Hyvinvointi

Oletko liian ankara itsellesi?

Vaaditko itseltäsi liikaa? Näin pääset eroon haitallisesta itsekritiikistä.

Teksti Mervi Juusola
Kuvat Thinkstock
3.3.2016

Itsekritiikkiä on kahdenlaista: rakentavaa ja rikkovaa. Rakentava itsekritiikki keskittyy siihen, mikä meni pieleen ja mitä voit tehdä seuraavalla kerralla toisella tavalla. Rakentava itsekritiikki keskittyy tekemiseen ja käyttäytymiseen, ei persoonaasi. Rakentavasti itsekriittinen ajattelee: Pystyn tekemään tämän paremmin. Hän ei ajattele: Olen huono ihminen.

Rakentavasti itsekriittinen arvostaa itseään. Hän tietää, että hänellä on vahvuuksia ja heikkouksia. Monet heikkoudet voi korjata ja niistä voi tulla jopa vahvuuksia, kun yrittää, keskittyy ja harjoittelee.

Rikkova itsekritiikki on liian ankaraa vaativuutta itseä kohtaan. Se lisää masennuksen, ahdistuksen ja yksinäisyyden riskiä. Onneksi siitä voi päästä eroon.

Kiinnitä huomiota itsekriittisiin ajatuksiin

Ovatko ne rakentavia vai rikkovia? Millaisia tunteita ajatuksesi synnyttävät? Vievätkö ajatukset elämääsi eteenpäin?

Mitä sanoisit hyvälle ystävällesi, jos hän olisi samanlaisessa tilanteessa?

Puhuisitko hänelle yhtä kovin sanoin vai kannustaisitko?

Tarkkaile ajatuksiasi kuin metsän eläimiä

Mokasin ja nyt minulla on tällainen tunne. Olen häpeissäni ja turhautunut itseeni. Haluan linnoittautua kotiin ja olla hetken yksin. Mutta tämäkin menee ohi.

Kokeile kritisoida itseäsi yhtenä päivänä vanhaan tyyliin

Seuraavana päivänä tarkastele käyttäytymistäsi ilman tuomitsemista. Kolmantena päivänä voit keskittyä rakentavaan itsekritiikkiin. Mistä tyylistä on sinulle eniten hyötyä? Miten eri tyylit vaikuttavat mielialaasi ja tehokkuuteesi? Mikä tyyli tuottaa eniten tyytyväisyyttä?

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi