleista ja tehtävistä. Perheen perustaminen tuo oman lisänsä elämänkuvioihin. Usein ajankäytön muuttuminen yllättää. Perheen yhteinen arki on kuitenkin ensiarvoista. Hyvä arki koostuu monenlaisista elementeistä, joten eri toiveiden ja velvollisuuksien yhteensovittaminen kannattaa. Perhepalaverien käyttöön ottaminen selkiyttää tilannetta. Yhdessä pohditaan, mikä toimii perheessä ja mikä tuntuu hyvältä. Samalla saadaan käsiteltyä mieltä painavat odotukset, velvollisuudet ja vastuut arjen sujumisesta.

Asioiden priorisointi auttaa huomaamaan, mikä on kulloinkin keskeistä. Mikäli perheen lapset ovat pieniä tai omat vanhemmat ikääntyneitä ja apua tarvitsevia, voit pohtia onko osa-aikatyö tai muut työelämän joustot vaikkapa edes hetkellisesti mahdollisia. Käytä luovuuttasi arjen askareissa.

Näin aika riittää kaikkeen tärkeään

Aikaa et voi hallita, itseäsi voit. Suunnittele siis päivät ja viikot edes jollakin tasolla, niin tiedät mitä kaikkea tulee ottaa huomioon tulevina päivinä. Keskity käsillä olevaan tehtävään, jolloin saat enemmän aikaiseksi. Vuorokauden tunnit olisi hyvä jaksottaa niin, että työ, lepo ja muu aika ovat tasapainossa. Jokainen tarvitsee palautumisaikaa sekä perheen ja ystävien aikaa. Vapaa-aika on palautumista varten. Siksipä pyri kotona olemaan irti työasioista.

Kun töissä voit keskittyä täysillä ja työskennellä tehokkaasti, sinun ei ideaalitilanteessa tarvitse viedä töitä kotiin. Jaksaaksesi tehtävissäsi pidä taukoja, jopa muutaman minuutin hengähtäminen auttaa. Rauhoita mielesi viikonloppua varten listaamalla ja suunnittelemalla seuraavan viikon työt etukäteen esimerkiksi perjantaina iltapäivällä.

Kaikkea ei voi tehdä täydellisesti

Jotta saat yhdistettyä työn ja perheen sinulle sopivalla tavalla, mieti mitä haluat. Tutkistele ja kyseenalaista omia arvojasi ja tavoitteitasi. Ole itsesi johtaja, valitse itse elämäsi tärkeät asiat. Suunnittele ja ennakoi. Aamuja voit rauhoittaa etsimällä jo illalla kaikki tarvittava valmiiksi sekä itselle että lapsille.

On tärkeää saada ladata akkuja. Varaa välillä myös omaa aikaa. Jakakaa lasten hoitovuorot, jotta voitte käydä välillä harrastustenne parissa. Oy Perhe Ab on yhteinen yrityksenne, joten yhdessä suunnittelu on paikallaan. Ole läsnä arjessa, nopeammin saat kotityötkin tehtyä kun olet täysillä mukana tekemisissäsi. Kiinnitä huomio hyvään. Huomaa, mitä olette perheenä jo saaneet aikaan!

Syyllisyys on lähellä kaikkia vanhempia. Itselle asetetut tavoitteet ovat usein turhan vaativia: pitää olla täydellinen vanhempi ja työntekijä, huolehtia kunnostaan ja ulkonäöstään sekä ehtiä harrastaa. Muista, että vähemmän tärkeät asiat voi tehdä vähän kevyemmin. Kaikkea ei voi eikä tarvitse tehdä täydellisesti.

Onko harrastuksia liikaa?

Ajankäytössä kannattaa muistaa realistisuus. Elämä on täynnä arjen valintoja. Esimerkkejä on paljon. Jos perheenjäsenillä on paljon harrastuksia, voi käydä niin, että autolla suhataan iltakaudet paikasta toiseen. Mikäli arki käy jatkuvasti liian kuormittavaksi, on aika tarkastella tilannetta ja tehdä tarvittaessa muutoksia. Harrastusten määrää kannattaa pohtia aika ajoin. Riittääkö, että jokaisella on jokin harrastus ja aikaa jää myös rauhallisten koti-iltojen viettämiseen. Nämä ovat keskeisiä valintoja ja päätöksiä. Perheen yhteinen arki on merkittävä turvallisuuden luoja.

Perheen ja työn yhdistämisen paras palkinto on, kun sinulla on iloinen mieli mennä töihin tai opintoihin, mutta mukava jälleen palata kotiin läheisten luo. Olethan kiitollinen sekä perheestä että työstä ja muun elämän asioista.

Kirjoittaja on kasvatustieteiden maisteri ja LCF Life Coach.

Lue myös:

Kommentoi »