Sairaudet

Väärin hoidettu? Kärkeviä mielipiteitä osteoporoosista, kertoo Lääkärilehti

Tällä kertaa ei puhuta masennuksesta ja siitä lääkitäänkö sitä liikaa. Toinen puheenaihe on herättänyt viime aikoina tiedeyhteisössä vastakkaisia mielipiteitä, uutisoi Lääkärilehti.

30.10.2015 Terve.fi

Tällä kertaa ei puhuta masennuksesta ja siitä lääkitäänkö sitä liikaa. Toinen puheenaihe on herättänyt viime aikoina tiedeyhteisössä vastakkaisia mielipiteitä, uutisoi Lääkärilehti. Osteoporoosin hoito on noussut viime aikoina esille tiedeyhteisössä ja herättänyt vastakkaisia mielipiteitä, on Lääkärilehti huomannut. Saman asian voi käydä itse toteamassassa British Medical Journalista.

Professori Teppo Järvinen tutkijaryhmineen on julkaissut kaksi artikkelia, joissa on kyseenalaistettu lonkkamurtumien hoito vallitsevan käytännön mukaisesti. Heidän mukaansa syy on useimmiten kaatuminen eikä osteoporoosi, kun ikääntyneelle tulee lonkkamurtuma. He kyseenalaistavat osteoporoosilääkkeiden hyödyt lonkkamurtumien ehkäisyssä.

Lue lisää: Vanhuksen lonkkaa ei murra osteoporoosi vaan kaatuminen

Mutta onko mikään keino tutkitusti tehokas?

Järvisen ja tutkijaryhmän artikkelit on julkaistu British Medical Journalissa ja Journal of Internal Medicinessä.

Artikkeli on nostattanut tavallista enemmän keskustelua BMJ:ssä. Osa on räväkämpää, osa maltillisempaa. Esimerkiksi LT, ylilääkäri Pekka Kannus UKK-instituutista huomauttaa, ettei iäkkäiden lonkkamurtumien ehkäisyyn ole olemassa mitään sellaista ehkäisyä, joka perustuu näyttöön, on tehokasta ja kustannustehokasta.

Osteoporoosin Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja Leo Niskanen käyttää Lääkärilehden jutussa sanaa täystyrmäys puhuessaan siitä, millaisen vastaanoton tutkijaryhmän päätelmät ovat saaneet. Hän toivoo rakentavaa keskustelua.

Onko luustoterveytesi kunnossa? Tee testi

Niskasen mukaan ei ole totta, etteikö lääkehoito auttaisi lainkaan osteoporoottisten lonkkamurtumien estämisessä. Hänen mielestään on kestämätöntä väittää myös niin, etteikö luuntiheysmittausta pitäisi käyttää ollenkaan ja että elintapahoitoja lyötäisiin laimin. Hän ei näe syytä muuttaa Käypä hoito -suositusta yhden artikkelin perusteella.

Teppo Järvinen kommentoi Lääkärilehdessä, että palautetta on heitelty liikaa tunnetasolla eikä hän tule enää kirjoittamaan osteoporoosista artikkeleita, sillä ”ala on niin korruptoitunut”.

Lähteet:

Lääkärilehti

BMJ 2015;350:h2088

Lue myös:

Osteoporoosi haurastuttaa luuta

Osteoporoosi – piilevä terveysuhka

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi