Terve.fi

Yleistietoa nielutulehduksesta

Yleistietoa nielutulehduksesta
Nielutulehdus, usein angiina, on yleinen lääkäriin hakeutumisen syy. Lue nielutulehduksen eri syistä!
Julkaistu: 5.4.2018

Nielutulehdus (nielurisatulehdus, tonsilliitti, angiina) on lääkäriin hakeutumisen yleisimpiä syitä ja se voi olla osa yleisempää hengitystieinfektiota tai infektion ainoa ilmentymä. Tulehduksen tärkein oire on joko jatkuva tai nieltäessä tuntuva kipu.

Taudin voivat aiheuttaa virukset tai bakteerit, joista tärkein on A-ryhmän ß-hemolyyttinen streptokokki. Viruksen aiheuttama infektio ei yleensä vaadi hoitoa. Kun A-ryhmän ß-hemolyyttinen streptokokki aiheuttaa nielurisatulehduksen, sitä kutsutaan angiinaksi, ja hoitona on antibiootti. Viruksen tai bakteerin aiheuttaman tonsilliitin voi erottaa toisistaan ainoastaan laboratoriokokeella.

Nielutulehduksen aiheuttaja

Virukset aiheuttavat suurimman osan äkillisesti alkaneista nielutulehduksista. Yleisimmät nielutulehduksen aiheuttajat bakteereista ovat beetahemolyyttiset streptokokit (ryhmät A, C ja G), ja viruksista adenovirukset sekä Epstein-Barrin virus. Beetahemolyyttisten streptokokkien osuus taudin aiheuttajista on noin 14-40 %. Alle kolmevuotiailla ne ovat kuitenkin harvinaisia. Adenovirus on toiseksi yleisin nielutulehduksen aiheuttaja, sitä esiintyy noin 2-19 %:lla nielutulehdus potilaista. Adenovirusta tavataan kaikissa ikäryhmissä, mutta erityisesti alle viisivuotiailla lapsilla.

Epstein-Barrin virusta esiintyy noin 2-9 prosentilla nielutulehduspotilaista, ja se aiheuttaa tyypillisen mononukleoosin eli rauhaskuumeen eli "pusutaudin". Mononukleoosi tarttuu limakalvokosketuksen yhteydessä, josta nimitys pusutauti tulee. Mononukleoosin voi sairastaa vain kerran elämässä.

Muita nielutulehduksen harvinaisempia aiheuttajia ovat mm. Chlamydia pneumoniae ja Mycoplasma pneumoniae -bakteerit sekä influenssavirukset. Myös nielutippurin mahdollisuus pitää muistaa. Monissa tapauksista, jopa kolmasosassa, taudinaiheuttajaa ei saada selville.

Nielutulehduksen seuranta

Jos A-streptokokin aiheuttaman nielutulehduksen oireet eivät helpota muutaman päivän kuluessa antibioottihoidon aloittamisesta tai oireet pahenevat, on syytä hakeutua uudelleen lääkäriin. Tehonneen antibioottihoidon jälkeen ei tarvitse ottaa uutta nieluviljelyä.

Nielutulehduksen periytyvyys ja yleisyys

Nielutulehdus on hyvin yleinen tartuntatauti, eikä se siten ole perityvä sairaus. Tautia esiintyy kaikenikäisillä, ja se onkin yksi yleisimpiä lääkärissä käynnin syitä.

Nielutulehduksen ennuste

Bakteerin aiheuttama nielutulehdus paranee yleensä hyvin antibioottihoidolla, mutta sen uusiutuminen pian hoidon jälkeen ei ole harvinaista. Antibiootit ovat vähentäneet komplikaatioiden esiintymistä. Yleisimmän komplikaation eli kurkkupaiseen esiintyvyys on 37 / 100 000 ihmistä vuodessa ja muut komplikaatiot ovat huomattavasti harvinaisempia. Komplikaatioista ja liitännäistaudeista ainoastaan reumakuume voi aiheuttaa pysyviä muutoksia ja oireita erityisesti niveliin ja sydänläppiin.

Lähteet:

Nielutulehdus. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen, Suomen Otolaryngologiyhdistyksen, Suomen Infektiolääkärit ry:n ja Kliiniset mikrobiologit ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2013.

ICD-10:

J02 Akuutti nielutulehdus

Kommentoi »