Hyvinvointi

Vaali kahdenkeskistä tilaa

Vanhempien välinen intiimisuhde ei kuulu lapsille ja nuorille. Hyvä keino on varustaa vanhempien makuuhuone lukolla, jolla voidaan tarvittaessa varautua yöllisiin kulkijoihin.

Teksti K&T-toimitus
Kuvat Thinkstock
25.6.2015

Parisuhdeuskollisuus on erityisesti lasten psyykkisen tasapainoisen kehityksen kannalta merkittävä positiivinen tekijä. Varsinkin murrosikäisten ja aikuistumassa olevien lasten oman seksuaalisuuden ja sukupuoli-identiteetin kehittymiselle voi olla traumaattista nähdä vanhempiensa uskottomuuskriisejä.

Lasten kehitykselle ei ole hyväksi osallistua vanhempiensa intiimielämään. Vanhempien huonosti hoidetut kriisit ja tyytymättömyys omaan suhteeseen voivat haavoittaa nuoren luottamusta rakkauteen ja ylipäänsä sitoutuneeseen parisuhteeseen. Jos vanhemmat ovat aktiivisia ja pystyvät ratkaisemaan asioitaan aikuismaisesti, joko korjaamalla suhdettaan tai eroamalla asiallisella tavalla, auttaa se nuorta omissa myöhemmissä elämänkriiseissä ratkaisemaan omia ongelmiaan.

Seksuaalinen haluttomuus on tavallista mm. lapsen syntymän jälkeen silloin, kun pari rakentaa perhettä ja sopeutuu muutokseen kahdesta kolmeksi ja kasvaa vanhemmuuteen, isyyteen ja äitiyteen. Perheen rakentaminen vaatii paljon energiaa ja miehet ja naiset kokevat vaiheen eri tavoin haastavana. Viisaat vanhemmat käyttävät apunaan kummeja, isovanhempia ja lastenhoitopalveluita. Hyviä keinoja parisuhteen parantamiseksi on miettiä myös, milloin oli hauskaa yhdessä ja milloin ihanaa seksiä. Kannattaa muistella, mitä siihen liittyi, mitkä olivat olosuhteet, ajankohta ja mitä silloin tehtiin.

Voitte miettiä, mitä erilaista niissä tilanteissa oli verrattuna masentaviin ja turhauttaviin tilanteisiin. Tämä auttaa myös palauttamaan mieleen hyviä sytyttäviä tunteita ja mielikuvia.

Kannattaa myös keskustella siitä, mikä toisen käyttäytymisessä tuntuu hyvältä, jotta toinen niin halutessaan voi toimia sen mukaan. Yhteisen ajan varaamisessa on tärkeää kokea, että toinen panee muita asioita sivuun minun takiani, eivätkä ovikello, puhelin tai tekstiviestit häiritse. On myös hyvä olla yhdessä ilman paineita rakastelusta, katsoa mitä tapahtuu, eikä päättää etukäteen, mitä rakastelun aikana tapahtuu tai mihin se johtaa. Pelkkä lepo ja toisen lähellä oleminen tekee ihmeen hyvää itsekullekin.

» Väestöliitto

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi