Löydä sinulle sopiva ehkäisy

Löydä sinulle sopiva ehkäisy
Etsitkö oikeaa ehkäisyä? Tee valinta oman elämäntilanteesi mukaan.
Julkaistu 26.5.2011

Ei vakituista suhdetta 

Jos et ole vakituisessa parisuhteessa, muista kondomi yhdynnän alusta loppuun. Käytä kumia, vaikka käyttäisit muutakin ehkäisyä. Siten vältät sukupuolitauteja ja ehkäiset tulehduksia, jotka voivat aiheuttaa lapsettomuutta.

Ei lapsia? 

Jos olet terve eikä sinulla ole esteitä yhdistelmähormoniehkäisylle, se on helpoin ratkaisu. Kierukan käyttöä ei estä se, jos et ole synnyttänyt.

Nuori tai vanha? 

Jos tarvitset ehkäisyä, huolehdi siitä, olitpa minkäikäinen tahansa. Yhdistelmähormonien käyttö on helppoa ja turvallista myös nuorelle. Jos olet terve etkä tupakoi, voit jatkaa käyttöä vaihdevuosiin saakka. Jos olet 35-vuotias tai vanhempi tupakoija tai jos 40-vuotiaana harkitset yhdistelmähormoneita ensimmäistä kertaa, estradiolivaleraatti on sinulle turvallisin estrogeeni. Se muuntuu kehossa luonnolliseksi estradioliksi. Keltarauhashormoniehkäisy sopii, vaikka sinulla olisi yksittäisiä lieviä sydän- ja verisuonitaudin riskejä. Hormonikierukka hoitaa myös yli nelikymppisillä tavallisia runsaita vuotoja. Jos kuukautisesi ovat normaalit, kuparikierukka voi toimia hyvin hormoneitta. Jos kuukautisesi ovat pian historiaa, spermisidinkin teho voi riittää, muttet voi olla siitä varma ilman kondomia.

Lasten saamisen välillä 

Jos täysimetät eli lapsesi syö vain äidinmaitoa korkeintaan neljän tunnin tai yöllä kuuden tunnin välein, raskausriskisi on vain pari prosenttia – kunhan kuukautisesi eivät ole alkaneet. Imettäjä voi käyttää myös kondomia tai kuuden viikon kuluttua synnytyksestä keltarauhashormoniehkäisyä. Minipillerien käyttö on helpoin lopettaa, kun toiveissa on uusi raskaus. Yhdistelmähormonit sopivat, kun rinta on lapselle enää vain hupi.

PMS-oireet 

Kärsitkö kuukautisia ennen mielialavaihteluista, turvotuksesta tai migreenistä? Kun käytät yhdistelmähormoneita ilman taukoja, kuukautisesi ja niihin liittyvät vaivat harvenevat. Ehkäisyrenkaan tasainen hormoniannos, hormonikierukka tai yhdistelmäpilleri, jossa on lyhyt lumepillerijakso, voivat auttaa. Yhdistelmähormonien keltarauhashormoneista drospirenoni voi vähentää turvotusta, koska sillä on lievästi nestettä poistava vaikutus.

Runsaat vuodot 

Keltarauhashormoniehkäisy vähentää yleensä vuotoja. Hormonikierukasta saat runsaiden kuukautisten hoidossa Kela-korvauksen. Myös uusi yhdistelmäpilleri, jonka keltarauhashormoni on dienogesti, hoitaa runsaita kuukautisia. Muutkin yhdistelmähormonit vähentävät vuodon määrää.

Migreeni 

Yhdistelmähormonit eivät sovi sinulle, jos saat aurallisia migreenejä eli migreenejä, joihin liittyy näköoireita ja puutumista. Yhdistelmähormonit lisäisivät aivohalvausvaaraasi. Keltarauhashormoneja voidaan harkita. Muissa migreeneissä voit käyttää hormoniehkäisyä, jos sinulla ei ole aivohalvauksen riskitekijöitä. Kuparikierukka voi olla hyvä hormoniton vaihtoehto. Mikäli migreenisi liittyvät kuukautisiin, yhdistelmähormoniehkäisy harvennetuin tauoin voi auttaa. Tauon aikana estrogeenigeelikuuri saattaa rauhoittaa tilannetta.

