Hyvän elämän anatomia -kirjan toinen kirjoittaja Sara Karlsson kertoo, miten voit ylläpitää sisäistä hyvää oloasi.
- Meissä ihmisissä on elämänilo ja hehku sisäänrakennettuna. Tavoittelun sijaan meidän pitäisi ennemminkin luopua siitä, mikä estää meitä hehkumasta, asioista jotka saavat meidät tuntemaan olomme huonoksi.
Karlssonin mukaan eniten oloamme latistavat kielteiset tunteet ja vähättelevät ajatukset suhteessa omaan itseemme. Meitä kaikkia vaivaa siis jossain määrin riittämättömyyden tunne. Kuvittelemme, ettemme kelpaa tai riitä sellaisina kuin olemme, vaan että meidän tulisi olla vaikkapa kauniimpia, hauskempia tai hoikempia.
- Lue myös: Viisi vinkkiä parempaan elämään
- On aina yhtä hämmentävää huomata, miten esimerkiksi ulkonäöltään huippumallin tunnusmerkit täyttävä nainen uskoo olevansa ruma tai arvostettu kirjoittaja kokee taitonsa olemattomaksi.
- Meissä kaikissa on jotain ainutlaatuista, jotain annettavaa tähän maailmaan. Silti kykymme ovat toissijaisia, jos emme viitsi itse arvostaa itseämme. Meidän pitäisi muistaa kehua ja kannustaa itseämme, niin kuin kannustaisimme vaikkapa parasta ystäväämme, Sara sanoo.
Kun lakkaamme pienentämästä itseämme, alamme vähitellen huomata, että muutkin ihmiset suhtautuvat meihin uudella tavalla. Tunnemme olomme arvokkaaksi ja pidetyksi. Viihdymme nahoissamme. Silloin mikään ei peitä hehkuamme. Se lämmittää sisintämme ja valuu meistä ulos sulostuttaen näin myös muiden ihmisten elämää.
Älä murehdi pikkuasioista
- Joku on sanonut minulle joskus: “Älä huoli pikkuasioista. Ja muista: kaikki asiat ovat pikkuasioita”. Tällä ohjeella pääsee jo pitkälle, Sara kertoo.
- Lue myös: 3 x hyvän olon resepti
Kun uskallamme olla omia itseämme ja tehdä niitä asioita, joita kohtaan todella tunnemme kiinnostusta ja innostusta, elämämme tuntuu väistämättä hyvältä ja merkitykselliseltä. Luomme itse oman todellisuutemme ja maailmamme muodostuu uskomustemme kaltaiseksi.
- Asiat, joihin keskitymme ja joista jatkuvasti puhumme, ovat niitä asioita, joita elämässämme kohtaamme. Siksi kirjaisin vältettävien asioiden listalle aiemmin mainitsemani murehtimisen – tai minkä tahansa kauhukuvien pyörittelyn omassa mielessä.
- Lue myös: Palauta ilo elämääsi
Jos keskitymme pelkäämään pahinta, elämämme on pelon sävyttämä. Jos keskitymme kritisoimaan muita ihmisiä, alamme nähdä heissä ja maailmassa yhä enemmän vikoja. Ja vastaavasti, kun keskitymme arvostamaan niitä asioita, jotka ovat hyvin jo nyt, kokemuksemme elämän nautinnollisuudesta vahvistuu ja eteemme alkaa liukua lisää asioita, joita meidän on helppo arvostaa.