Treeni ja ravinto

Voimaharjoittelu voi vähentää luuston heikkenemistä

Missourin yliopiston tutkimuksen mukaan painonnostoharjoittelu vähentää luuston heikkenemistä miehillä.

20.7.2015 Terve.fi

Missourin yliopiston tutkimuksen mukaan painonnostoharjoittelu vähentää luuston heikkenemistä miehillä.

Voimaharjoittelun on tiedetty vahvistavan lihasvoimaa ja vartalon kestävyyttä. Tuorein tutkimustieto osoittaa, että painoja nostelu pitää myös luuston kunnossa.

Missourin yliopiston tutkijat laittoivat 38 keski-ikäistä miestä suorittamaan vuoden mittaista voimaharjoitteluohjelmaa. Miesten luuston massa mitattiin sekä ohjelman alussa, puolivälissä että lopussa.

Ohjelmaan kuuluivat jalkakyykyt, maastavedot, askelkyykyt sekä pystypunnerrukset.

Tulokset olivat varsin selkeitä. Luuston massa lisääntyi kaikilla koehenkilöillä tasaisesti koko 12 kuukauden ohjelman ajan.

— Voiman lisäämiseen tarkoitettuja painonnosto-ohjelmia riittää vaikka kuinka paljon, mutta niiden vaikutuksia luustoon on tutkittu melko vähän. Meidän tutkimuksemme on osoittanut ensimmäisenä, että liikunnalla voidaan lisätä luiden tiheyttä muutoin terveillä miehillä, jotka kärsivät syystä tai toisesta heikosta luustosta, Missourin yliopiston liikuntatieteen professori Pam Hinton hehkuttaa yliopiston tiedotteessa.

Paras vaikutus saavutetaan suosituilla perusliikkeillä

Kaikki treeni on terveydelle hyväksi, mutta vain tietyt harjoitteet kehittävät kunnolla luustoa.

Tutkijoiden mukaan tehokkaimmin hyödyn luustolle antavat perinteiset koko vartaloa rasittavat liikkeet, kuten jalkakyykky, maastaveto, pystypunnerrus ja askelkyykky.

Kyseiset liikkeet ovat parhaita luuston kehittymiselle siitä syystä, että ne aiheuttavat mekaanista rasitusta lonkalle ja selkärangalle.

— Vain ne luut vahvistuvat, joihin kohdistetaan mekaanista kuormaa. Siksi valitsimme nämä liikkeet. Kuormituksen voimakkuutta täytyy myös nostaa säännöllisesti, jotta kehitys ei pysähdy, Hinton muistuttaa.

Missourin tutkijat kannustavat kaikkia miehiä aloittamaan voimaharjoittelun, vaikka heillä ei olisikaan todettu osteoporoosia tai muusta syystä johtuvaa luuston heikkenemistä.

— Eiväthän useimmat kuntoilijat ole alkaneet liikkumaan vasta silloin, kun heille on todettu korkea verenpaine, diabetes tai jokin sydänsairaus. Suurin osa liikkuu nimenomaan ehkäistäkseen terveyshuolia, Hinton valistaa.

Lähde: University of Missouri – Exercise may reverse age related bone loss in middle aged men

Tutustu myös: Minuutin luustoterveystesti aikuisille

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi