Terve.fi

Lasten kurkkukipu

Lasten kurkkukipu
Lasten kurkkukipu voi olla kurkun minkä tahansa osan limakalvojen turpoamisen ja tulehtumisen aiheuttama. Lue lisää lasten kurkkukivusta.
Julkaistu 8.11.2013

Kurkkukipu on suun takaosassa tuntuvaa kipua. Kurkussa on nielu, joka yhdistää nenän takaosan, suun ja ruokatorven. Nielurisat, jotka ovat pyöreitä imurauhasia kurkun takaosan molemmin puolin, voivat myös aiheuttaa kipua kurkussa.

Kurkkukipu voi olla kurkun minkä tahansa osan limakalvojen turpoamisen ja tulehtumisen aiheuttama.

Kun nielu on tulehtunut, kyseessä on nielutulehdus eli faryngiitti. Kun nielurisat ovat tulehtuneet, kyseessä on tonsilliitti eli nielurisatulehdus. Joskus kurkkukivusta puhutaan nimellä faryngotonsilliitti, kun molemmat kurkun osat ovat tulehtuneet.

Lapsilla useimmat kurkkukivut aiheutuvat virusinfektiosta, johon liittyy usein myös vilustumisoireita kurkkukivun lisäksi.

Lasten kurkkukivun aiheuttajat

Valtaosan kurkkukivuista aiheuttaa virukset. Yleisin on adenovirus. Myös mononukleoosi ja influenssa voivat olla kurkkukivun taustalla.

Joskus kurkkukipu voi olla bakteeri-infektion aiheuttama. Yleisin sellainen bakteeri on Streptococcus pyogenes, jota myös sanotaan A-ryhmän streptokokiksi. Kun kurkkukipu on infektion aiheuttama, se voi tarttua helposti henkilöltä toiselle suun ja/tai nenän eritteiden suoran kosketuksen kautta.

Lasten kurkkukivun oireet

Kurkkukivusta kärsivällä lapsella on usein myös muita tavallisen vilustumisen oireita, kuten vuotava nenä, aivastelua ja nenän tukkoisuutta. Kurkku tuntuu kipeältä ja nieleminen on vaikeaa ja kivuliasta. Lapsella voi olla kuumetta ja jopa ihottumaa voi ilmaantua. Yleensä lapset tuntevat olonsa aika hyväksi, ellei tulehdus ole bakteeriperäinen .

A-ryhmän streptokokkitulehduksesta kärsivät lapset tuntevat olonsa usein huonommaksi kuin virusperäisen tulehduksen ollessa kyseessä. Oireiden lisääntyessä myös streptokokki A:n todennäköisyys tulehduksen aiheuttajana kasvaa. Kuumeen lisäksi voi olla kipuja muuallakin (kuten päänsärkyä tai vatsakipua) sekä nielemisvaikeuksia.

Jos nielurisat ovat tulehtuneet, ne ovat usein punaiset ja turvonneet, mahdollisesti märkäeritteen peittämät.

JLapsella voi olla myös pahoinvointia. Kaulan imusolmukkeet laajenevat usein ja alkavat aristaa.

Mononukleoosissa kurkku voi olla hyvinkin kipeä, kaulan imusolmukkeet ovat usein selvästi turvonneet, nielurisat ovat peitteiset ja lapsella on usein kuumetta. Myös perna saattaa suurentua tulehduksesta johtuen.

Viruksen aiheuttama kurkkukipu häviää yleensä itsestään muutaman päivän kuluessa. Joskus viruksen aiheuttama kurkkukipu voi johtaa bakteeri-infektioon korvassa tai keuhkoissa tai jopa kurkussa. Jos epäilet näin tapahtuneen, mene lääkäriin.

Streptokokkien aiheuttamassa kurkkukivussa infektio voi levitä ja johtaa sivuontelo- ja/tai korvatulehdukseen, keuhkokuumeeseen ja ihotulehdukseen märkäruven muodossa. Jotkut streptokokkilajit tuottavat toksiinia, joka aiheuttaa ihottumaa nimeltä tulirokko.

Hoitamattomat streptokokkien aiheuttamat kurkkutulehdukset voivat puolestaan aiheuttaa reumaattista kuumetta sydänläppiin, niveliin ja munuaisiin (tätä munuaistulehdusta sanotaan munuaiskerästulehdukseksi).

Jos lapsellasi on kuumetta ja merkittäviä nielemisvaikeuksia, eikä hän pysty nielemään omaa sylkeään, hänet on vietävä välittömästi lääkäriin. Tässä tapauksessa lapsi on saattanut saada harvinaisemman, mutta vakavan infektion, kuten kurkun märkäpesäkkeen (nielurisan ympäryksen märkäpesäke tai nieluntakainen märkäpesäke) tai äkillisen kurkunkannen tulehduksen. Kaikki nämä saavat lapsen näyttämään sairaalta ja kokemaan hengittämisen vaikeaksi. Nämä sairaudet voivat vaatia välitöntä hoitoa.

Lasten kurkkukivun hoito

Jos lapsellasi on kurkkukipua ja hän on mahdollisesti vilustunut eikä hänellä ole kuumetta, sekä hänen yleisvointinsa on muuten hyvä, kyse on luultavasti virusinfektiosta. Voit tarkkailla kuinka tilanne kehittyy 2-3 päivän kuluessa ja ottaa yhteyttä lääkäriin, mikäli tarpeen.

Antibiootit eivät tehoa virusinfektioihin.

Oireita voidaan lievittää särkylääkkeillä, kuten parasetamolilla tai ibuprofeenilla. Myös lepo ja runsas juominen helpottaa usein oloa.

Joillakin lapsilla mehujään tai muiden kylmien, helposti nieltävien ruoka-aineiden syöminen näyttää helpottavan nielemisvaikeutta ja voi auttaa elimistön kuivumisen ennaltaehkäisemisessä. Usein myös kuumien juomien nauttiminen tai suolavedellä kurlaaminen voi helpottaa kurkkukipua.

Kurkkutabletit ja -suihkeet voivat myös auttaa etenkin isompia lapsia kurkkukivun lievittämisessä.

Jos lapsellasi on korkeaa kuumetta kurkkukivun yhteydessä ja jos hän vaikuttaa hyvin sairaalta, on parasta viedä hänet heti lääkäriin, sillä lapsesi on saattanut saada bakteeri-infektion.

Lääkäri voi ottaa vanutikulla näytteen lapsesi kurkusta tutkiakseen, onko siellä A-ryhmän streptokokkeja. Jos testi on positiivinen, lapsesi tarvitsee antibioottikuurin, yleensä penisilliiniä. Anna antibiootit lääkärin määräysten mukaisesti. On tärkeää ottaa koko kuuri streptokokkibakteerien häätämiseksi nielusta tai nielurisoista.

Jos epäilet, että lapsellasi on nielurisatulehdus, vie hänet lääkäriin.

Kysy lääkäriltäsi neuvoa, jos luulet, että lapsellasi on kurkkukivun komplikaatio, esimerkiksi keuhkokuumeen tai korvatulehduksen merkkejä tai jos hänellä on nielemis- tai juomisvaikeuksia. Ota uudelleen yhteys lääkäriin, jos lapsesi tila ei ole kohentunut 2-3 vuorokauden antibioottien oton jälkeen.

Ennaltaehkäisyssä on tärkeää hyvä käsihygienia. Opeta lastasi pesemään kätensä usein, erityisesti ennen ruokailua ja välttämään koskettelemasta käsillä kasvojaan. Lasten ei myöskään pidä jakaa keskenään juomia, hammasharjoja tai ruokailuvälineitä.

Lapsesi on jäätävä kotiin päivähoidosta tai koulusta, jos hänellä on kuumetta ja kurkkukipua, jotta hän ei tartuta tautia muihin. Vuorokauden antibioottihoidon jälkeen streptokokkikurkkukivusta kärsivää lasta ei enää pidetä tartuntaa levittävänä.

Streptokokkikurkkukipu on hyvin tarttuvaa perheen sisällä ja siksi yhden sairastuessa infektion tarttuminen perheenjäseneltä toiselle on hyvin todennäköistä.

Jos muut perheenjäsenet sairastuvat kuumeeseen ja kurkkukipuun, kysy lääkäriltä neuvoa, sillä heillekin pitää mahdollisesti tehdä streptokokkitesti.

Kurkkukivun yleisyys

Kurkkukivut ovat hyvin yleisiä ja useimmille lapsille tulee kurkkukipua 1-4 kertaa vuodessa, erityisesti talven aikana

Lähteet:

Koskenkorva T. Kurkkukipu ja tonsilliitti, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016

Nielutulehdus. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen, Suomen Otolaryngologiyhdistyksen, Suomen Infektiolääkärit ry:n ja Kliiniset mikrobiologit ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2013 .

Kommentoi »