Terve.fi

Osteoporoosilääke voi vähentää prednisolonia saavien iäkkäiden murtumia

Osteoporoosilääke voi vähentää prednisolonia saavien iäkkäiden murtumia
Prednisolonikuurit voivat lisätä luiden haurastumista, mutta jos lääkitykseen lisätään osteoporoosilääke, haurastumista voidaan ehkäistä hyvin. [node:summary]
Julkaistu 27.7.2017

Pitkät prednisolonikuurit kiihdyttävät luiden haurastumista, mutta ainakin iäkkäillä potilailla tätä voidaan vähentää antamalla samalla osteoporoosilääke alendronaattia.

Ruotsalaistutkijoiden havainnot perustuvat tutkimukseen, jossa 3 600 prednisolonikuurilla olevaa 80-vuotiasta seurattiin keskimäärin 1,3 vuoden ajan. Puolet potilaista sai prednisolonin lisäksi alendronaattia.

Seurannan aikana lonkkamurtuma todettiin 27 alendronaattiryhmäläisellä ja 73 verrokkiryhmäläisellä. Analyysin perusteella lonkkamurtumariski alkoi pienentyä, kun alendronaattilääkitys oli kestänyt noin kolme vuotta ja vaikutus oli sitä todennäköisempi mitä pitempään lääkitys oli jatkunut.

Ruotsalaiset kehottavat suhtautumaan tuloksiin varauksella, sillä lääkitysten lisäksi myös monet muut seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Tulokset kuitenkin viittaavat siihen, että alendronaattilääkitys voi vähentää iäkkäiden prednisolonia saavien lonkkamurtumia. Lääkityksiin ei liittynyt merkittäviä haittavaikutuksia.

Prednisoloni on glukokortikoideihin kuuluva lääke, jolla hoidetaan monenlaisia tulehduksellisia sairauksia. Iäkkäillä potilailla se on merkittävä luunmurtumien riskitekijä. Yli 80-vuotiailla lääkitys on liitetty murtumariskin kaksinkertaistumiseen.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Lähde:

Lue lisää:

Kommentoi »