Terve.fi

Yleistietoa lasten nielurisatulehduksesta

Yleistietoa lasten nielurisatulehduksesta
Nielurisatulehdus eli angiina on ikävä infektio, jonka aiheuttaa usein virus, toisinaan myös bakteeri. Tunnista oireet, niin osaat hoitaa lasta oikein.
Teksti
Julkaistu 11.11.2013

Nielurisatulehdus on infektio, jossa yksi tai molemmat nielurisat (pyöreitä imusolmukkeita tai rauhasia) kurkun takaosan (eli nielun) kummallakin puolella tulevat punaisiksi, turpoavat ja tulehtuvat.

Nielurisatulehdus tarttuu suorassa kosketuksessa suun tai nenän eritteiden kanssa.

Useimmiten nielurisatulehduksen aiheuttavat virukset, kuten adenovirus, influenssa- ja Epstein-Barr -virus, joka aiheuttaa yleisesti mononukleoosia.

Inkubaatioaika (eli taudin itämisaika ennen sairastumista viruskosketuksen jälkeen) on erilainen jokaisen viruksen kohdalla.

Nielurisatulehdus voi myös olla bakteerien aiheuttama. Yleisin nielurisatulehdusta aiheuttava bakteerityyppi on A-ryhmän streptokokki, joka aiheuttaa noin 15% kaikista nielurisatulehduksista. Itämisaika on 2-7 vuorokautta.

Lasten nielurisatulehduksen oireet

Nielurisatulehdus alkaa usein kuumeella ja kurkkukivulla. Lapsi tuntee olonsa yleensä hyvin sairaaksi. Usein ilmenee nielemisvaikeuksia eikä paljon ruokahalua.

Nielurisatulehdusta sairastavalla lapsella kurkun limakalvot ovat punaiset, mikä on tulehduksen merkki. Nielurisat ovat laajentuneet ja usein niiden päällä on valkoisia märkäpilkkuja.

Kuvassa turvonneet nielurisat.

Jotkut lapset valittavat vatsakipua ja voivat oksentaa, erityisesti jos heillä on streptokokkien aiheuttama kurkkutulehdus.

Joskus streptokokkien aiheuttama kurkkutulehdus voi myös aiheuttaa ihottumaa. Tätä tautia kutsutaan nimellä tulirokko eli scarlatina.

Silloin tällöin kaulan imusolmukkeet voivat turvota nielurisatulehduksen yhteydessä, erityisesti kun tuledus on mononukleoosin aiheuttama.

Komplikaatiot

Jos lapsilla on korkea kuume eivätkä he pysty juomaan tarpeeksi, koska nieleminen on kivuliasta, heidän elimistönsä voi kuivua. Tämä voi tarkoittaa, että heille tullaan antamaan suonensisäistä nesteytystä tai he joutuvat ehkä sairaalahoitoon.

Harvoissa tapauksissa hoitamaton bakteeriperäinen nielurisatulehdus voi johtaa märkäpesäkkeeseen (paikallinen tulehtunut märkäeritekerääntymä) nielurisojen ympärillä. Tässä tapauksessa lapsella on korkea kuume, hän tuntee olonsa kurjaksi, nieleminen on vielä vaikeampaa ja hänellä voi olla vaikeuksia avata leukansa. Mikäli tämä on tilanne, vie lapsi välittömästi lääkäriin.

Streptokokkien aiheuttaman kurkkutulehduksen harvinaisiin komplikaatioihin kuuluvat reumaattinen kuume, joka voi vahingoittaa sydänläppiä ja aiheuttaa niveltulehduksen, kuten myös erään munuaistulehdustyypin, jota kutsutaan nimellä äkillinen munuaiskerästulehdus.

Jos lapsella on toistuvia streptokokkien aiheuttamia kurkkutulehduksia, nielurisat joudutaan ehkä poistamaan leikkauksella. Nielurisojen poistoleikkaus voi olla tarpeellinen myös, jos lapsen nielurisat ovat niin isot, että lapsen on vaikea niellä, hän kieltäytyy syömästä tai hän kuorsaa ja hänen unensa on rauhatonta pitkään.

Lasten nielurisatulehduksen hoito / Mitä tehdä

Jos luulet, että lapsesi nielurisat ovat tulehtuneet, kysy neuvoa lääkäriltä. Lääkäri saattaa tehdä testin pumpulipuikon avulla saadakseen selville, onko infektio streptokokkibakteerien aiheuttama vai ei. Jos se on, lastasi tulee hoitaa antibiooteilla, tavallisesti penisilliinillä. Lääkäri voi myös ottaa verinäytteen mononukleoosin varalta.

Varmista, että lapsesi ottaa määrätyt antibiootit lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Voit helpottaa lapsesi kipua antamalla hänen levätä, antamalla hänelle juotavaa ja myös särkylääkkeitä ja kuumetta alentavia lääkkeitä, kuten parasetamolia tai ibuprofeenia.

Joillakin lapsilla mehujää tai muu kylmä, sileä syötävä helpottaa nielemisvaikeuksia.

Tämä voi auttaa lastasi nesteen saamisessa ja ennaltaehkäistä elimistön kuivumista. Toisille lapsille lämpimät juomat ja suolavesikurlaukset voivat tuntua hyvältä.

Kurkkupastillit tai -suihkeet isommille lapsille voivat myös helpottaa kurkkukipua.

Kysy uudelleen lääkärin neuvoa, jos lapsesi kuume nousee hoidon aikana, jos hän näyttää kovin sairaalta, jos hänellä on hengitysvaikeuksia tai kivuliaita ja turvonneita niveliä tai jos hän valittaa ihottumaa tai korvasärkyä.

Ennaltaehkäisy

Mikäli mahdollista, pidä lapsesi erillään nielurisatulehdusta tai kurkkukipua sairastavista ihmisistä.

Kannusta lastasi pesemään kätensä usein, erityisesti ennen aterioita, nielurisatulehduksen ja muiden infektioiden ennaltaehkäisemiseksi.

Opeta lastasi myös olemaan jakamatta juomiaan, hammasharjaansa tai ruokailuvälineitä muiden kanssa.

Streptokokkien aiheuttama kurkkutulehdus on tarttuva, kunnes lapsi on saanut antibiootteja vähintään vuorokauden ajan.

Lapsesi pitää levätä ja pysyä poissa päivähoidosta tai koulusta kunnes kuume on laskenut tai kunnes hän voi paremmin. Noudata näitä vaiheita myös tulirokkotapauksissa.

Jotkut ihmiset voivat olla streptokokkibakteerien kantajia sairastumatta itse nielurisatulehdukseen. Nämä “kantajat” voivat levittää taudinaiheuttajaa muihin ihmisiin, vaikka eivät itse sairastu.

Kommentoi »