Terve.fi

Nielutulehduksen oireet

Nielutulehduksen oireet
Nielutulehduksen oireet vaihtelevat sen aiheuttajan mukaan. Lue tulehduksen oireista!

Nielutulehduksen tärkein oire on jatkuva tai nieltäessä tuntuva kipu. Nielun takaosassa, suulaessa, nielukaarissa ja nielurisoissa havaitaan vaihtelevasti punoitusta. Nielurisojen pinnalla voi olla myös vaaleita peitteitä. Tautiin liittyy usein myös kuume, joka voi nousta jopa 40 asteeseen, ollen yleensä yli 38 astetta.

Streptokokki- eli bakteeritulehdukseen viittaavia oireita ovat mm. oireiden nopea alku, selvä nielukipu, peitteet tonsilloissa eli nielurisoissa, suurentuneet ja aristavat leukakulman imusolmukkeet, päänsärky, pahoinvointi ja oksentelu etenkin lapsilla. Oireiden lisääntyessä myös streptokokki A:n todennäköisyys tulehduksen aiheuttajana kasvaa.

Virusinfektioon puolestaan viittaavat alle viiden vuoden ikä, nuha ja yskä, äänen käheys, rakkulat suun limakalvoilla, silmän sidekalvon tulehdukset ja ripuli.

Oireet ovat kuitenkin pelkästään suuntaa antavia, joten taudin aiheuttajaa ei voida määrittää pelkkien oireiden perusteella. Nielu voi olla peitteinen virustulehduksessakin!

Nielutulehduksen komplikaationa voi kehittyä kurkkupaise, jonka oireita ja löydöksiä ovat mm. voimakas kurkkukipu erityisesti paiseen puolella, nielemisvaikeudet, puuromainen puhe ja leukalukko. Joidenkin A-streptokokkikantojen aiheuttamiin nielutulehduksiin voi liitännäissairautena tai jälkitautina liittyä tulirokko, harvoin toksisen sokin kaltainen oireyhtymä tai reumakuume.

Yleensä akuutti nielutulehdus on kuitenkin lievä ja itsestään parantuva tauti.

Kliinisten oireiden lisäksi nielutulehduksen diagnosoinnissa on tärkeää selvittää, onko kyseessä bakteerin vai viruksen aiheuttama tauti. Lisäksi todetaan mahdolliset komplikaatiot ja henkeä uhkaavat tilat. Bakteerit diagnosoidaan nielunäytteestä tehtävällä viljelyllä tai streptokokki-A-pikatestillä, joka valmistuu potilaan odottaessa. Pikatestin positiivinen tulos on riittävän luotettava, mutta negatiiviset tulokset olisi hyvä varmistaa nieluviljelyllä, jolla voidaan osoittaa A-streptokokin lisäksi streptokokit C ja G. Nielunäytteen viljelyvastaus on luettavissa viimeistään vuorokauden kuluttua näytteen otosta. Virusdiagnostiikalla on harvoin merkitystä akuutin nielutulehduksen hoidossa. Epstein-Barrin virus ja adenovirukset voidaan tarvittaessa määrittää vasta-ainetesteillä. Mononukleoosille on myös olemassa pikatesti.

Lähteet:

Nielutulehdus. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen, Suomen Otolaryngologiyhdistyksen, Suomen Infektiolääkärit ry:n ja Kliiniset mikrobiologit ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2013.

Julkaistu: 5.4.2018
Kommentoi »