Terve.fi

Angiina - 28662

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo
Julkaistu 27.1.2009

Kysymys:

4 vuotias poika, asumme espanjassa ja seitsemäs angiina menossa neljän kuukauden sisään. Lääkäri sanoi ottavansa näytteen kurkusta, mutta sitä ei voi ottaa antibiootti kuurin aikana. mikä tämä näyte mahtaa olla ja voiko sen siis ottaa terveestä kurkusta vai pitääkö meidän odottaa seuraava tulehdusta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Angiinalla tarkoitetaan streptokokkibakteerin aiheuttamaa nielurisatulehdusta, jonka oireeena on lähinnä kurkkukipu ja kuume. Alle kouluikäisillä lapsilla todennäköisin aiheuttaja nielurisatulehdukselle on virus (vaikka nielussa olisi peitteitä), joka paranee itsestään ja johon antibiootti ei auta. Pelkästään nieluun katsomalla angiinadiagnoosia ei siis voi tehdä koskaan, vaan aina ennen antibioottikuurin aloittamista nielusta on otettava näyte. Antibioottikuurin aloittamisen jälkeen näytettä on yleensä turha ottaa, koska antibiootti voi estää bakteerin kasvun viljelymaljalla, vaikka sitä nielussa olisikin.

Jos lapsella on todettu viljelyillä useita toistuvia nielurisatulehduksia (joihin liittyy selvät oireet), kannattaa ottaa näytteet muistakin perheenjäsenistä. Näin voidaan todeta mahdolliset oireettomat kantajat, jotka voivat siirtää bakteerin lapseen yhä uudestaan. Bakteerit voidaan tarvittaessa häätää kantajalta antibioottikuurilla. Mikäli perheessä ei ole angiinakierrettä, kantajia ei tarvitse etsiä eikä hoitaa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.