Tietoinen itsensä johtaminen

Tietoinen itsensä johtaminen
Jotta voisimme johtaa itseämme, meidän täytyy oppia tuntemaan itsemme. Itsetuntemus kehittyy, kun tulemme kuulluksi ja nähdyksi, kohdatuksi ihmisenä.
Julkaistu 27.2.2015

Tulemme vähitellen tietoiseksi omista ajatuksista, tunteista, kehon tuntemuksista ja toimintayllykkeistä. Prosessin aikana opimme läpivalaisemaan mielemme sisäistä maailmaa ja sen toimintatapoja. Samalla opimme aistimaan ulkoista maailmaa yhä puhtaammin, sellaisenaan kuin se on. Tietoisuuden lisääntyessä tarve reagoida kehollisesti vähenee ja pääsemme vähitellen irti epämääräisistä kivuista.

Muista harjoitellessa kärsivällisyys – kymmenien vuosien kokemuksia ei pureta hetkessä. Nauti kaikesta siitä, mitä tulee esille – se kaikki on osa sinua!

Arvot

Hyvä elämä on arvojohdettua. Jokaisen meistä on syytä säännöllisesti pysähtyä ja kysyä itseltään, mikä on minulle tärkeää ja miksi. Arvot on hyvä läpivalaista säännöllisesti: mistä ne tulevat ja miten ne vaikuttavat elämäämme. Arvot kehittyvät ja muokkautuvat kriisien seurauksena ja elämän tarkoitus kiteytyy vähitellen. Emme ole valmiita tekemään radikaaleja muutoksia elämäämme ennen kuin nykyisen elämän jatkaminen sellaisenaan osoittautuu rankemmaksi kuin mahdollinen muutos. Kriisit ja vastoinkäymiset auttavat meitä kasvamaan ja tulemaan lähemmäksi itseämme. Seuraavan kerran kriisin kohdatessasi voit muistuttaa lempeästi itseäsi: elämä näyttää uutta ovea, mahdollisuutta muutokseen.

Luova yhteistyö ja toisten palveleminen

Kukaan meistä ei ole täällä maailmassa yksin –ei ainakaan pitäisi. Jos haluamme päästä huippusuorituksiin, tarvitsemme muita. Kun olemme sinut omien heikkouksiemme kanssa, olemme riittävän vahvoja tekemään yhteistyötä toisten kanssa. Uusien haasteiden edessä luovutaan tutusta ja turvallisesta sekä kohdataan yhdessä uusi ja tuntematon. Tämä edellyttää uskoa siihen, että hyvää riittää kaikille. Haluatko oikeasti tehdä yhteistyötä ja jakaa yhteisen onnistumisen palkinnot avoimesti ja tasapuolisesti kaikille osapuolille?

Itsensä johtaminen

Itsensä johtaminen on tapa. Meidän on tultava tietoiseksi omista tavoistamme ja arkipäivän valinnoistamme. Tavat ovat toistuvia tekoja. Elämämme on sitä, mitä jatkuvasti teemme.

Valitsemalla tapamme valitsemme samalla millaiseksi elämämme muodostuu. Hyvä elämä muodostuu hyvistä tavoista, huono elämä huonoista tavoista. Hyvä itsensä johtaminen on oikeiden asioiden tekemistä oikeassa järjestyksessä. Keskity omien konkreettisten tapojesi hiomiseen. Aseta pieniä haasteita askel kerrallaan ja siten olet matkalla kohti parempaa elämää.

Viisaasti arjessa

Hyvä johtaminenkaan ei riitä, jos arjessa ei toimita viisaasti. Kiire on valitettavan usein seuranamme. Säntäämme vastaamaan välittömästi jokaiseen tulevaan sähköpostiin, sillä kaipaamme jännitystä ja vaihtelua elämään. Samalla keskittyminen herpaantuu. Moniajossa katoaa helposti fokus –mikä on oikeasti tärkeää juuri nyt. Mihin käytät aikasi päivisin ja mihin se pitäisi käyttää? Johtuuko kiire liian suuresta työmäärästä vai tavoitteiden epäselvyydestä ja jatkuvasta muuttumisesta.

Työ ja ura

Työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan on taito, jota meidän kaikkien kannattaa harjoitella. Töitä tehdessä ollaan täysin sitoutuneita ja tehdään parhaamme. Kun lähdetään työpaikalta, suljetaan ovi myös henkisesti. Jokainen on yksilönä vastuussa omasta osaamisestaan, ei esimies tai työnantaja. Osaamisen ylläpito (tiedot, taidot, kokemus, verkostot) on ainoa todellinen työsuhdeturva. Jokaisella on oltava jotain osaamista, josta nykyinen tai tuleva työnantaja on valmis maksamaan. Mikä on sinun ydinosaamistasi, jota voisit tarjota uudelle työnantajalle tai hyödyntää perustaessasi uutta yritystä?

Uudistuminen, itsensä kehittäminen, oppiminen

Meidän jokaisen on oltava herkkiä ympäristöstä kantautuville heikoille signaaleille ja pitää huolta omasta uudistumisvalmiudesta. Asenne – halu ja tahto kehittää itseään – on kaikki kaikessa.

Tämän jälkeen määritellään haastavat, mutta realistiset tavoitteet. Toteuttamisvaiheessa tarvitaan tehokkaita opiskelutekniikoita. Ja lopuksi on aina tärkeää muistaa palkita itseään onnistumisista.

Milloin olet viimeksi ollut ylpeä itsestäsi ja suorituksistasi?

Kirjoittaja on FM, LCF Life Coach, NLP Master Practitioner

Lue myös:

Kommentoi »