Kohonnut verenpaine 

Kuparikierukka on hyvä hormoniton vaihtoehto, jos et kärsi runsaista vuodoista. Jos verenpaineesi on hallinnassa yhdellä lääkkeellä, voit käyttää myös yhdistelmähormoneja alle 35-vuotiaana. Drospirenoni yhdistelmähormonien keltarauhashormonina poistaa lievästi nestettä ja on joissakin tutkimuksissa laskenut hiukan verenpainetta. Jos verenpaine on hallitsemattomasti koholla, sinulla on ylipainoa ja ehkä jo ikääkin, unohda yhdistelmähormonit. Keltarauhashormonin käyttö on mahdollista.

Akne 

Yhdistelmähormonien keltarauhashormoneista syproteroniasetaatti, drospirenoni ja dienogesti vaikuttavat mieshormonia vastaan. Ne voivat vähentää ihon rasvoittumista ja lievittää aknea. Hormonikierukan ja -kapselin sekä joidenkin pillerien levonorgestreelin vaikutus on päinvastainen, ja ne saattavat lisätä aknea.

Endometrioosi 

Yhdistelmähormoniehkäisy harvoin tauoin rauhoittaa endometrioosia ja voi kutistaa sitä. Myös hormonikierukka voi auttaa. Keltarauhashormoni dienogestia sisältävä lääke hoitaa endometrioosia, mutta sitä ei varsinaisesti ole tarkoitettu ehkäisyyn.

Hormoneilla vai ilman? 

YhdistelmähormonitYhdistelmähormoneja eli estrogeenia ja keltarauhashormonia sisältävä ehkäisy estää munasolua irtoamasta sekä siittiöiden liikettä kohdunkaulalla. Tavallisimmin yhdistelmähormoneissa käytetään keltarauhashormonin kanssa etinyyliestradioli-estrogeenia. Voit valita pillerin, ehkäisyrenkaan tai laastarin.Yhdistelmähormonit+ ovat luotettava ja helppo ehkäisytapa+ vähentävät kuukautisvuotoja ja kipuja sekä hyvälaatuisia lihas ja rakkulakasvaimia+ vähentävät kohtu- ja munasarjasyövän riskiä+ harventavat kuukautisia ja niihin liittyviä vaivoja siinä tapauksessa, että käytät pitkään tauotta rengasta, laastaria tai pilleriä, jonka hormonimäärät eivät vaihtele+ niukentavat endometrioosia eli kohdun ulkopuolella kasvavaa kohdun limakalvoa+ eivät lisää lihavuutta ja lapsettomuutta, toisin kuin moni luulee− eivät sovi vakavissa perussairauksissa, kuten hankalassa verenpainetaudissa, aurallisessa migreenissä tai veren hyytymistä lisäävissä sairauksissa veritukosvaaran vuoksi− saattavat aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä, turvotusta ja mielialavaihteluja, joita tosin voi liittyä myös normaaliin kuukautiskiertoon ja joissa jokin toinen valmiste saattaa auttaa− voivat menettää tehoaan joidenkin lääkkeiden ja rohdosten kanssa, esimerkiksi tetrasykliinin ja mäkikuisman.KeltarauhashormonitKeltarauhashormoni estää siittiöiden pääsyä kohtuun. Osa hormoneista estää myös ovulaation. Voit valita minipillerin, hormonikapselin, -injektion tai -kierukan.+ sopivat usein silloinkin, kun estrogeeni ei käy+ saattavat niukentaa kuukautisia tai aiheuttaa näiden poisjäännin− saattavat aiheuttaa vuotohäiriöitä etenkin käytön alussa− saattavat aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä, rintojen arkuutta tai mielialavaihtelua, joita tosin voi liittyä myös normaaliin kuukautiskiertoon ja joissa jokin toinen valmiste saattaa auttaa− voivat menettää tehoaan mäkikuisman ja joidenkin lääkkeiden kanssa.

Ehkäisy hormoneitta 

Hormoniton ehkäisy perustuu pitkälti erilaisiin estemenetelmiin, jotka estävät siittiöiden pääsyn munasolun luo, tai seksistä pidättäytymiseen. Vaihtoehtoja ovat kuparikierukka, kondomi, pessaari, ehkäisykupit, spermisidi ja varmat päivät.Hormoniton ehkäisy+/− ei aiheuta hormoniehkäisyn hyötyjä ja haittoja− voi olla altis unohduksille ja hutiloinnille.Asiantuntija dosentti, naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri Mervi Halttunen-Nieminen, Hyksin naistenklinikkaLähteet Duodecim, Suomen Lääkärilehti, www.who.int: Family Planning – A Global Handbook for Providers, 2007

Kommentoi »