Kauneus ja Terveys

Osaatko käyttää kondomia oikein?

Osaatko käyttää kondomia oikein?
Kondomi on vuosituhansien saatossa kehittynyt yhdeksi suosituimmaksi ehkäisykeinoksi. Kondomilla on etunsa – se on muun muassa ainoa ehkäisymenetelmä, joka oikein käytettynä suojaa ei-toivotun raskauden lisäksi myös seksitaudeilta. Kondomin käytössä on omat niksinsä, joten sen käyttöön kannattaa ennen tositilannetta perehtyä. Huomioi myös kondomin päivämäärä ja säilytystapa.
Julkaistu: 15.5.2013

Kondomin historia on lähes yhtä värikäs kuin sen nykyinen valikoimakin – sen historia ulottuu jopa 2000 vuoden taakse. Kondomin käyttötarkoitus ei-toivotun raskauden välttämiseen ei ole vuosien varrella juuri muuttunut, mutta kondomina käytetyn materiaalin suhteen asia on toisin: kiinalaiset tekivät kondomeja muun muassa öljytystä silkkipaperista, eurooppalaiset puolestaan pellavakankaasta – joka tosin hiertymien vuoksi korvattiin myöhemmin muun muassa kalanrakoilla ja sian suolella.

Kondomi nykyisessä muodossaan alkoi kehittyä 1800-luvun lopussa, kun kumista kondomia alettiin rengasvalmistaja Goodyearin toimesta valmistaa. 1900-luvun alussa kondomin valmistus ja käyttö alkoivat kasvaa ja keskustelu niistä yleistyä. Julkisen keskustelun myötä kondomin vastustus lisääntyi, sillä sitä pidettiin uhkana avioliitolle ja perheelle.

1900-luvun alussa Ruotsissa tuli voimaan ehkäisyvälineitä koskeva laki, joka kielsi kaiken kondomia ja muita ehkäisymenetelmiä koskevan tiedotus- ja valistustoiminnan. Tämän vuoksi 1930–1950-luvuilla kondomejakin myytiin vielä peitenimellä, kuten "kumitavaraa".

Kondomien myynti, käyttö ja valistustoiminta vapautuivat 1970-luvulle tultaessa. Samoihin aikoihin RFSU lanseerasi Suomessa ensimmäisen kondominsa mainoslauseella "suora kondomi ilman liukuvoidetta". Melko nopeasti tämän jälkeen kondomimarkkinoille alkoi ilmaantua erimallisia ja erikokoisia kondomeja. 

Nykyään kondomeja löytyy niin muotoiltuja, juomuisia, sileitä, isompia ja pienempiä – vaihtoehtoja siis löytyy. Merkeissä on eroja ja kokeilemalla löytää itselleen sopivan. Kondomeja on saatavilla myös allergisille.

– Kumiallergisille löytyy allergiavapaa, lateksiton kondomi, joita voi hankkia muun muassa hyvinvarustetuista päivittäistavarakaupoista. Ne ovat pikkuisen kalliimpia, mutta laadultaan hyviä. Ne ovat myös ohuempia, jolloin tuntuma on monen mielestä parempi, Väestöliiton asiantuntijalääkäri Miila Halonen toteaa.

Kondomi käy kaikille

Kondomi on luultavasti suurimmalle osalle ensimmäinen ehkäisymenetelmä muun muassa helpon hankintatavan vuoksi. Melko usein parisuhteeseen siirtyessä kondomiehkäisystä siirrytään muuhun ehkäisyyn.

– Hormonaalinen ehkäisy voi olla naiselle hyödyksi, mikäli kuukautiset ovat kovin epäsäännölliset, kivuliaat ja runsaat – se voi siis parantaa naisen elämänlaatua. Tuplaehkäisy, eli esimerkiksi kondomi ja e- pillerit, on aina suotavaa uudessa suhteessa, RFSU:n seksuaaliterapeutti Sari Mäki muistuttaa.

Hormonaalinen ehkäisy on kondomien suurin kilpailija ehkäisymarkkinoilla, mutta kondomilla on etunsa hormonaaliseen ehkäisyyn verrattuna. RFSU:n teettämän Kondomittari-tutkimuksen (2013) mukaan kondomi on suomalaisten tavallisin ehkäisykeino.

– Kondomi on helppo hankkia, sillä kuka tahansa voi käydä kondomeja ostamassa eikä se vaadi lääkäriä tai seurantatutkimuksia. Moni arvostaa myös hormonittomuutta tänä päivänä – usein haetaan ehkäisymenetelmää, jolla ei ole haittavaikutuksia, asiantuntijalääkäri Halonen kertoo.

Kondomit ovat myös ainoita miehen käytettävissä olevia ehkäisymenetelmiä. Kondomin käytön kautta miehelläkin on kokemus ehkäisyn käytöstä ja samalla vastuu vanhemmaksi tulemisesta.

On syytä muistaa, että kondomi on ainoa sukupuolitaudeilta suojaava ehkäisymenetelmä.

– Toki täytyy mainita, että osan aikuistenkin kohdalla on vielä epäselvää, että seksitaudit tarttuvat kaikille limakalvoille, myös suun ja peräsuolen limakalvoille. Seksitautien tartuntatavoista tulee paljon kysymyksiä, Mäki toteaa.

Käytä kondomia oikein

Kondomi on hyvä ehkäisymenetelmä, kun sitä käyttää oikein ja koko yhdynnän ajan. Erityisen tärkeää ennen kondomin käyttöönottoa on tarkistaa sen säilytystapa ja päivämäärä.

– Kondomi kestää hyvin kylmää ja viileää, mutta huonosti lämmintä – esimerkiksi auton hansikaslokerossa tai ikkunalaudalla kondomi ei kestä edes viimeiseen käyttöpäivään asti, Halonen muistuttaa.

Kondomia laittaessa on tärkeä lähteä rullaamaan kondomia oikeinpäin. Ensin kondomin kärjestä puristetaan ilmat pois, jonka jälkeen kondomia voi varovasti ruveta rullaamaan. Varmista, että kondomi on napakasti paikoillaan.

Myös yhdynnän aikana on hyvä varmistaa, että kondomi on kunnolla paikallaan. Erektion kovuus saattaa nimittäin vaihdella.

Halonen korostaa varovaisuutta pakettia avatessa: vältä foliopakkauksen avaamista hampailla, kynsillä tai terävällä esineellä. Kondomia on käsiteltävät hellävaroin myös jälkeenpäin.

– Yhdynnän jälkeen penis pitää vetää pian emättimestä tai peräsuolesta, jottei kondomi luiskahda löystyneen peniksen päältä pois. Kondomin silmämääräinen tarkastelu seksin jälkeen riittää – kondomin hajoamisen näkee selkeästi. Jos kondomi on hajonnut, jälkiehkäisyä tarvitaan miesten ja naisten välisessä seksissä. Suositeltavaa on myös varata aika tautitesteihin, etenkin uuden kumppanin kohdalla, Halonen ohjeistaa.

Kondomilla turvaat terveyttäsi ja tulevaisuuttasi

Seksitaudit voivat tarttua jokaiseen ja niitä voi myös tietämättään kantaa. Erityisesti uudessa suhteessa tai irtosuhteissa kondomin käyttö on suositeltavaa. Seksitaudit voivat aiheuttaa pitkälle vaikuttavia seurauksia, kuten lapsettomuutta. Kondomi saattaa unohtua helposti esimerkiksi humalatilan vuoksi, joka jo itsessään madaltaa riskinottokynnystä. 

Kondomin käytön ehdottaminen voi tuntua vaikealta, etenkin mitä nuorempi on ja mitä huonommin kumppanin tuntee. Sitä ei kuitenkaan tarvitse jännittää.

–  RFSU:n vuoden 2013 Kondomittarissa ilmeni, että kondomin käyttöä ehdottavaa kumppania pidettiin etenkin vastuullisena ja huomaavaisena, Mäki kertoo.

Kondomin laitto voi aluksi tuntua vaikealta. Sekä Halonen että Mäki suosittelevat kondomin käytön opettelemista. Kondomeja voi ostaa ja niiden käyttöön voi tutustua ennen yhdyntää – siten kumppaniaan on tositilanteessa mahdollista avustaa.

Yleensä kondomi yhdistetään nuoruusikään, mutta sitä voi hyvin käyttää ehkäisymenetelmänä myös aikuisten parisuhteissa.

Internetistä löytyy runsaasti kondomin käyttöön liittyviä sivustoja. Yksi esimerkki tästä on Väestöliiton kondomikioski.fi, josta voi sekä tilata kondomeja että opetella niiden käyttöä opetusvideoiden avulla.

Lue myös:

Kommentoi »